‘Eigenlijk doen onze klanten de test’

22 december 2009 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Het AD heeft traditiegetrouw haar jaarlijkse oliebollentest gehouden. Ook de Brabantse Gebakkraam op de Prisma bij de ingang van Tuincentrum Intratuin werd met een bezoekje vereerd. De oliebollen van Frans van de Wiel en zijn medewerkers werden door de keurmeesters beloond met een acht en daar zijn ze best trots op. Voor Frans is het nóg belangrijker wat de klanten van zijn producten vinden. ,,Eigenlijk doen zij de test, want als ze je oliebollen niet lekker vinden komen ze het volgende jaar niet meer terug. Wij krijgen het elk jaar drukker en dat zegt eigenlijk genoeg.”

Door Ria Scholten

De weersomstandigheden zijn ijzig als we op maandagmiddag een bezoek brengen aan de fraaie kraam die aan de voorzijde deels is voorzien van een bescherming tegen kou en wind. Auto’s glibberen over de parkeerplaats, maar toch staan er voortdurend klanten voor de kraam. Frans is druk bezig met het bakken van appelbeignets. ,,Kom d’r maar in, hoor”, klinkt het genoeglijk. ,,We komen uit Vlijmen en zijn dus echte Brabanders”, vertelt hij. ,,We staan hier nu voor het tiende jaar en de mooie beoordeling door het AD zien we als een kroon op ons werk.”

In de vitrine liggen olie- en krentenbollen, ouderwetse appelbeignets van échte goudrenetten en nog heel veel ander lekkers. “We hebben alleen al vijf verschillende appelproducten”, vertelt Frans. ,,De keurmeesters van het AD hebben we niet herkend. Ze komen anoniem bij de kraam en nemen een zak oliebollen mee, die op een andere plek worden getest door elf proefpersonen. De bollen worden onder andere beoordeeld op smaak en vetgehalte en de kwaliteit van de olie waarin ze zijn gebakken.” Hoe hebben jullie de uitslag te horen gekregen? ,,We waren aan het werk en kregen opeens een envelop van het AD in onze handen gedrukt. Toen wisten we natuurlijk wel hoe laat het was en dat we in de test hadden meegedaan. Het openmaken was best even spannend. Natuurlijk was de blijdschap groot toen bleek dat we een meer dan dikke voldoende hebben gescoord.”

Wat is het geheim van een goede oliebol? ,,We bakken ze met liefde en keuren onze producten regelmatig”, antwoordt Frans prompt. Hij is duidelijk niet van plan om zijn recept prijs te geven. De Brabantse Gebakkraam staat vanaf eind oktober voor de deur van het tuincentrum en is op vrijwel alle dagen bemand. In de maanden januari tot en met maart is de kraam alleen op zaterdag geopend. De drukte rond de jaarwisseling zien Frans en zijn medewerkers met vertrouwen tegemoet. ,,Op 30 en 31 december zetten we er nog een kraam bij zodat we onze klanten optimaal van dienst kunnen zijn. Op Oudejaarsdag zijn we geopend van acht tot een uur of half vijf.“ Hij geeft een zak oliebollen mee om thuis te keuren. Ze smaken inderdaad heerlijk en zijn niet vet. De complete uitslag van de oliebollentest is te lezen in het AD van maandag 28 december.

Foto: Frans van de Wiel wil iedereen laten weten dat zijn oliebollen door het AD zijn beloond met een acht.

advertentie
advertentie