Neuroloog van ASZ schrijft ‘hoofdpijnboek’ voor artsen én patiënten

20 januari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Van de hand van neuroloog Pjotr Carbaat uit het Albert Schweitzer ziekenhuis is deze maand het boek ‘Hoofdpijn. Feiten en casuïstiek’ verschenen bij Prelum uitgevers. Het populair-wetenschappelijke werk bevat een mix van enerzijds medische theorie over de oorzaken en behandelingen van hoofdpijn, anderzijds door de arts zelf opgetekende getuigenissen van patiënten. Carbaat: ,,Het boek onderscheidt zich doordat het zich richt op zowel de arts als op de geïnteresseerde leek of ervaringsdeskundige. Hopelijk breng ik hen wat nader tot elkaar.”

Hoewel hoofdpijn een van de meest voorkomende neurologische klachten is, noemt Carbaat het een onderschat probleem, waarmee veel leed gepaard gaat. ,,Weinig mensen zijn zich er bijvoorbeeld van bewust dat vijf à tien procent van de kinderen, soms al zéér jong, structureel met hoofdpijn kampt. Er lopen zeer veel hoofdpijnpatiënten rond die simpel te behandelen zouden zijn, maar deze behandeling niet krijgen doordat ze niet naar de dokter gaan; of wél naar een dokter gaan maar daar op onvoldoende begrip of kennis stuiten.” De medisch specialist hoopt met zijn boek dit tij enigszins te keren, door behandelaars en patiënten meer inzicht te geven in elkaars denken en handelen.

Een opvallend wetenschappelijk feit, vermeld in het boek: neurologen hebben bovengemiddeld vaak hoofdpijn. Onder de neurologen hebben de hoofdpijnspecialisten zelfs nóg vaker hoofdpijn. Een verklaring is er niet. ,,Ja, ik ook”, antwoordt Carbaat op de onvermijdelijke vraag. ,,Migraine. Het schept een band met mijn patiënten. Ik kan mij goed verplaatsen in wat zij voelen, maar ook in hun boosheid over een buitenwereld die migraine nog te vaak afdoet als flauwekul.”

De neuroloog behandelt in het theoretische deel van zijn boek oorzaken en diagnostiek bij uiteenlopende typen hoofdpijnen, onderscheiden naar primaire hoofdpijn (de hoofdpijn als ziekte, zoals migraine en clusterhoofdpijn) en secundaire (hoofdpijn als gevolg van een andere ziekte).

In het praktijkdeel beschrijft hij op toegankelijke wijze gevallen uit de spreekkamer, waaruit duidelijk naar voren komt hoe allesoverheersend het verschijnsel hoofdpijn in het dagelijks leven kan zijn.

De auteur is sinds 1980 als neuroloog verbonden aan het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht en de voorlopers van dit ziekenhuis. Hij ontwikkelde zich binnen zijn vakgroep steeds meer als hoofdpijnspecialist. ‘Hoofdpijn. Feiten en casuïstiek’ P.A.T. Carbaat. Prelum uitgevers. ISBN: 978-90-8562-061-7

advertentie
advertentie