‘We zijn al 35 jaar een constante factor’

14 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Wat exact staat te lezen weet ook de fractievoorzitter niet te vertellen. ,,We hebben Leo volledig de vrije hand gegeven. Het enige dat we hebben gevraagd is of hij aan het slot onze tien punten voor de komende verkiezingen wil vermelden.” Van Teeffelen lacht besmuikt. Hij weet natuurlijk wel hoe PRO Sliedrecht tegen het licht wordt gehouden. Hij heeft immers zelf de kruisverhoren gehouden en de bekentenissen op papier uiteengezet. ,,Je ziet het onder je handen ontstaan. Ik heb in 2007 de overstap gemaakt van Het Kompas naar een eigen tekstbureau. PRO Sliedrecht heeft mij destijds benaderd of ik de teksten wil schrijven voor een periodieke advertentiepagina in Het Kompas. Toen ik werd gevraagd een boek te schrijven vond ik het meteen een interessante opdracht. Met name omdat ze het door een buitenstaander lieten doen en geen trek hadden in een suggestief hallelujah-verhaal.” Van Teeffelen, als oud-journalist en schrijver bedreven in het kweken van teksten, had nog nooit een boek geschreven. In overleg met Timo Pauw, die samen met Hanny Visser - Schlieker PRO Sliedrecht vertegenwoordigt in de gemeenteraad, werd besloten de partijgeschiedenis in periodes te verdelen en een doorlopend verhaal te maken. Hij kwam welbeslagen ten ijs. ,,Het was de minst betaalde opdracht in het afgelopen jaar, maar wel de leukste. Ik begon het steeds plezieriger te vinden.” Van Teeffelen werd aardig op weg geholpen. Hij had urenlange gesprekken met de vroegere voormannen en raadsleden waar de partij zijn bestaansrecht aan dankt. ,,Wat me is opgevallen is dat ze allemaal heel graag wilden meewerken en nog steeds hart hebben voor de partij. Ik heb het in de jaren dat ik redacteur was en verslag deed van de lokale politiek altijd van de buitenkant bekeken. Van binnen ziet het er heel anders uit. Achter de schermen wordt binnen de steunfractie zóveel werk verricht. Ik heb daar veel respect voor gekregen. Voor de lokale politiek in z’n algemeenheid bedoel ik dan. Als je je inzet voor een politieke partij doe je dat niet voor jezelf, zoals wel eens wordt gezegd, maar vanuit idealisme.”

PRO Sliedrecht geeft zich bloot in boekwerk SLIEDRECHT - ‘De gemeente moet doen wat de mensen willen.’ Met die strijdkreet nam Progressief Sliedrecht in 1974 voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. ,,Die slogan kan je nog steeds op onze partij loslaten”, zegt de huidige fractievoorzitter van PRO Sliedrecht Hanny Visser - Schlieker. ,,We zijn al 35 jaar een constante factor in de Sliedrechtse politiek en zijn nooit van onze lijn afgeweken. Het moet maar eens afgelopen zijn dat mensen ons bestempelen als een protestpartijtje dat net komt kijken.” Leo van Teeffelen, die 11,5 jaar redacteur is geweest voor Het Kompas, werd bij de kraag gevat om een boek te schrijven. ‘Al 35 jaar dwars voor Sliedrecht’ wordt zaterdag 23 januari overhandigd aan de fractie.

Door Erik de Bruin

Met name door het vele werk achter de schermen heeft de partij een aantal moeilijke periodes overleefd. ,,Progressief Sliedrecht was een paar keer op sterven na dood”, aldus Van Teeffelen. Visser - Schlieker: ,,Johan Blokland heeft ons overeind gehouden. Die man deed alles, maar trad nooit op de voorgrond. Hij is twintig jaar betrokken geweest.” Ze treedt zelf wel nadrukkelijk op de voorgrond. PRO Sliedrecht presenteert zich als een partij die scherp oppositie voert en met een uitgesproken mening zeer aanwezig is tijdens raadsvergaderingen. ,,We varen al jaren tegen de stroom in, maar hebben ondertussen veel bereikt. Kijk naar de Derde Merwedehaven. Daarover heeft Peter Kraaijeveld al in 1999 een motie ingediend. Door ons is het op de politieke agenda gekomen en we hebben het al die jaren niet laten rusten. Franssen (de Commissaris van de Koningin, red.) hebben we bijvoorbeeld wel eens onthaald met spandoeken. We hadden dorpsbewoners opgeroepen een stil protest te voeren.” Ronald Bandell, scheidend burgemeester van Dordrecht en voorzitter van het Drechstedenbestuur, werd ooit ontvangen met aspirientjes nadat hij had verkondigd de hoofdpijndossiers binnen de Drechtsteden op te zullen lossen. De papieren tijger, zoals het door oud-minister Hans Dijkstal werd omschreven, is omgetoverd in een krachtig orgaan dat zijn nut heeft bewezen. “Maar, zo stelt Visser - Schlieker, “niet het financiële voordeel heeft opgeleverd wat de zeven samenwerkende gemeenten werd voorgespiegeld. Het kost zelfs geld. Als het geld blijft kosten doe je je jezelf in de uitverkoop. Dan is er nog maar één oplossing mogelijk: samenvoegen.” Van Teeffelen: ,,Dat PRO Sliedrecht de ontwikkelingen binnen de Drechtsteden kritisch volgt laat zien dat de partij een duidelijk lokaal profiel hebt. Toen ik in 1995 in Sliedrecht ging wonen was ik daar aanvankelijk niet blij mee omdat ze van De Bonkelaar een dorpshuis wilden maken terwijl ik juist blij was met een mooi theater dicht in de buurt. Het beeld van een échte oppositiepartij is blijven hangen, maar wel van een partij die inhoudelijk wat te zeggen heeft en niet schiet op alles wat beweegt.”

advertentie
advertentie