Jongeren positief over hun situatie ondanks toenemende jeugdwerkloosheid

17 december 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Om erachter te komen hoe jongeren in de regio Drechtsteden en omliggend regio’s denken over hun toekomst in het licht van de toenemende jeugdwerkloosheid, heeft BOD Groep in de maanden oktober en november 370 studenten en werkloze jongeren ondervraagd. Het onderzoek wijst uit dat de studenten zijn over het algemeen positief over hun eigen situatie. Ongeveer 85 procent denkt dat er genoeg werk voor hen is als ze klaar zijn met hun studie. De jongeren die op dit moment werkloos zijn, zien het ook niet somber in. Van de werkloze jongeren denkt 66,7 procent binnen twee maanden een baan gevonden te hebben.

Als het gaat om het zoeken naar hulp of het zoeken naar een baan blijkt internet de belangrijkste informatiebron. Ruim tweederde van de werkloze jongeren zoekt op het internet naar hulp en tips, bij de studenten is dit zestig procent. Uit deze cijfers blijkt dat de website www.watdoejijnajeexamen.nl, een initiatief van Route 23, een goede manier is om jongeren te bereiken in dit kader. Vooral als het gaat om studiekeuze en werkleertrajecten heeft Xanne ('virtueel persoon' waar de vragen aan gesteld worden op de website) al veel leerlingen en studenten geholpen. Vanwege dit succes, is er afgelopen maandag een doorstart gemaakt met dit project. De doelgroep is verbreed door de leeftijdsgrens van de doelgroep omhoog te trekken naar 27 jaar, terwijl eerst alleen examenleerlingen werden aangesproken. Op de nieuwe website kan iedereen in de leeftijd van 15 tot en met 27 jaar vragen stellen aan Xanne over werken en leren. Het adres van de nieuwe site is www.hoewerkjijaanjetoekomst.nl.

Studenten denken dat ze zelf ook actie ondernemen als ze werkloos worden, zoals doorleren of werk onder niveau aannemen. Daarnaast zijn studenten ook erg positief als het gaat om het vrijwillig meewerken aan projecten om competenties te ontwikkelen en in het werkritme te blijven. Zij realiseren zich dat het de kansen op de arbeidsmarkt vergroot. De helft van de studenten geeft aan zich hier voor in te schrijven. Ook onder werkloze jongeren denkt de helft zich in te schrijven voor deze projecten. De meeste studenten denken dat ze niet naar het UWV zouden gaan als ze werkloos zijn (70 procent), maar dit verandert snel als ze er daadwerkelijk mee te maken krijgen. Van de werkloze jongeren gaat namelijk 63,2 procent binnen twee maanden naar het UWV. Tot slot vinden jongeren het belangrijk om mee te denken over mogelijke oplossingen tegen de toenemende jeugdwerkloosheid. Bijna alle ondervraagde werkloze jongeren en driekwart van de studenten geeft aan over het onderwerp mee te willen denken.

De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt door de regio Drechtsteden als input voor het beleid. Daarnaast gebruiken BOD Groep en Route 23 deze resultaten als input voor projecten in het kader van de aanpak jeugdwerkloosheid.

advertentie
advertentie