‘Binnen een week was ik bekend'

2 december 2009 om 00:00 Nieuws

Dé Mosselman

verkoopt nu

keukens

SLIEDRECHT - Té commercieel, te veel feesten en te veel muziek die werd uitgebracht. Happy Hardcore sloeg dertien jaar geleden in als een bom in de Nederlandse top-40, maar werd al snel het slachtoffer van zijn eigen succes. Sander Scheurwater alias de Mosselman (hij is nu zelfstandig ondernemer in Sliedrecht) kijkt terug op een onvergetelijke tijd waarin hij nationale bekendheid verwierf. ,,Voor iemand die niet kan zingen was het geweldig om mee te maken.”

Door Erik de Bruin

Het wijsje van de Mosselman, een bekend kinderliedje, zat voortdurend in zijn hoofd. ,,Ik neuriede het de hele dag”, vertelt Scheurwater, die destijds bij een kleine platenmaatschappij werkte die scoorde met nieuwe nummers in de house- en dancescene. ,,Toen we met vrienden naar Scheveningen reden waren we constant de Mosselman aan het zingen. Op een gegeven moment werd het steeds gekker. De auto schudde en weer. Ik dacht: misschien kunnen we het opnemen. Waarbij ik wel meteen zei: als het een hit wordt scheer ik me kaal. We zagen het als een grap. Een dag later belde de producer dat ik de tondeuse kon pakken. We zijn als een gek naar Volendam gereden waar we in één dag de videoclip hebben opgenomen (zie filmpje - red.). Binnen een week stond de Mosselman op negen in de hitlijst.”

Scheurwater had geen pretenties, maar ging er wel voor. ,,Ik ben daar altijd heel nuchter in geweest. Je moet er gewoon van genieten: niets meer en niets minder. Het was gekkigheid waarmee je een jaar lang op radio en tv kwam en in heel Nederland optrad. Ik kan me nog goed het eerste optreden herinneren. Dat was ergens in Friesland in een klein dorp. In de kleedkamer vroeg ik mezelf echt af wat ik nu aan het doen was. Toen ik op het podium stond gooide ik dat van me af. Je probeert er een knallend optreden van te maken. Ik stopte er mijn ziel en zaligheid in en had veel lol.”

De Mosselman liftte mee op de successen van Happy Hardcore. Een jaar lang werd de Nederlandse hitlijst bedolven met commerciële nummers als Hakken & Zagen en Gabbersaurus. Omdat het op den duur één pot nat was ging Happy Hardcore na een jaar net zo snel ten onder als dat het ineens voor het voetlicht was gekomen. Scheurwater nam nog een nummertje op als de Mosselman, maar dat bleek geen succes. ,,Het is nooit verder gekomen dan plek tachtig ofzo. Happy Hardcore was toen al ingezakt.”

De platenmaatschappij waarvoor hij werkte kwam in moeilijk vaarwater terecht waarna hij het over een andere boeg gooide en samen met twee ooms een eetcafé begon in de Kerkbuurt. Hij draaide twee jaar de keuken van De Brijhapper en kwam daarna bij toeval in een keukenzaak te werken. Begin 2009 ging Korevaar Keukens over de kop. ,,We kwamen op straat te staan waarna we razendsnel moesten schakelen. Samen met Tony de Bruin zijn we voor onszelf begonnen en hebben we KPS Keukens opgericht. Het loopt geweldig. We hebben werk in overvloed en ook voor 2010 hebben we een grote orderportefeuille. Veel dingen die ik heb ondernomen zijn zomaar op mijn pad gekomen. Op alles kijk ik zeer positief terug. Werken is leuk. Zeker als het verrassende wendingen neemt.”

advertentie
advertentie