Geen goedkeuring voor asbeststort

2 december 2009 om 00:00 Nieuws

Provincie

wijst ook

tweede plan af

SLIEDRECHT - De provincie Zuid-Holland weigert afvalberging Derde Merwedehaven bv (DMH) in Dordrecht goedkeuring onverpakt asbest in hoge concentraties te storten. DMH kan volgens de provincie onvoldoende aannemelijk maken dat de in de werkplannen omschreven nieuwe manier van asbest storten - per schip of met vrachtwagens - veilig en verantwoord is. De provincie wordt in haar visie ondersteund door de VROM Inspectie en onderzoeksinstituut TNO.

Door Erik de Bruin

,,DMH stort momenteel hoge concentraties asbest met behulp van dichtverpakte big bags en - voor een klein deel - onverpakt asbest in lage concentraties. Dit alles gebeurt met alle noodzakelijke voorzorgsmaatregelen. Zoals ook de wettelijke bepalingen en beleidsregels voorschrijven”, aldus een woordvoerder van de provincie. “Om ook hoge concentraties asbest onverpakt te kunnen storten heeft DMH in het nieuwe werkplan een aantal voorzorgsmaatregelen voorgesteld, zoals het afdekken van de lading met natte papierpulp. Wij zijn er niet van overtuigd dat daarmee verwaaiing van asbestvezels is uitgesloten. Ook de VROM Inspectie en TNO hebben die opvatting. Verder moeten tijdens het storten continu asbestmetingen worden verricht en moet permanent toezicht aanwezig zijn. Dat is praktisch niet uitvoerbaar.”

Hij vervolgt: ,,Bij het nieuwe werkplan van DMH gaat het om onverpakt afval met een hoge concentratie aan asbestvezels. Daarmee is het materiaal in losse vezelmassa volgens deskundigen potentieel risicovoller. Verwerking op de afvalberging met behulp van dichtverpakte big bags lijkt voor dit type asbestafval vooralsnog de enige verantwoorde optie. Verwaaiing van vezels is hierbij zo goed als uitgesloten.”

DMH heeft twee werkplannen ingediend: één om asbestafval per schip aan te voeren en een tweede plan om dit met gesloten vrachtwagens te doen. De provincie heeft het voornemen beide plannen af te wijzen. Op de afwijzing van werkplan I heeft de provincie inmiddels commentaar ontvangen van DMH. Voor werkplan II stuurt de provincie DMH een brief waarin het voornemen tot afwijzing bekend wordt gemaakt.

Het Sliedrechtse college van Burgemeester en Wethouders heeft begin deze week een kritische brief geschreven aan DELTA, het Zeeuwse bedrijf dat de afvalberging exploiteert (DMH is een volle dochter van DELTA). ,,Hoe haal je het in je hoofd dit te doen? Dat is in feite wat we schrijven”, aldus Johan Vollenbroek, die als milieuadviseur zijn diensten verleent aan de gemeente. ,,DELTA heeft in haar jaarverslag over 2008 een prachtig milieuparagraaf opgenomen. Dat ze nu aanvraag hebben gedaan voor asbeststort botst gigantisch. DELTA neemt geen maatschappelijke verantwoordelijkheid.” Vollenbroek heeft de provincie een voorlopige reactie verstuurd op het tweede werkplan van DELTA. ,,Voorlopig omdat we nog met veel vragen zitten die de provincie eerst moet beantwoorden. Zo willen we exact weten wat in de grond zit die in Dordrecht wordt gestort.” Dat de provincie nu al heeft besloten zal hem wellicht geen deugd doen. Wél dat de provincie geen goedkeuring geeft.

De circa 4000 bewoners die het bezwaarschrift hebben ondertekend krijgen per post een brief van de provincie over het besluit dat zij heeft genomen. Het bezwaarschrift was opgesteld door het burgerinitiatief onder leiding van dominee Tanghé.

advertentie
advertentie