Ad en Gijs de Waard genieten van decemberdrukte

15 december 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Boekhandel/Drukkerij De Waard is al bijna een eeuw een begrip in Sliedrecht en omstreken. Momenteel staat de derde generatie aan het roer van het familiebedrijf. De eigenaren Ad en Gijs de Waard hebben een duidelijke taakverdeling. Laatstgenoemde heeft de leiding over de boekhandel, terwijl zijn broer zich bezighoudt met het grafische gedeelte. In de winkel op het adres Kerkbuurt 48 is het in de aanloop naar de feestdagen gezellig druk en in de drukkerij draaien de persen op volle toeren.

Door Ria Scholten

,,We vervaardigen een breed assortiment aan familie- handels- en reclamedrukwerk dat qua uitvoering varieert van eenvoudig zwart tot fraai full colour”, vertelt Ad in het kantoor van de drukkerij aan de Gantelweg 30. ,,In deze periode drukken we veel wenskaarten. Ook hierin bieden we een ruime keuze die uiteenloopt van een standaardkaart tot een eigen ontwerp dat naadloos aansluit bij de wensen van de klant. Om dit allemaal te realiseren hebben we de beschikking over de modernste productiemiddelen. De werkvoorbereiding is volledig gedigitaliseerd.”

,,De offsetplaten worden gemaakt volgens het nieuwste Computer To Plate (CTP) systeem. Hierbij wordt geen gebruik meer gemaakt van films en er komen bij het vervaardigen van de offsetplaten geen chemische middelen meer aan te pas”, vervolgt Ad zijn uitleg. ,,Het drukwerk wordt gemaakt op zowel een offset- als een digitale pers. Een groot deel van de nabewerking vindt in eigen huis plaats. Hiermee bedoel ik handelingen als vouwen, stansen, snijden, rillen en brocheren. Ons bedrijf is FSC gecertificeerd. Dit houdt in dat we zijn opgenomen in de keten van bedrijven die milieu gecertificeerd papier kunnen leveren.”

Natuurlijk nemen we ook een kijkje in de winkel die drie niveaus heeft. Een trap voert naar het lager gelegen gedeelte dat plaats biedt aan een ruime collectie paperbacks. De gebonden uitgaven staan ‘boven’. ,,Veel mensen kiezen een boek als kerstcadeau. We zorgen er uiteraard voor dat we de nieuwste titels in huis hebben. In de weken voor de kerst worden er beduidend meer glossy tijdschriften verkocht”, vertelt Gijs. In de winkel nemen de kerst- en nieuwjaarskaarten momenteel een prominente plaats in. Blikvanger bij binnenkomst is de standaard met schitterende kaarten van Marjolein Bastin die bovendien zijn verpakt in fraaie dozen. ,,Verder verkopen we pennen in vele uitvoeringen en prijsklassen, agenda’s, kalenders en de meest uiteenlopende cadeauartikelen”, somt Gijs op. ,,Uiteraard besteden we in deze feestmaand extra aandacht aan de verpakking.”

Sinds kort is in het voorste gedeelte van het winkelpand een TNT steunpunt gevestigd. De mensen kunnen er terecht voor decemberzegels, gewone postzegels, buskaarten en diverse cadeaubonnen. Verder kunnen er verschillende soorten post bij het steunpunt worden afgegeven.

Foto: Ad (l.) en Gijs de Waard hebben samen de leiding over het familiebedrijf.

advertentie
advertentie