‘Fantastisch om weer terug te keren’

27 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Naam: Ad de Waard.

Geboren: 23-08-1949.

Gezin: Getrouwd, twee kinderen en een ‘trotse’ opa van twee kleinkinderen.

Beroep: Drukker en ondernemer. Hij runt samen met zijn broer Boekhandel/Drukkerij De Waard in de Kerkbuurt.

Hobby’s: Besturen en sportwedstrijden kijken.

In gemeenteraad sinds: Van 1986 tot 1998 in de gemeenteraad, daarna afdelingsvoorzitter.

Politiek actief sinds: 1980.

SLIEDRECHT - Ad de Waard is nog pakweg twee maanden verwijderd van zijn comeback in de gemeenteraad. Als de verkiezingsuitslag gunstig uitvalt voor het CDA (‘we gaan voor een zetel erbij’) zou hij, zoals hij het zelf omschrijft, ook wel eens aan de andere kant van de tafel kunnen plaatsnemen. ,,Ik ben nu zestig jaar. Het zou geweldig zijn om de laatste jaren van mijn bestuurlijke loopbaan af te sluiten met een wethouderschap en zo ook het CDA in het uitvoerende werk een gezicht te geven.”

Door Erik de Bruin

Besturen zit ‘m in het bloed. De Waard noemt het zelfs een hobby waar hij met alle liefde veel tijd en energie in steekt en menig doordeweekse avond mee zoet is. Hij is onder andere bestuurslid van het christelijk onderwijs in Sliedrecht en voorzitter van de Raad van Commissarissen van de plaatselijke Rabobank. ,,Ik oefen al met veel plezier allerlei bestuursfuncties uit. In mijn vorige politieke leven heb ik wel eens geroepen dat ik best wethouder zou willen worden.” Dat vorige politieke leven bestrijkt de periode 1986 - 1998. Daarvoor zat hij zes jaar in de steunfractie van het CDA, dat in 1980 ook in Sliedrecht haar vleugels uitsloeg nadat CHU, ARP en KVP een politiek verbond hadden gesloten en waren samengevloeid in een nieuwe partij. De Waard was in zijn woonplaats - waar hij is geboren en opgegroeid - één van de oprichters. Zes jaar later stapte hij in de gemeenteraad om er pas in 1998, twaalf jaar later, weer uit te stappen. Met frisse tegenzin want als het aan hem lag had hij best door willen gaan. Dat kon echter niet omdat binnen de partij was afgesproken dat een dienstverband als raadslid na drie periodes eindigt. ,,Ik kan die periode in één woord samenvatten: het was fantastisch. Ik voelde me als een vis in het water in de politieke arena. We hebben veel strijd gevoerd en vaak op het scherp van de snede gedebatteerd. Máár wel altijd op een sportieve manier. Na afloop ga je gezellig samen wat drinken. Je zou het kunnen vergelijken met een sportwedstrijd. Onder invloed van tegenstand en druk reik je tot grootse prestaties. Mocht ik wethouder worden dan zal ik zeker geen regenteske houding aannemen. Ik heb de wijsheid niet in pacht. Je moet op een natuurlijke manier de touwtjes in handen nemen en de mensen om je heen de ruimte geven zichzelf te ontplooien. Delegeren, aansporen en ook zelf het vuile werk opknappen. Ik voel me niets meer dan een ander. Besturen en ondernemen hebben veel overeenkomsten. Als ondernemer ben je in grote mate afhankelijk van je personeel. Als zij exact zouden doen wat hen wordt opgedragen heb je een probleem. Ze moeten juist uit zichzelf een stapje meer zetten dan van ze wordt verwacht. Omdat ze zich verantwoordelijk voelen voor het bedrijf en zich vrij voelen dingen naar eigen inzicht uit te voeren.”

Willen de christendemocraten terugkeren in het college dan zullen ze iets van het verloren terrein moeten inhalen. Het CDA stond voor 2002 nog op vier zetels en is zowel bij de verkiezingen in dat jaar als vier jaar geleden een zetel kwijtgeraakt. In 2006 hield de teruggang nauw verband met de landelijke verkiezingen waarin de partij ook een slechte beurt maakte. Richting de komende gemeenteraadsverkiezingen verwacht CDA Sliedrecht sterk voor de dag te komen met een lijst kandidaten waar de bestuurlijke ervaring van af druipt. De Waard: ,,Onze slogan is: zichtbaar betrokken. Dat zie je duidelijk terug in de kandidatenlijst. We weten wat er speelt in de Sliedrechtse samenleving. Ik ben een enorme nieuwsgaarder. Ik wil alles weten, op elk vlak. Daarom is politiek zo leuk, je praat over alles mee.” Volgens De Waard is het belangrijk dat de Sliedrechtse bedrijvigheid intact blijft en niet verhuist binnen de Drechtsteden. Het verenigingsleven en vrijwilligerswerk mogen zijns inziens niet de dupe worden van de forse bezuinigingen die de gemeente zal moeten uitvoeren en waar college en raad deze week voor het eerst gezamenlijk het hoofd over buigen. ,,Je kan wél bezuinigen op de hoeveelheid externe advisering die de gemeente inhuurt. Waar we verder voor staan? We hebben ons altijd sterk gemaakt voor bouwen ten noorden van de spoorlijn. Dat blijven we doen want de toestand wordt steeds nijpender. Sliedrecht is dichtgegroeid. Je ziet geen fatsoenlijk groen meer. Het hoeft niet in sneltreinvaart, maar je moet je er niet voor afsluiten. Daarnaast vinden we dat de gemeente niet alleen moet participeren in de Drechtsteden, maar ook moet kijken naar omringende plaatsen, zoals Hardinxveld-Giessendam.” Het CDA is tegen extreme hoogbouw. ,,Sliedrecht hoeft niet zo nodig een voortrekkersrol te vervullen. Als je kijkt naar het Winklerplein moet je niet hoger willen dan het nu al is.”

Fotobijschrift: Drukker en ondernemer Ad de Waard kijkt uit naar zijn rentree in de lokale politiek.

advertentie
advertentie