Energiezuinige Brede school voor Baanhoek-West

20 januari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – 6500 vierkante meter aan ruimte voor maatschappelijke doeleinden moet in de nieuwe Sliedrechtse wijk Baanhoek-West worden gerealiseerd. Zo komt in het noorden een gebouw met onder andere een kerk en ook wordt ook nog een Brede school gebouwd die in 2011 in de wijk moet verrijzen.

Door Marjanne Dijkstra

In de Brede school, die moet komen te staan vlakbij de plek waar nu al huizen staan, moet ruimte komen voor drie lokalen van de protestants christelijke school Anne De Vries en ook drie lokalen voor de openbare basisschool De Wilgen. Ook vestigen twee groepen dagopvang en buitenschoolse opvang zich in het pand en één groep van een peuterspeelzaal. De focus wordt dus gelegd op kinderen van nul tot en met zeven jaar.

Architect Theo Kupers die een ontwerp heeft gemaakt voor de brede school meent dat het een open gebouw wordt. ,,Er is een centrale hal en meteen bij binnenkomst kijk je door naar achteren waar de speelpleinen zijn. Op de begane grond bevinden het kinderdagverblijf, de bso, de peuterspeelzaal, drie lokalen voor een van de scholen en het speellokaal. Boven worden ook drie lokalen gebouwd en een gymzaal. Daar kunnen ook verenigingen gebruik van maken. Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal hebben een eigen, omheind speelplein.” In het ontwerp is ook rekening gehouden met eventuele uitbreiding van de school door een te verwachten piek in het leerlingenaantal. Bijzonder aan de school is volgens Kupers dat de Brede school zoveel mogelijk energieneutraal wordt gebouwd. ,,Er is in het ontwerp rekening gehouden met installaties om duurzamer te werken en nauwelijks energie te gebruiken. De buitenkant moet van hout worden om een natuurlijke uitstraling te bewerkstellingen.”

Het andere gebouw, dat in het noorden van de wijk verrijst, moet een kerk, De Akker voor speciaal onderwijs en de onderbouw van de Johannes Calvijnschool herbergen. Ook moeten zich in dat gebouw onder andere een huisarts en een verloskundigenpraktijk vestigen.

advertentie
advertentie