'Nee' tegen voorkeursrotonde

25 januari 2010 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN BRIEF

Nee, is mijn reactie op de Poll-vraag van Het Kompas 'Voorkeursrotonde beste oplossing voor de Stationsweg?'. Want 80.000 euro moet de verplaatsing van het oorlogsmonument kosten om een nieuwe rotonde aan te kunnen leggen op de T-kruising Stationsweg/Rembrandtlaan. Een rotonde waarop de fietser - tegen het advies van het Drechtstedenoverleg, waar Sliedrecht ook aan deel neemt - géén voorrang heeft. De voetganger op het zebrapad, pal ernaast, overigens wél.

Als B & W én alle raadsleden zouden besluiten de voorrangsregeling voor fietsers op rotondes binnen de bebouwde kom aan te passen en daarmee niet alleen in de pas te lopen met de gehele regio (van Gorinchem tot en met alle Drechtsteden), maar ook met de rotondes op haar eigen grondgebied in Baanhoek-West, waar de fietser wél voorrang krijgt op de rotonde!

Als ze dan ook nog eens een kijkje zouden nemen bij de buurgemeentes om te zien hoe mooi die hun rotondes wél netjes kunnen inpassen in de beschikbare ruimte, zelfs op zeer drukke verkeersknooppunten (bijvoorbeeld in Gorinchem tegenover het Stadskantoor en bij de sluis, in Dordrecht de rotonde Spuiboulevard/Johan de Wittstraat of in Hardinxveld-Giessendam de nieuwe rotonde bij de afrit van de A15 Nieuweweg/De Wieling). Dán kan die nieuwe rotonde even veilig, maar veel kleiner uitgevoerd worden. Dán hoeft het monument niet verplaatst te worden.

Ja, dán zou die 80.000 euro gebruikt kunnen worden om de overige rotondes om te bouwen naar fietsers in de voorrang.

Binnen één en dezelfde gemeente twee soorten rotondes? Dat is voor weggebruikers heel verwarrend. Uit landelijk onderzoek is gebleken dat rotondes met fietsers in de voorrang even veilig zijn als met fietsers uit de voorrang.

Ik ben dan ook van mening dat de plaatselijke politici er goed aan zouden doen op 8 februari te besluiten een eind te maken aan die negatieve uitzonderingspositie door te kiezen voor één en dezelfde voorrangsregeling op rotondes binnen de eigen gemeente.

Jan ten Hoeve,

Vermeerstraat 20,

Sliedrecht

advertentie
advertentie