De Voorn viert jubileum in De Lockhorst

7 januari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Hengelvereniging De Voorn bestaat op 15 januari 2010 precies 60 jaar. Een week later wordt dat uitbundig gevierd met een feest in de Lockhorst dat bol staat van muziek (feestband Jan pak de Leuning), entertainment (bandparodist John Stuij), eten (de hapjeskarren van De Lockhorst) en drinken. Aart van Valen (jubileumcommissielid): ,,Maar we zijn het hele jaar 2010 jarig hoor. Elke twee maanden willen we daarom in Het Kompas iets bijzonders melden: er wordt een prestigieuze jubileumprijs in het leven geroepen, een grote jeugdwedstrijd georganiseerd en een feestelijke jubileumwedstrijd op poten gezet. Aan het eind van het jaar hebben we dan nog een leuke verassing in petto voor onze actieve leden die elke zondag, weer of geen weer langs de waterkant te vinden zijn.” En er komt een jubileumboekje, want wie wat bewaard heeft wat, wordt er nog aan toegevoegd. Doelend op de twee bananendozen gevuld met foto’s, brieven, krantenknipsels en ordners met bestuursverslagen en wedstrijduitslagen.

Door Margreet Strijker

Ambitie kan Aart van Valen niet ontzegd worden, iets dat al 60 jaar voor elk bestuurslid van de hengelvereniging opgaat. En ook wist De Voorn, met name voorzitter Cees Vlot, altijd al volop publiciteit te regelen. Elke maandagmorgen stond hij met zijn hond en de wedstrijduitslagen op de stoep bij de redactie van Het Kompas. En o wee als er de week ervoor een foutje of erger nog, niks in de krant stond. De toenmalige redactrice heette Wil, net als de partner van Cees. Maar soms leek het wel of De Voorn en Het Kompas met elkaar getrouwd waren. Toen de computer zijn intrede deed werd het gekibbel geleidelijk aan wat minder omdat de relatie afstandelijker (lees virtueler) werd.

Aart van Valen is al bijna 25 jaar lid van de vereniging die in 1985 nauwelijks 75 leden telde. De huidige stand is 840. Met Koos Langelaan (82) als oudste en Sam de Ruiter (geboren op 3 december 2009) als jongste lid. ,,Sam is het zoontje van Harry en Petra van ‘Hareco Hengelsport’ onze hoofdsponsor.” Sinds Cees Vlot begin jaren ’90 een bestuursfunctie kreeg zit De Voorn in de lift. In 1994 werd het 100ste lid ingeschreven. In ’98 kwam nummer 250 en in 1999 groeide de club binnen een jaar van 300 naar 400 en zo ging het maar door. Van Valen: ,,We hebben een heel sterk bestuur en de samenwerking met de gemeente was meestal heel vruchtbaar. Vooral dankzij het langstzittende bestuurslid Derk van Eck, die computertechnisch heel goed is, werden het ledenbestand, de wedstrijduitslagen en alles wat verder van belang goed gedocumenteerd. Er is niks zo veranderlijk als de regel- en wetgeving rond de visserij en De Voorn zat altijd bovenop elke verandering.”

Als voorbeeld hiervan wordt het gemeentelijk project uit 1995 ‘Van kraan tot rivier’ genoemd. De waterkwaliteit van de vijvers was in die tijd niet al te best en De Voorn heeft zich toen min of meer opgedrongen. Als er ergens een sloot of vijver uitgebaggerd werd waren de hengelaars paraat om de vissen over te zetten naar een andere vijver. Aan het eind van dat jaar stelde het bestuur een beleidsplan op: ‘Met De Voorn naar 2000’. ,,Door dat plan stapsgewijs te volgen hebben we op alle ontwikkelingen kunnen inspelen en was de groei van de vereniging goed te behappen.”

Ook bij het tot stand komen in 1997 van een vergunningstelsel waarbij De Voorn het visserijrecht voor de Sliedrechtse vijvers kreeg, zorgden toenmalig wethouder Korporaal, ambtenaar Van Tent en onze voorzitter Vlot dat het binnen een jaar voor elkaar kwam. Wie nu mocht denken dat De Voorn de afgelopen decennia vooral beleidsmatig bezig was vergist zich. Aan de weg timmeren deden ze door de jaren heen ook met het opstarten van een zomeravond competitie voor degenen die niet op zondag wilden vissen. En met het oprichten van een jeugdafdeling en van ‘De Voorn 55+’ voor ouderen en minder validen. Er waren jaarlijks terugkerende hengelwedstrijden voor bewoners van de Merwebolder en een driekamp voor verenigingen uit de regio. De Voorn viste samen met buurtvereniging De Havik en werkte een jaar lang mee aan een hengelsport quiz op Radio Rijnmond. Op de jubileumfeestavond zullen ongetwijfeld veel herinneringen opgehaald worden aan deze en de vele niet genoemde activiteiten uit de 60-jarige geschiedenis van Hengelvereniging De Voorn.

Zie ook: www.hvdevoorn.nl

advertentie
advertentie