Ingezonden reactie op 'Voor ons is het masterplan af'

21 december 2009 om 00:00 Nieuws

Met verbazing hebben wij kennis genomen van de reactie van De Windroos Bouwgroep op het terugtrekken van het voorgestelde Masterplan voor de herontwikkeling van het Burgemeester Winklerplein, zoals vorige week in Het Kompas was te lezen.

In dat artikel spraken de heren Verkerk en Van Houwelingen hun verontwaardiging uit over het standpunt dat de gemeenteraad ten aanzien van hun plan heeft ingenomen en het terugtrekken van het voorstel door wethouder Hans Tanis.

Allereerst: wij hadden ons, net als de andere partijen, graag over het Masterplan uitgesproken. Het is echter niet aannemelijk dat het voorstel dan zou zijn aangenomen.

Angst voor de komende verkiezingen zou daarbij geen enkele rol hebben gespeeld. Ook de Partij van de Arbeid heeft in 2006 ingestemd met de keuze voor het plan van De Windroos. Deze instemming was gebaseerd op de kwaliteiten die het plan bij de eerste presentatie in zich had: een ranke, hoge woontoren als accent en oriëntatiepunt, het verwijderen van de kiosken van het plein en het creëren van hoge, gesloten pleinwanden om de intimiteit van het plein te verhogen. De auto’ s zouden er “te gast” zijn.

Bij het nu gepresenteerde Masterplan is van die kwaliteiten maar weinig over. De ranke woontoren is inmiddels aanzienlijk plomper geworden, er zijn twee kiosken op het plein teruggekomen en van de “hoge, gesloten pleinwanden” moeten we maar afwachten of die er ook werkelijk zullen komen. Ook houden wij problemen met het feit dat de parkeerproblemen op het plein niet worden opgelost. Als klap op de vuurpijl wordt van de gemeente ook nog eens een flinke financiële bijdrage verwacht.

Als de heer Van Houwelingen namens De Windroos stelt dat het Masterplan in hoofdlijnen exact hetzelfde is als wat drie jaar geleden is gepresenteerd, hebben wij op dat punt dus een fundamenteel verschil van inzicht. Want als de heren van De Windroos goed hebben opgelet, zouden ze kunnen concluderen dat geen van de politieke partijen in de gemeenteraad erg warm loopt voor hun Masterplan. En dat heeft niets met de komende gemeenteraadsverkiezingen te maken, maar alles met de verschraalde kwaliteit van het plan.

Laten we wel zijn: ook de Partij van de Arbeid is van mening dat er dringend iets moet gebeuren op het Burgemeester Winklerplein. Dit in het belang van de winkeliers, Tabis Wonen en de inwoners van Sliedrecht. Maar voor ons is dit Masterplan nog niet af. En de gemeenteraad beslist.

Namens de fractie van de Partij van de Arbeid,

Johan Huisman

Ben van der Plas

advertentie
advertentie