Open brief aan de Sliedrechtse raadsfracties

30 november 2009 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Geachte raadsleden,

Naar aanleiding van de plannen met betrekking tot het Burgemeester Winklerplein doe ik, als kritische en bezorgde burger van Sliedrecht, een dringende oproep aan alle gemeenteraadsleden van Sliedrecht om uw standpunt de komende week duidelijk te bepalen. Ik roep u op om niet alleen vragen te stellen, maar duidelijk stelling in te nemen. Dat wat u de komende tijd beslist heeft een grote, kolossale impact op het dorpse karakter van Sliedrecht. Heeft u zich al uitgesproken wat ú met ´het dorpse karakter´ bedoelt? Nee, dan denk ik niet aan koffiedrinken in een zaaltje of aan dijkhuisjes. Ik denk zeker ook niet aan te hoge woontorens vanaf pakweg 8 hoog. Ik denk bij dorps karakter aan een soort van uitspraak als: niet hoger dan de kerktoren (als ijkpunt), niet hoger dan zoveel verdiepingen extra ten opzichte van de bestaande bebouwing. Een gemiste kans in de hele projectvoering rondom dit plan. U heeft wel vragen gesteld, onder andere bij de bouw van De Hooghe Lijster, maar geen kaders neergezet met betrekking tot de hoogte. Natuurlijk kunt u dit erkennen, maar verbindt u er nu ook consequenties aan? Nu is het moment om daar een uitspraak over te doen.

U heeft in oktober 2006 gekozen voor het plan van De Windroosgroep (ABB en plaatselijke ondernemers). Dit omdat het plan stedenbouwkundig en qua uitstraling het hoogst (mijns inziens letterlijk) scoorde, financieel het minst kostte (zogenaamd budgetneutraal bouwen), het veel woningen oplevert en het aantal te slopen sociale woningen gecompenseerd wordt.

Sinds juni 2009 werd aan de burger het plan bekendgemaakt via een informatieve bijeenkomst in de Lockhorst. Direct betrokkenen, zoals bijvoorbeeld bewoners van de Frans Halsstraat die 7-hoog in de achtertuin krijgen, hoorden hier de plannen voor het eerst. Vorige week was er opnieuw een moment van informatie voor het bredere publiek. Echter op de website van de Windroosgroep staat op het moment van dit schrijven nog steeds geen nieuwe informatie. Er zal wel een andere instructie over informatievoorziening staan in het beloofde communicatieplan. De burger van Sliedrecht zal zijn informatie op dit moment alleen uit redactionele stukken in de krant moeten halen.

Het blijft in alle verslagen (als die er al zijn – het verslag van de opiniërende vergadering wordt pas in het nieuwe jaar aangeboden) rondom dit project vaag, welke opmerkingen van betrokkenen/burgers nu wel of niet zijn gehonoreerd. Die van de hoogte is in elk geval in het laatste plan nog bij lange na niet gehonoreerd.

Tijdens de informatieve en opiniërende vergadering zijn er vragen door u gesteld, die binnen twee weken zouden worden uitgewerkt door het college. Weet u nog wat er zoal gezegd/opgemerkt is?

- Het Winklerplein heeft een accent, een oriëntatiepunt nodig, om aan te geven waar deze locatie is, vandaar zo´n hoge woontoren.

- Tot tweemaal toe is recentelijk gevraagd naar de locatie van een speelvoorziening. Dat stond overigens wel in de kaders. Het antwoord is nog niet gegeven.

- Diverse mensen vragen naar de parkeernota en parkeerbalans. Daar bestaat onduidelijkheid over en dit zou voor 7 december inzichtelijk gemaakt worden.

- Er is nog geen onderzoek gedaan naar de windgang bij de geplande 15-hoog woontoren.

- Geen tijd gehad voor bepaalde alternatievenontwikkeling in verband met de doorontwikkeling.

- De stuurgroep en projectgroep, de samenstelling hiervan is onduidelijk. In hoeverre is er sprake van echte communicatie vanuit en binnen deze groepen. Zijn bewoners uit de omgeving ook betrokken bij deze stuurgroep?

- Het bestemmingsplan uit de jaren ´60 geldt voor 3-hoog-bebouwing. Eerst bestemmingsplan aanpassen? Dat kan nog een heel lang proces worden.

- De 15-hoog geplande Westertoren zou architectonische aanpassingen moeten ondergaan. Maar willen we wel aanpassingen of gewoon verlaging?

- Volgens de stuur- en projectgroep zijn aanpassingen op bepaalde onderdelen niet haalbaar. De reden blijft vaag. Het ruikt wel naar geld.

- Onzekerheid met betrekking tot uitbreiding van de Noordblok en daardoor onzekerheid met betrekking tot het aantal parkeerplaatsen op het plein.

- De verkoopbaarheid van de torenappartementen blijft een vraag, gezien de mate van de leegstand in De Hooghe Lijster.

- Volgens de Woonvisie behoort het wonen in een torenflat niet tot de wensen van Sliedrechtse bewoners.

- Volgens de Welstandsnota behoren bij dit soort projecten aparte criteria te worden geformuleerd. Een woontoren past niet bij de bestaande bebouwing.

- De samenwerkingsovereenkomst is nog niet klaar, dus nog niet inzichtelijk bij het nemen van een beslissing met betrekking tot dit masterplan, volgende week.

- De winkeliers aan de Zuidzijde is alleen nog om een mening gevraagd met betrekking tot gevelrenovatie. Verder is het daar stil gebleven.

- Wie helpt direct betrokkenen bij het indienen van planschade? Wie gaat dat betalen?

- In de Simon Stevinstraat komt een wachtplaats voor de 18 buslijnen die Arriva vai het plein laat gaan. Weten de bewoners dit?

- Er komen kademuren aan de watergang van de Simon Stevinstraat. Hopelijk komen er ook hekjes op voor de kinderen.

- De Bomennotitie is nog niet openbaar.

- De Windroosgroep beroept zich op het niet uitspreken van een maximumhoogte in de plannen vanaf 2006 door de gemeenteraad. Dit is de reden dat de bouwhoogte varieert tussen de 12 en 18 verdiepingen.

- De bewoners van de Rembrandtlaan komen met de brandgang direct aan een drukke doorgaande weg terecht. Wat zijn de maatregelen met betrekking tot de veiligheid van de kinderen?

Het plan heeft veel open eindjes, te weinig communicatie. Het Burgemeester Winklerplein moet op de schop, dat is duidelijk, maar ga niet door met planontwikkeling, maar zet in op planverandering. Hoe hoog willen we gaan? Wat betekent voor u een ´dorps karakter´? Wie heeft het voor het zeggen in ons dorp? Het geld, eventuele claims, de tijd, de projectontwikkelaar, het college of... de burgers, vertegenwoordigt door een goede op haar burgers lettende gemeenteraad? Het antwoord is aan ú en de verantwoordelijkheid voor een antwoord en van het antwoord ligt bij ú. Ik wens u veel wijsheid bij de besluitvorming.

Pauline van der Aa,

Sliedrecht.

advertentie
advertentie