Recreatief Knooppunt van de baan

6 januari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De groene long, zoals het door wethouder Johan Lavooi wordt omschreven, krijgt geen kans van slagen. De provincie ziet wel wat in de ontwikkeling van een regiopark over het spoor, maar gaat niet akkoord met verplaatsing van de sportvelden. ,,Het merkwaardige is dat de provincie wel wil meewerken aan de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein langs de snelweg. Dat kan echter alleen als voor de sportverenigingen een andere locatie wordt gevonden”, aldus collega-wethouder Remco van de Ven.

Door Erik de Bruin

Lavooi - momenteel op vakantie en daardoor niet in de gelegenheid een reactie te geven - sprak in september uit dat niet niet alleen Sliedrecht maar ook omliggende gemeente behoefte hebben aan een groene long. Vandaar dat in Drechtstedenverband een transformatievisie voor de Merwedezone is bedacht en uitgeschreven. Tussen de verstedelijkte zuidrand van de Alblasserwaard, die loopt van Kinderdijk tot Gorinchem, en het Groene Hart zou een groene overgangszone gecreëerd moeten worden. Een overgangsgebied tussen landelijk en stedelijk. Het Recreatief Knooppunt dat de lokale en regionale bestuurders voor ogen hebben past exact in dat plaatje. De provinciale bestuurders willen er echter niet aan. Ze struikelen over de splinternieuwe accommodaties voor voetbalvereniging Sliedrecht en tennisclub SLTC die ook over het spoor zijn ingetekend. Recht tegenover Sportpark De Lockhorst ofwel recht tegenover de plek waar ze nu domicilie houden.

Een regiopark kan alleen als het ook plaats biedt aan bovengenoemde sportverenigingen. Om de doodeenvoudige reden dat elders in Sliedrecht geen plek is voor twee nieuwe voorzieningen, die tezamen aardig wat vierkante meters in beslag nemen. De felbegeerde ontwikkeling van Stationspark III - wat goed is voor de economische ontwikkeling in de regio als ook voor de gemeentekas - kan daardoor niet van de grond komen. De voetbal- en tennisaccommodaties langs de A15 versperren de weg. Onbedoeld want de voetbalclub bijvoorbeeld zou maar wat graag ‘overspoors’ gaan. Omdat het Groene Hart heilig is verklaard lag het uiteindelijke provinciale oordeel, dat een jaar op zich liet wachten, toch wel een klein beetje in de lijn der verwachting. Niettemin is het een bittere pil.

Van de Ven is daar helder in: ,,Als Sliedrecht zijn we uiteraard niet tevreden. Ontstemd zelfs. We gaan nu in gesprek met Ronald Bandell, de voorzitter van het Drechtstedenbestuur, om te kijken hoe we actie kunnen ondernemen richting provinciebestuur. We willen heel graag een regiopark realiseren. Waar een verplaatsing van de sportvelden bij hoort. We beogen immers een domino-effect. Hier zijn veel zaken aan gekoppeld die we naar verloop van tijd willen uitvoeren.”

advertentie
advertentie