Baggerfestival schuift door naar 2011

25 januari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De elfde editie van het Baggerfestival Sliedrecht is op de kalender verzet van 2010 naar 2011. Het tweejaarlijkse festival dat in 2008 een tiende uitgave vierde, zou normaal gesproken in juni 2010 een vervolg krijgen. De economische crisis gooiT echter roet in het eten.

De begroting van het Baggerfestival is in de laatste jaren gegroeid naar circa vier ton euro. Die middelen worden voor een groot deel uit de lokale zakelijke markt bijeen gebracht door de Stichting Baggerfestival. Voorzitter daarvan, burgemeester Martin Boevée, legt uit wat de redenen achter het doorschuiven van het festival zijn. ,,De economische crisis trekt een wissel op veel initiatieven als dat van het Baggerfestival. Natuurlijk is het prachtig wat we bereikt hebben in de loop der jaren, namelijk een van de meest succesvolle evenementen van Zuid Holland te organiseren, met zo’n 180.000 bezoekers. Sliedrecht bevestigt daar steeds weer mee de bakermat van de mondiale baggerindustrie te zijn en we brengen uitstekende vestigingsfactoren onder een brede aandacht. Maar, als je met je fondsenwerving aanloopt tegen problemen, veroorzaakt door de crisis, moet je reëel zijn en het lokale zakenleven niet extra belasten met financiële druk. Dat is respectloos en dat verdienen onze sponsors niet.”

Overigens heeft ieder nadeel een spreekwoordelijk voordeel. Zo hoeft de organisatie van het Baggerfestival voortaan geen druk meer te voelen van EK of WK voetbal, of van de Olympische Spelen. Televisie-uitzendingen daarvan zouden immers eens onder de duiven van het ‘baggerprogramma’ kunnen schieten. In de oneven jaren is die dreiging er niet.

Het stichtingbestuur Baggerfestival zoekt voorts mogelijkheden om meer lokale initiatieven in de programmering op te nemen. Burgemeester Boevée heeft daarom gesproken met vele belanghebbenden als de plaatselijke ondernemersvereniging (VSO), de stichting Sliedrecht & Cultuur, met verenigingen en met particuliere initiatiefnemers. ,,Doel daarvan was om een beeld te krijgen van wat de inwoners en zakenmensen van Sliedrecht zélf willen laten zien tijdens een evenement. Onder regie van Bram de Winter wordt op zaterdag 12 juni 2010 een lokaal evenement georganiseerd dat ‘Sliedrecht bruist’ gaat heten en uitsluitend bestaat uit plaatselijke inbreng. Lokale artiesten, presentaties van lokale verenigingen. Wat wij gezamenlijk beogen is een stevig programma dat uiteindelijk past in de zaterdagprogrammering van het Baggerfestival.”

Vooralsnog wordt ‘Sliedrecht bruist’ dus zonder de Stichting Baggerfestival georganiseerd en gaat het gelegenheidscomité zelf op zoek naar middelen en naar deelnemers. Deze week gaat een eerste uitnodigingsbrief uit naar alle Sliedrechtse verenigingen.

advertentie
advertentie