Cursus over de Vroegste Nederlandse schilderkunst in de bieb

18 december 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het ambachtelijk hoge peil van 15e eeuwse schilders als Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Hugo van der Goes is nooit geëvenaard. De kleurintensiteit die Jan van Eyck aan zijn werk meegaf straalt tot op de dag van vandaag. De uiterst nauwkeurige wijze waarop de onderwerpen werden neergezet getuigt niet alleen van vakmanschap maar ook van eerbied voor Gods schepping. De in de schilderijen verborgen symboliek is door recent onderzoek aan de oppervlakte gebracht. Schilders waren destijds niet alleen “meesters” in het uitbeelden maar ook geschoold in de beeldtaal. Iedere kunstliefhebber die op deze manier wil leren kijken naar de vroegste Nederlandse schilderkunst van de Vlaamse primitieven kan in de Sliedrechtse bibliotheek een cursus van negen lessen volgen.

Voor het vierde seizoen biedt Bibliotheek Sliedrecht vanaf 16 januari een cursus kunstgeschiedenis. Docent Cor van Vliet: ,,Een kleine 20 jaar terug kwam ik in het bezit van professionele apparatuur om dia's in overvloeitechniek te vertonen. Ik ben dit toen gaan toepassen op het gebied van de kunst. Het komt er in feite op neer dat de toeschouwer naar een documentaire kijkt met in elkaar overvloeiende plaatjes begeleid door muziek en gesproken tekst. Dit werkt niet alleen ontspannend maar je raakt hiermee ook sterk bij de plaatjes en het verhaal dat wordt verteld betrokken."

Cor van Vliet heeft veel gereisd om op locatie te fotograferen. Frankrijk als kernland voor de romaanse kunst was zijn aanvankelijke reisdoel. Na Frankrijk volgden Spanje, Italië, Ierland en Engeland. ,,In Noord Frankrijk op zoek naar een voormalige tempelierencommanderij leek op een gegeven moment de wereld op te houden. Het karrenspoor waar de weg op uitliep vertikte het verder te gaan en ik dreigde in de modder vast te raken. In z'n achteruit terug naar de boerderij die ik was gepasseerd was de enige optie. Na de auto op de binnenplaats te hebben gekeerd ben ik op zoek gegaan naar een levend wezen. Tenslotte trof ik een jonge man aan die mij naar zijn moeder verwees in een woonhuis even verder op. Uiteindelijk bleek ik op de commanderij te zijn waar nog een ruïne van de ooit aanwezige tempelierenkapel overeind stond."

De cursus in de bibliotheek gaat echter niet over architectuur maar over schilderkunst. Van Vliet: ,,Ik heb inmiddels een reeks cursussen geproduceerd over stromingen in de kunst en over individuele kunstenaars. Een van de interessantste cursussen is die over de Vroeg Nederlandse Schilderkunst. Oftewel, de schilderkunst die in de 15e en begin 16e eeuw voornamelijk in Zuid Nederland werd beoefend (waaronder Noord Nederlandse schilders). De uit Frankrijk afkomstige naam 'Vlaamse Primitieven', die gebruikelijker is, heeft tot op de dag van vandaag tot misverstanden geleid. De kunst is verfijnd en uitermate naturalistisch, verre van primitief. De door schilders als Jan van Eijck ontwikkelde techniek (tot negen verflagen over elkaar in een procedé van transparantie) is voor ons nog steeds onbegrijpelijk. Juist deze nauwkeurigheid komt in diavertoning voortreffelijk uit de verf. De Vlaamse Primitieven werkten vanuit de achtergrondgedachte dat men de Schepping van God zo natuurgetrouw mogelijk wilde uitbeelden. En dat is in ieder schilderij te zien."

De cursus omvat negen lessen. ,,Het klinkt veel maar dit is niet het geval. Ik werk de onderwerpen uit met een kop en een staart. Vooral voor oppervlakkig geïnteresseerden is dit nuttig. Kunst uit het niets bestaat nu eenmaal niet. Er zijn altijd bronnen waarop kunstenaars teruggrijpen. Voor de Vlaamse Primitieven was dit onder meer de Vlaamse Miniatuurkunst, ofwel de in boeken aangebrachte illuminaties. Les één gaat dan ook over de bijzondere manier waarop zich dit in Vlaanderen manifesteerde. In het verloop van de cursus komen kunstenaars als Jan van Eyck, Rogier van der Weyden en Hans Memling in aparte lessen op het doek."

De cursus begint op maandag 18 januari om 20.00 uur en de laatste cursusavond is 15 maart. Kosten totaal 70 euro inclusief consumpties.

Voor opgave en inlichtingen bellen tijdens openingsuren naar 0184-413929 (contactpersoon Hennie Goedhart).

advertentie
advertentie