‘Levenservaring komt goed van pas’

10 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Europa Kinderhulp

zoekt 50-plussers

voor vakantiekinderen

SLIEDRECHT - Uit de cijfers blijkt dat het ieder jaar lastiger wordt om nieuwe gastgezinnen te werven voor de vakantiekinderen van Europa Kinderhulp. Dat komt vooral omdat steeds meer vrouwen met schoolgaande kinderen een baan buitenshuis hebben. Als het gezin met de eigen kinderen in de schoolvakantie weggaat, dan is het meestal onmogelijk om nog vrije dagen op te nemen voor een vakantiekind. Tijdens de jaarlijkse wervingscampagne richt Europa Kinderhulp haar pijlen dit keer daarom bij wijze van proef ook eens op een specifieke doelgroep: de 50-plusser. ,,Deze mensen zijn voor het plannen van een vakantie buitenshuis vaak niet afhankelijk van de schoolvakantieperiode,” geeft Joost Dortwegt, voorzitter van regio Zuid-Holland als reden aan.

Dortwegt heeft nog een andere reden waarom hij denkt dat deze doelgroep geschikt is voor de opvang van een vakantiekind. ,,Dit zijn mensen met levenservaring. Een eigenschap die goed van pas komt bij de opvang van een vakantiekind. Het gaat hier namelijk om kwetsbare kinderen die dikwijls veel hebben meegemaakt.“

Vaak denken nieuwe gastouders dat een vakantiekind voortdurend mee op sleeptouw genomen moet worden. Dortwegt maakt graag van de gelegenheid gebruik om dit misverstand uit de wereld te helpen. ,,Tijdens het huisbezoek aan nieuwe gastouders beklemtonen onze medewerkers altijd dat ze de kinderen vooral niet naar allerlei pretparken moeten meenemen. Voor deze kinderen zijn de ouderwetse drie ‘R’s’, aandacht en liefde al niet vanzelfsprekend. Als gastouders die zaken kunnen bieden dan heeft het kind een fantastische vakantie. Gezellig een bordspelletje doen vindt zo’n kind al geweldig.”

De kinderen komen uit Duitsland, Frankrijk en Nederland en worden geselecteerd door instanties als de sociale dienst, jeugdzorg, het Leger des Heils en het Rode Kruis. Bij de selectie wordt niet gekeken naar ras, religie of nationaliteit. De kinderen zijn tussen de 5 en de 12 jaar oud.

De vakantiereizen voor Zuid-Holland vinden plaats tussen 3 juli en 13 augustus. Voor de data, verdere informatie en aanmelding: www.europakinderhulp.nl. Voor telefonische informatie: Petra van der Kaaden, 0180-844652 of Connie Nieuwendaal, tel. 010-5927176.

advertentie
advertentie