Proeftuin Maritieme Innovatie

29 januari 2010 om 00:00 Nieuws

Vernieuwingskansen

voor bedrijfsleven,

overheid en onderwijs

SLIEDRECHT - Dat de Drechtsteden een belangrijke bijdrage leveren aan het bruto Nationaal Product, heeft alles te maken met de aanwezigheid van een sterk Maritiem cluster. Toch zijn, mede in het licht van mondiale ontwikkelingen, inspanningen nodig om de (internationale) positie te behouden en de regionale economie te versterken. Daartoe is door een aantal partijen een 'Proeftuin Maritieme Innovatie' ontwikkeld, waarvoor het Drechtstedenbestuur de komende drie jaar in totaal 300.000 euro beschikbaar stelt.

Sliedrecht had rond project ’t Plaatje al in 2007 het voortouw genomen tot het versterken van de innovatie in het maritieme cluster van de Drechtsteden. Naast het Drechtstedenbestuur dragen ook private partijen financieel bij. Inmiddels is ook een financiële bijdrage van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) aangevraagd.

Met ’t Plaatje als aanleiding hebben de gemeente Sliedrecht, de Drechtsteden, Werkgevers Drechtsteden (WD) en de Kennisalliantie Zuid-Holland, vorig jaar de businesscase Proeftuin Maritieme Innovatie laten uitwerken door Holland Marine Equipment (HME). Op basis van de businesscase heeft het Drechtstedenbestuur besloten voor dit initiatief 300.000 euro voor drie jaar beschikbaar te stellen.

Doel van de Proeftuin Maritieme Innovatie is de economische positie van bedrijven die werkzaam zijn in het maritieme cluster, in de regio Drechtsteden (Plus Regio), te versterken. In de proeftuin worden collectieve innovatieprojecten, zoveel mogelijk met studenten van de MBO, HBO en universiteit of kennisinstellingen geïnitieerd en uitgevoerd. De projecten zijn laagdrempelig van opzet en staan open voor ondernemers, onderwijs, overheid en branche-organisaties. HME heeft potentiële projecten vanuit de markt geïnventariseerd en daar partners in het onderwijs bij gezocht.

Het maritieme cluster strekt zich verder uit dan de bestuurlijke regio Drechtsteden. Daarom staat de proeftuin ook open voor bedrijven van buiten de Drechtsteden. De interesse vanuit het bedrijfsleven is groot; HME kreeg al diverse projecten uit de regio aangeboden, waarmee direct gestart kan worden.

De Proeftuin Maritieme Innovatie draagt bij aan meerdere regionale doelstellingen. Recente studie van de Erasmus Universiteit toont aan waar de sterke punten van onze regio liggen: deltatechnologie, binnenvaart en scheepsbouw. In deze sectoren liggen de kansen voor de toekomst, mits geïnvesteerd wordt in kennis en innovatie.

De Proeftuin Maritieme Innovatie springt hierop in. Door te investeren in innovatie verbetert echter niet alleen de concurrentiepositie van de regio. De proeftuin draagt ook bij aan het versterken van de regionale onderwijsinfrastructuur en het terugdringen schooluitval; doelstellingen uit het programma Sociaal.

Aan de specifieke innovatieprojecten wordt gewerkt binnen de poorten van de deelnemende onderwijsinstellingen. Daar zijn ook de benodigde (lab-)faciliteiten aanwezig.

De totale projectkosten bedragen ongeveer € 1,5 miljoen. De financiering wordt bijeen gebracht door de brancheverenigingen Scheepsbouw Nederland en de Stichting Projecten Binnenvaart, Drechtsteden, enkele kennisinstellingen en de provincie Zuid-Holland.

Inmiddels is voor de ‘Proeftuin Maritieme Innovatie’ is EFRO-subsidie aangevraagd. EFRO is één van de structuurfondsen, bedoeld om de belangrijkste regionale onevenwichtigheden in de Europese Unie terug te dringen. Het programma heeft een looptijd van drie jaar. Verwacht wordt dat het project in het tweede kwartaal officieel zal worden goedgekeurd. Na afloop van het programma is het de bedoeling dat de ‘Proeftuin’ zelfstandig kan doorgaan. Eerder kregen de Drechtsteden al EFRO-subsidie voor onder meer de aanleg van Walstroom.

advertentie
advertentie