Eerste schaakteam stunt tegen favoriet

10 januari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft in de vijfde wedstrijd van het seizoen uitstekende zaken gedaan door met 5-3 te winnen van Dubbelschaak '97. Het team uit het Brabantse Boxtel gold vooraf als één van de favorieten in de derde klasse F.

Ook in de wedstrijd was het team op papier vele malen sterker dan de thuisploeg, die dit keer de 'Charlois'-tactiek qua opstelling hanteerde. Deze tactiek resulteerde na drie uur spelen ook in de beoogde 2-0 voorsprong aan de staartborden. Daar wonnen Niels Mijnster en Kees Wessels. De stand werd weer gelijk omdat kopman Kees vd Does na een zware partij het niet kon bolwerken en nadat Wout Boer zijn gebruikelijke Houdini-act had gemist en dus nu wel verloor.

Het Sliedrechtse vlaggenschip kwam weer op voorsprong door een degelijke winst van de eigen Brabander, Bert vd Donk. Vervolgens wist Jerry van Rekom in aanvallende stijl zijn op papier veel sterkere tegenstander te overrompelen. Een 4-2 voorsprong betekende in ieder geval een onverwacht bonuspunt, maar Sliedrecht wilde nu meer. Hans Klein niet, want die werd in het middenspel weggeschoven.

Peter vd Bergh bewees weer in vorm te geraken door vanaf het begin een klein voordeeltje om te buigen in een gewonnen stelling. Aan het eind kon hij zijn tegenstander dan ook mat zetten.

De 5-3 overwinning geldt als één van de beste zeges in de historie van het eerste team. Met 6 punten uit 5 wedstrijden staat het eerste team voorlopig derde in de spannende klasse waar iedereen van iedereen lijkt te kunnen winnen. Dus om echt veilig te zijn zal het team van teamleider Kees vd Does nog zeker één keer meer moeten stunten.

Tweede team duidelijk de sterkste in streekderby

Het tweede team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft in de vierde ronde van de competitie in klasse 1B een einde gemaakt aan de ongeslagen status van Papendrecht/Alblasserdam 1. In de aanvankelijk gelijk opgaande streekderby wisten de Sliedrechtse reserves uiteindelijk ruim met 5,5-2,5 te winnen.

Teamleider Jerry van Rekom had dit keer een normale opstelling bedacht tegen de voorafgaande aan de wedstrijd nog verrassende koploper in 1B. De Papendrechters zijn net als Sliedrecht 2 vorig seizoen kampioen geworden in de tweede klasse en hadden tot nu toe alles gewonnen.

Tegen Sliedrecht 2 hadden de Papendrechters uiteindelijk weinig in te brengen. Nadat Pieter Pons tegen Kees van Meerkerk een 'verwachte' remise had gespeeld kwam de Sliedrechtse machine goed op gang. Als eerste won Willem Kuiper, die zich niets van de weersomstandigheden had aangetrokken en toch vanuit Friesland de streekderby meemaakte. Tegen Jo Pattinama kwam hij al snel gewonnen te staan. Dat resulteerde uiteindelijk ook in de volle winst. Daarna won Tobias Dekker van de te afwachtend spelende Philip Kraaiveld. Dat voorzichtige spel gaf de Sliedrechtse jeugdspeler voldoende kans om zich uit te leven en deed dat ook. Vervolgens tekenden de A-teamleden Naomi Snikkers en Pieter Modderkolk de vrede, na een wisselvallige partij.

Sliedrecht breidde de voorsprong uit door een fraaie zege van Robert van Rekom, die Bert Terlouw weinig kansen op een beter resultaat gaf. Bij een 4-1 stand bood de Papendrechtse kopman Meinte Smink Wim Hokken remise aan. De Papendrechtse koploper in de interne competitie van zijn club had de hele partij iets beter gestaan, maar de koploper in de Sliedrechtse interne knokte zich terug en nam gezien de tussenstand de remise aan, zodat de teamwinst binnen was.

Vervolgens sloeg invaller Henk Prins aan het staartbord uiteindelijk toe tegen Hans vd Beukel. Henk stond al heel lang gewonnen, maar deed het moeilijk en verslond veel tijd. In de laatste minuten was het echter wel raak; een vol punt. Tenslotte wist voorzitter Kees Brinkman (Papendrecht) de eer te reden door verrassend te winnen van Wim Pool.

Beide teamleiders waren na afloop het eens over het feit dat het een dikverdiende zege was voor Sliedrecht 2.

A-team gehuldigd

Het Sliedrechtse A-team, dat onlangs ongeslagen kampioen is geworden in de Promotieklasse A Zuid West, is afgelopen donderdag gehuldigd. Voorafgaand aan de streekderby tussen Sliedrecht 2 en Papendrecht/Alblasserdam 1 zette voorzitter Wout Boer de spelers nog even in het zonnetje. Hij gaf in zijn toespraak aan dat er nu wel gestreden gaat worden tussen Sliedrecht en Papendrecht, maar dat de samenwerking op jeugdgebied vruchtbaar genoemd mag worden. Pieter Modderkolk speelt bij de senioren bij Papendrecht, maar bij de jeugd in het Sliedrechtse A-team. De combinatie met de Sliedrechtse jeugdspelers leidde uiteindelijk naar het kampioenschap en de promotie naar de Meesterklasse.

Ook topscorer Niels Mijnster (met 6,5 uit 7) werd extra genoemd, maar ook de overige spelers - Robert van Rekom, Tobias Dekker, Naomi Snikkers en Martijn Stoker - kregen de credits die ze verdienden. Tenslotte werd teamleider Peter vd Bergh geroemd om het succes.

Floris Verweij al kampioen in jeugdgroep 1

Met nog twee rondes te gaan in de jeugdcompetitie van Schaakvereniging Sliedrecht is Floris Verweij al zeker van het kampioenschap in groep 1. Met zijn zege op Christiaan Verheij behield het 13-jarige talent zijn 100%-score en is hij niet meer te achterhalen door zijn concurrentie. Het betekende het eerste kampioenschap van de jeugdspeler, die ook al furore maakt bij de senioren. Floris is zo de opvolger van Niels Korevaar.

Om de tweede plaats is het nog wel spannend tussen Jurgen de Haan en Janus de Vries.

In de tweede groep is het kampioenschap weer helemaal open. Koploper Jorik Klein verloor namelijk opnieuw van angstgegner Adrian Mensing en zag zodoende de wel winnende Robin Urbanus weer langszij komen. Beiden staan nu aan kop met nog maar een lichte voorsprong op Adrian, die ook nog kansen op het kampioenschap heeft. Ook Joran van Eijl en Rick Smits hebben nog kans om op het podium te komen. De laatste 2 ronden zullen beslissend worden.

Uitslagen jeugdgroep 1:

Jurgen de Haan - Cynthia vd Linden 1-0

Janus de Vries - Tjerry Hut 1-0

Floris Verweij - Christiaan Verheij 1-0

Uitslagen jeugdgroep 2:

Daan Stuij - Jasper de Jager 0-1

Adrian Mensing - Jorik Klein 1-0

Robin Urbanus - Rik Bons 1-0

Joran van Eijl - Rick Stuij 1-0

Kjell Mijnster - Koos vd Berg 0-1

Andrew Mensing - Rick Smits 0-1

advertentie
advertentie