We hebben een beetje kunnen zien wat het is om zendeling te zijn

19 januari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Harmen en Janneke Havers zijn weer thuis. Vorig jaar stond in Het Kompas te lezen dat het jonge stel van september tot december vrijwilligerswerk zou gaan doen in Brazilië, bij drie verschillende projecten van de christelijke organisatie Jocum. Op hun weblog was regelmatig één en ander over hun belevenissen te lezen. De verhalen zijn vaak vrolijk. Janneke: ,,Ja, we hebben het redelijk luchtig gehouden. Geen foto’s van schattige maar zielige kindertjes. Uit respect naar de kinderen en de medewerkers toe. Anders wordt het zo gauw ‘apies kijken’. We willen hun privacy waarborgen. We hebben een beetje kunnen zien wat het is om zendeling te zijn. We hebben die drie maanden veel meegemaakt en af en toe was het best zwaar.” Harmen: ,,Ik schrok vooral dat veel van die kinderen geen gezinsleven kennen. Ze missen de basisbehoeften zoals liefde en aandacht.”

Door Margreet Strijker

Op de vraag of het niet moeilijk was om in zo’n korte tijd met drie verschillende projecten mee te draaien, geven Harmen en Janneke aan dat de organisatie voor deze werkwijze kiest om te voorkomen, dat de kinderen zich te veel hechten aan al die komende en gaande vrijwilligers. ,,En het was voor ons juist leuk om in al die verschillende keukens te kijken.”

De eerste maand waren ze vooral heel praktisch bezig bij een project met kinderen met HIV of aids. Ze konden zelfs af en toe iets met hun hobby doen. Maatschappelijk werker Harmen voetbalde met de kinderen en Janneke bakte er zelfs wel eens een taart, een grote passie van deze verpleegkundige. Daarna kwamen ze terecht in een tehuis waar ex-straatjongens opgevangen werden. Daar was meer gelegenheid om te kijken hoe het project in elkaar stak. Janneke: ,,Het waren heel gemotiveerde kinderen, die er zelf voor gekozen hadden om daar te gaan wonen. Ze kregen allerlei taken, zoals schoonmaken, boodschappen doen en huiswerk maken. Sommigen hebben nauwelijks op school gezeten en leerden pas op hun 14 jaar voor het eerst lezen. Maar ook waren er veel activiteiten zoals voetbal om afleiding te bieden ten opzichte van het straatleven en de drugs.”

De derde maand werkten Harmen en Janneke in een buurtcentrum. De kinderen gaan daar maar één dagdeel naar school: de helft ’s morgens en de anderen ’s middags. Voor degenen die vrij waren werden activiteiten georganiseerd om ze van de straat te houden: van sporten en zwemles tot algemene ontwikkeling en maatschappelijke vorming. Bij dit project werkten Harmen en Janneke in tegenstelling tot de eerste twee maanden gescheiden. Ze hadden elk hun eigen groep. ,,Dat we in het begin alles samen deden was eg leuk en waardevol. Maar die derde maand was ook wel weer heel leuk. Je had elkaar iets te vertellen.”

In december hadden ze vakantie. Ze trokken de natuur in, maar bezochten ook wat andere grote steden. En verbaasden zich over de grote tegenstellingen tussen arm en rijk, vooral in de wereldstad São Paulo.

Janneke: ,,Het was heerlijk om weer met z’n tweetjes te zijn. We zaten echt helemaal vol. Alles moest een plekje krijgen. Je woonde al die tijd waar je werkte, dus er was weinig privacy. En nou hadden wij nog het geluk dat we, omdat we getrouwd zijn, steeds samen een kamer kregen. De anderen sliepen in zaaltjes met meerdere stapelbedden.”

Vaste plannen voor de toekomst zijn er niet. Janneke: ,,Het was een hele ervaring maar we gaan nu weer gewoon aan het werk. We geloven wel dat het een soort roeping is. Ik sluit niet uit dat we als de tijd rijp is ooit meer gaan doen op dit gebied.”

Ze eindigen hun reisweblog op 1 januari, hun laatste dag in Brazilië met: "Deze 4 maanden waren super! We hebben veel gezien, geleerd, meegemaakt, etc. God heeft ons beschermd en nabij gestaan, echt gaaf!" Wie meer wil lezen zie: http://dehavertjes.reismee.nl

Jocum is de Nederlandse tak van YWAM (Youth With A Mission) en richt zich in Belo Horizonte dat ongeveer 300 favelas (sloppenwijken) en achterstandsbuurten telt, op opvang en zorg voor kinderen en tieners.

advertentie
advertentie