Tweede schaakteam slaat slag in streekderby

28 november 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT/ZWIJNDRECHT - Het tweede team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft in de derde wedstrijd hard toegeslagen in Zwijndrecht. Tegen het vlaggenschip van de plaatselijke schaakvereniging wist de promovendus van afgelopen seizoen met 5-3 te winnen van het team dat vorig seizoen nog promotieklasse speelde. De wedstrijd begon met 1-1, omdat er twee partijen vooruit waren gespeeld. Daarin had Naomi Snikkers verloren, maar had Tobias Dekker gewonnen van de sterkste speler van Zwijndrecht, Wim van Dijk.

Op de wedstrijddag zelf ging het in het begin gelijk op en leek een einduitslag rond de 4-4 te gaan liggen. Dat werd bevestigd doordat Pieter Pons tegen Teus Slotboom jr. niet verder dan remise kwam. Ook Willem Kuiper en Martijn Vos tekenden de vrede aan het eind van de eerste tijdcontrole. Zo stond het dus 2-2 met de 3 kopborden en het staartbord nog aan het werk.

Kopman Wim Hokken gaf de teamleider van Zwijndrecht, Henk van Gemerden, geen schijn van kans op een beter resultaat dan de nul die nu voor hem op het bord verscheen. Aan bord 3 speelde Robert van Rekom een sterke partij tegen zijn eeuwige opponent Roland van Keeken. Dit keer bleek Robert de sterkste en bracht de stand op 4-2 voor de Sliedrechtse reserves.

Aan bord 2 moest Wim Pool de gehele partij keepen tegen jeugdtalent Lennard den Boer, die bij elke zet een mokerslag uit leek te delen. De winnende combinatie liet echter op zich wachten en Wim vocht zich als ware hij Wout Boer terug en kreeg zelfs een winnende aanval. Die leverde hem uiteindelijk een vol punt op en Sliedrecht 2 de definitieve winst. Tenslotte kon Kees van 't Hoff de eer redden door van Alexei Parakhonyak te winnen via een fraai offer in het eindspel.

Met 5-3 ging dus de zege naar het team van teamleider Jerry van Rekom, dat zijn team ongeslagen zag blijven in de klasse waar werkelijk alles mogelijk is. Met 4 punten staat Sliedrecht 2 op een derde plaats achter de verrassende koploper Papendrecht/Alblasserdam 1 en CHESS 1. Op 7 januari aanstaande staat de streekderby tegen de koplopers op het programma.

Waterloo voor Vijfde team

Het vijfde team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft zijn meerdere moeten erkennen in het kwartet van De IJssel. In een zeer spannende strijd leek de eindstand de gehele avond rond de 2-2 te liggen. Het team van non-playing captain Leo Koppelaar leek aan het eind van de wedstrijd zelfs de beste winstkansen te hebben. Als eerste nam topscorer Jan Veenis het vredesaanbod van zijn tegenstander aan in een lastige stelling.

Vervolgens kon Leen Dubbeldam het in de tweede helft - zoals hij dat zelf noemde - niet meer bolwerken en moest hij zijn koning omleggen. De stand werd weer in evenwicht gebracht door André van Dieën, die de gehele partij beter had gestaan en uiteindelijk de tegenstander door de vlag joeg.

Kopman Evert Bos mocht het karwei klaren en de winst veilig gaan stellen. Dat leek ook te gebeuren in de uitvluggerfase met een stuk meer en 2 tegen 4 minuten in zijn voordeel. Evert zag echter veel beren en een matnet op de weg en verbruikte al zijn tijd. De tegenstander greep dus de enige kans die hij had en zag dit beloond worden met een vol punt.

De 1,5-2,5 nederlaag is een domper voor de titelverdedigers, maar gezien het feit dat er nog zes wedstrijden zijn kan er nog heel wat gebeuren.

Bijna heeft het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht afgelopen woensdag voor een sensatie gezorgd in de tweede ronde van de landelijke bekercompetitie. In Tilburg was eerste klasser De Stukkenjagers de op papier veel sterkere tegenstander. Sliedrecht, dat in de derde klasse speelt, leek geen kans te hebben. In de praktijk bleek dat toch anders.

Teamleider Peter vd Bergh trad met een sterk team aan, waarbij Niels Mijnster voor het eerste wapenfeit zorgde door in iets betere stelling remise aan te nemen. Dat kon hij doen omdat de rest goed tot beter stonden. Dat bleek ook wel toen Hans Klein fraai wist te winnen. Daarna ging het echter mis. Bert vd Donk vergooide zijn fraaie stelling en verloor alsnog, terwijl Peter vd Bergh een gewonnen stelling niet wist te winnen, maar wel remise behaalde. 2-2 dus en snelschaken. Ook hier werden kansen gemist op de volle winst, maar ook nu werd het 2-2, na onder andere Sliedrechtse zeges van Bert vd Donk en Peter vd Bergh. De regel is dan zo dat de score van het laagste bord in de werkelijke wedstrijd vervalt. Dat was de remise van Niels, dus nog gelijk. Vervolgens werd de zege van Hans Klein geschrapt en gaat De Stukkenjagers als meest gelukkige door.

In de twaalfde ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht maakte Jan Willem Kraaijeveld na een korte afwezigheid een geslaagde comeback. Tegen nieuwkomer Michiel vd Berg wist de nestor uiteindelijk na een lange partij te winnen. Daarmee gaf hij wel aan dat er voorlopig nog rekening met hem gehouden moet worden.

Henk Hartog sr. haalde alle trucs uit om Floris Verweij van zich af te houden, maar het zelfs doorspelen bij mat mocht niet baten. De 13-jarige Floris boekte opnieuw een zege in zijn eerste seizoen bij de senioren.

Bovenaan werden louter remises geboekt. Niet dat er niet gestreden werd, want vooral in de partij tussen Wim Pool en Peter vd Bergh vlogen de stukken vanaf de eerste zetten over het bord. Stuk-, dameoffers en matdreigingen mochten de enthousiaste toeschouwers aanschouwen. Uiteindelijk werd in de uitvluggerfase de vrede getekend.

Ook koploper Wim Hokken remiseerde en wel tegen Jerry van Rekom, die langzaam maar zeker in vorm lijkt te komen. Wout Boer en Robert van Rekom streden tot de laatste snik en met eeuwig schaak kwam er een einde aan een spannende partij.

Er waren ook grote verrassingen te melden. Zo won Peter Dekker van Pieter Blokland en greep Henk Prins Kees Wessels vanaf het begin bij de keel, hetgeen uiteindelijk de volle winst opleverde.

In de dertiende ronde van de jeugdcompetitie heeft Jurgen de Haan in groep 1 een gouden slag geslagen. In de strijd om het zilver wist hij namelijk directe concurrent Janus de Vries te verslaan. Daardoor heeft de voormalige jeugdkampioen weer de kansen op de tweede plaats in eigen hand.

In de tweede groep was er winst en verlies voor medekoploper Robin Urbanus. Eerst won hij zijn afgebroken partij tegen Koos vd Berg, maar vervolgens verloor hij snel van Adrian Mensing. Jorik Klein profiteerde optimaal door Praveen Kanakaratnam te verslaan en staat nu een vol punt voor op Robin. In de strijd om de derde plaats deden Rick Smits en de gebroeders Mensing goede zaken door te winnen. Ook Joran van Eijl kan nog meestrijden om het brons. Het worden dus nog spannende rondes tot eind januari, wanneer de najaarscompetitie afloopt.

Uitslagen senioren:

Jerry van Rekom - Wim Hokken 0,5-0,5

Wout Boer - Robert van Rekom 0,5-0,5

Wim Pool - Peter van den Bergh 0,5-0,5

Kees Wessels - Henk Prins 0-1

Peter Dekker - Pieter Blokland 1-0

Henri Hartog jr. - Mark van Hulst 1-0

Henk Hartog sr - Floris Verweij 0-1

Hans Snel - Hans Dubbeldam 1-0

Michiel van den Berg - J.W. Kraaijeveld 0-1

Uitslagen jeugdgroep 1:

Floris Verweij - Christiaan Verheij afg.

Jurgen de Haan - Janus de Vries 1-0

Tjerry Hut - Roland Kop 0,5-0,5

Uitslagen jeugdgroep 2:

Praveen Kanakaratnam - Jorik Klein 0-1

Rik Bons - Joran van Eijl 0-1

Adrian Mensing - Robin Urbanus 1-0

Kjell Mijnster - Daan Stuij 0-1

Rick Stuij - Koos vd Berg 1-0

Njord Mijnster - Andrew Mensing 0-1

Sverre Mijnster - Rick Smits 0-1

advertentie
advertentie