Zwarte band voor vijf karateka's Budokai Tsunami

9 januari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Vijf karateka van Budokai Tsunami hebben de zware test voor de zwarte band zeer goed afgelegd. ,,Kyokushin karate is een zeer harde vorm van karate en de weg naar de zwarte band is zeer zeker niet voor iedereen weggelegd", vertelt Jan de Bruin van Budokai Tsunami. ,,Weinig karateka halen de eindstreep, wat eigenijk het begin is van een nog lange weg te gaan in deze bijzondere karatestijl."

De vijf karateka's van Tsunami, Robert Klip, Richard Kraaijeveld, Marijn Granneman, Kees Eckhardt en de jongste van de IBK Jan Willem Ruis, ondervonden dit examen als 'zwaar'. ,,Examen doen voor de eerste dan is vanaf het begin tot het eind zeer zwaar. Het eind van het examen is ronduit het zwaarste. Het 30 man kumite, waar deze stijl bekend om staat, betekent telkens een nieuwe tegenstander en dat 30 maal; plus daarna de breektest", legt De Bruin uit.

Pas als alles geheel is afgerond en de theorie is nagekeken, geeft de examencommissie van de Kyokushinbond IBK het verlossende antwoord: geslaagd.. Voorzitter J. Bluming reikte op traditionele wijze de certificaten uit en vertelde bijzonder trots te zijn op de Tsunamigroep Alblasserwaard.

Voor informatie over Kyokushin karate: www.kyokushin-tsunami.nl.

advertentie
advertentie