Zorg rondom het doosje

1 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Paul van Bakel

25 jaar apotheker

in Sliedrecht

SLIEDRECHT - Deze maand is drs. Paul van Bakel 25 jaar als apotheker in Sliedrecht aan het werk. Zijn Thorbecke Apotheek BV werkt op twee locaties: het medisch centrum aan de Thorbeckelaan en apotheek Hoogland op het Winklerplein. Onder zijn leiding werd de eerste gerobotiseerde apotheek in Europa geopend en hij stond aan de wieg van het medicatieverpakkingsbedrijf Systemfarma. ,,Die robots en de mechanisatie zijn ontwikkeld zodat wij genoeg tijd hebben voor de zorg rondom het doosje medicijnen.” Woorden van deze strekking zullen steeds terug komen tijdens het interview waarin nauwelijks terug geblikt zal worden. Van Bakel kijkt liever vooruit. Naar de ontwikkelingen rond het Winklerplein en naar de plannen voor een farmaceutisch zorgcentrum in Baanhoek-West.

Door Margreet Strijker

Na zijn studie in Leiden heeft de uit Eindhoven afkomstige Van Bakel twee jaar een apotheek in Vlijmen gerund. ,,Ik ben toen de heer Hoogland tegen het lijf gelopen die een beherend apotheker zocht. We zijn in 1985 meteen hier komen wonen, want ik vind dat je als zorgverlener dicht bij je werk moet zijn. Ons leven speelt zich nu dus al 25 jaar af in Sliedrecht en we zijn er enthousiast over. Het is een fijne gemeente om in te wonen en te werken. Onze vier kinderen zijn hier geboren en getogen. We tennissen veel en fietsen graag door de polder.”

Maar daarnaast is het echtpaar Van Bakel op verschillende fronten actief. Joke van Bakel-Middelweerd staat op de kieslijst van de VVD en zat een aantal jaren in de gemeenteraad. Daarnaast maakt ze deel uit van het bestuur van Stichting de Kaai. Ze is arts en in die hoedanigheid ook betrokken bij Thorbecke Apotheek BV. Zo werkte ze mee aan het ontwikkelen van de telefonische medicijn herhaallijn. Paul zit in de programmacommissie van de Rotaryclub en in de stuurgroep Winklerplein. Van Bakel moet ondanks zichzelf wel een beetje lachen als het daarover gaat. ,,Ik ben al sinds 2004 betrokken bij de ontwikkelingen. En ik ga ervan uit dat we het zo proberen neer te zetten dat het weer zo’n jaar of veertig mee kan. Het zal dan best niet naar ieders zin zijn, maar dat kan nou eenmaal niet anders. Het spanningsveld geeft wrijving en dat is goed. Dat brengt warmte en glans en daar hou ik wel van.”

Op de eerste etage van de apotheek op het Winklerplein begon Van Bakel in 1997 met de ontwikkeling van Systemfarma met één machine. Toen hij in 1999 zijn bedrijf verhuisde naar het stationspark telde het er twee. Inmiddels staan er 20 machines en werken er 70 personeelsleden. Systemfarma is leverancier van slim verpakte medicijnen voor mensen die meerdere malen per dag verschillende geneesmiddelen gebruiken. Het vereenvoudigt de geneesmiddelenverstrekking binnen zorginstellingen en helpt fouten voorkomen. Daarnaast is het ook zeer geschikt voor thuiswonende patiënten. ,,Het is geen productiebedrijf dat net zo goed snoepjes zou kunnen inpakken maar een manier van werken die de patiënt absoluut centraal stelt. Het is zorginhoudelijk ethisch verantwoord. Door de mechanisatie houdt het personeel in de apotheek tijd voor de zorg rondom het doosje. Het is overigens niet meer ‘mijn’ bedrijf. Mijn hart bleek toch meer bij de eerstelijns zorg voor patiënten te liggen.”

Klanten van de Thorbecke apotheek zal het vast niet ontgaan zijn dat de doosjes medicijnen via een soort buizenpost ‘ergens’ vandaan komen. In de kelder van het medisch centrum staan Bert en Ernie gereed om na een paar klikje op de computer boven de juiste doosjes uit het schap te halen. In en razend tempo schiet Bert door het smalle gangetje met honderden vakjes. ,,We hebben ze Bert en Ernie genoemd om de communicatie met het Duitse leveringsbedrijf gemakkelijker te maken. Robot 1 en robot 2 is toch wat onduidelijker.” Apotheek Hoogland is overigens sinds vorig jaar ook gerobotiseerd.

De Blauwe Lis

Tablis Wonen is samen met huisartsen en andere eerstelijns disciplines bezig met het ontwikkelen van een medisch centrum in Baanhoek-West. Paul van Bakel: ,,Wij gaan daarin samen met apotheek Wilgendonk uit Papendrecht een farmaceutisch zorgcentrum maken. Dat is iets heel nieuws. We kijken naar het beleid van het ministerie van VWS en de zorgverzekeraars en proberen daarop vooruit te lopen. Door samen te werken maak je het mogelijk de patiënten centraal te stellen. Er is een goed overleg gaande met alle betrokkenen en het komt goed, daar ben ik van overtuigd. Het is echter door de crisis in de bouwwereld moeilijk te zeggen, wanneer het concreet van start zal gaan. Maar als de eerste paal eenmaal geslagen is, staat medisch centrum De Blauwe Lis, want zo gaat het heten, er binnen een jaar.”

Om in te spelen op de opkomst van internetapotheken wordt gewerkt aan een medicijn herhaaldienst via internet. ,,Ik heb niks tegen internet, maar je moet de patiënten wel duidelijk zien te maken dat het niet goedkoper is. En dat er een risico is omdat de zorg niet bewaakt wordt. Men heeft geen inzage in de patiëntendossiers en dus er is geen controle door de huisarts. Daarom zijn wij bezig met een alternatief waarbij wel zorg rondom het doosje geleverd kan worden in samenwerking met de huisartsen. Dit jaar nog hebben we dat online. Het zal hetzelfde werken als onze telefonische medicijn herhaallijn, maar dan 24/7 via de computer.”

De 42 personeelsleden rouleren tussen beide apotheken. Naast Van Bakel zijn nog twee apothekers en daarnaast werken er assistenten, stagiaires en bezorgers. ,,We hebben goede mensen in dienst, waarvan sommigen al meer dan 15 jaar bij ons werken. Het is hier zeker geen duiventil. En dat schept vertrouwen. De bezorgdienst is onze kern geweest afgelopen winter met al die sneeuw en gladdigheid. Vandaag besteld en morgen thuisgebracht.” Ook dit hoort volgens Van Bakel bij de zorg rondom het doosje. Gisteren vierde hij zijn 57ste verjaardag. Jong genoeg om vooruit te blijven lopen op nieuwe ontwikkelingen: ,,Het is nog nooit in mijn hoofd opgekomen vroeger uit te treden.”

advertentie
advertentie