Verdachte schietpartij Kerkbuurt voorlopig op vrije voeten

23 januari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De verdachte van de schietpartij afgelopen zomer op de Kerkbuurt in Sliedrecht is door de rechtbank in Dordrecht voorlopig op vrije voeten gesteld. Ook zijn tweede proces, afgelopen donderdag, kon geen doorgang vinden omdat een medeverdachte en tevens belangrijke getuige nog voortvluchtig is. De rechtbank gaf de Rotterdammer onder strikte voorwaarden het voordeel van de twijfel. Zo mag hij op geen enkele wijze contact hebben met het slachtoffer. Een moeilijke zaak omdat verdachte en slachtoffer een bedrijf in dezelfde straat hebben.

Donderdag stond de 30-jarige verdachte G.O. uit Rotterdam voor de tweede maal voor de rechter voor zijn aandeel in de schietpartij afgelopen zomer op de Kerkbuurt. Donderdagavond 27 juli kwam hij samen met een neef en zwager verhaal halen bij een 44-jarige plaatsgenoot, die op dat moment een pizza zat te eten op het terras van een eetgelegenheid. De man werd mishandeld en bedreigd en er vielen zelfs schoten die voor grote consternatie zorgden onder het winkelend publiek in deze doorgaans rustieke Sliedrechtse winkelstraat.

Op 3 november werd de zaak door de meervoudige kamer van de Dordtse rechtbank al eens terugverwezen naar de rechter-commissaris voor nader onderzoek van beelden en geluid van beveiligingscamera’s en voor een reclasseringsrapport over de Rotterdammer. Ten tijde van die zitting waren twee andere verdachten - een neef en zwager van de Rotterdammer - opgeroepen als getuigen, maar ze waren spoorloos. De betreffende zitting werd vervolgens verschoven naar een andere datum.

Afgelopen donderdag bleek tijdens de zitting dat de neef van de Rotterdammer inmiddels is aangehouden en vastzit. Zijn zwager is echter nog steeds spoorloos. Omdat beide medeverdachten ook ditmaal door de advocaat van G.O. waren opgeroepen als getuigen stelde de voorzitter van de meervoudige kamer, mevrouw Beudeker, voor ook deze zitting pro forma te behandelen omdat beide getuigen een cruciale rol spelen in het proces. De Rotterdammer, die sinds 29 juli in voorarrest zit, liet de rechtbank weten liever direct met de zaak te beginnen. Hij verklaarde drie bedrijven te hebben en daar zo snel mogelijk weer mee aan de slag te willen gaan. Zijn raadsman mr. Silvis verzocht de rechtbank, indien deze toch zou besluiten de zaak door te schuiven naar een latere zittingsdatum, zijn cliënt uit voorlopige hechtenis te ontslaan. Hij vond dat de aanklacht voor poging tot doodslag niet hard kon worden gemaakt omdat tweemaal in de lucht was geschoten en niet gericht op het slachtoffer. Volgens hem was alleen sprake van bedreiging.

Officier van justitie mr. Struik zag niets in het opheffen van de voorlopige hechtenis. Hij vond de feiten daarvoor te ernstig. Ook gezien de geschokte rechtsorde doordat de verdachte in een winkelstraat in het wilde weg had staan schieten wat grote indruk heeft gemaakt op omstanders. De rechtbank wilde niet zover gaan de voorlopige hechtenis op te heffen, maar besloot in het belang van de verdachte onder strikte voorwaarden de hechtenis tot de volgende zittingsdatum te schorsen om G.O. de mogelijkheid te geven zijn zakelijk leven weer op te pakken. Zo moet hij zich ter beschikking houden van justitie en politie en mag hij op generlei wijze contact met het slachtoffer opnemen. Dat is op zich geen eenvoudige zaak omdat slachtoffer en verdachte een bedrijf hebben in dezelfde straat. Tijdens de pro forma-zitting werd niet duidelijk welke problemen aan de geweldsexplosie ten grondslag lagen.

advertentie
advertentie