'We durven ook 'nee' te zeggen'

2 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Lijstduwer Tom Pauw gaat al heel wat jaartjes mee bij Pro Sliedrecht. ,,Zo rond mijn 20ste begon de plaatselijke politiek me te interesseren en ging ik regelmatig naar gemeenteraad- en commissie vergaderingen. Rond 1985 werd ik door Pro(gressief) Sliedrecht gevraagd. Daarna heb van 1986 tot 1990 in de steunfractie gezeten.” De volgende periode zat hij samen met Peter Kraaijeveld in de gemeenteraad en in 1994 was hij lijsttrekker. In 1998 verliet hij de raad maar bleef wel zijdelings betrokken. Tom: ,,Enerzijds werd het steeds lastiger te combineren met mijn werk omdat er steeds vaker vergaderingen aan het eind van de middag of vroeg in de avond gepland werden. Anderzijds wilde ik mijn broer niet voor de voeten lopen. (red: Timo Pauw, de huidige nummer twee op de kieslijst van Pro Sliedrecht). Toen hij in 2002 in de gemeenteraad kwam heb ik bewust nog meer afstand genomen.”

Door: Margreet Strijker

PRO Sliedrecht is er voor Sliedrecht. Voor de mensen die hier wonen, werken en niet te vergeten voor de mensen die onze zorg nodig hebben, staat op de website te lezen. En dat is wat Pauw belangrijk vindt. ,,Voor veel mensen is de landelijke politiek een ver van mijn bed show. Maar zodra het om iets dicht bij de deur gaat hebben ze wel een mening. Dat zie je nu ook met die woontoren en met de asbest actie. Dan gaan ze er wel voor staan. PRO Sliedrecht wil niet alleen echt luisteren naar de burgers, maar er ook iets mee doen. Maar we durven ook nee te zeggen. Soms is iets gewoon niet haalbaar. Aan populisme doen we niet.”

Tom herkent zich helemaal in de titel van het verkiezingsprogramma 2010-2014 ‘Dwars voor Sliedrecht’: ,,Ja, ik heb ook nogal eens in de clinch gelegen met een wethouder als dat nodig was. Het wakker schudden van het geheel is af en toe hard nodig.” Pauw noemt twee voor hem belangrijke punten uit het programma: het Drechtsteden beleid en het Groene Hart. Lokaal wat lokaal kan, regionaal wat nodig is en waar dat een duidelijke meerwaarde oplevert in de vorm van een efficiënter bestuur en betere resultaten. Tom: ,,Samenwerking tussen de Drechtsteden is goed voor faciliterende zaken zoals milieu, vuilniswagens of ambulancediensten. Maar het moet niet één stad worden. We willen een dorp blijven. En bouwen over het spoor is bij ons al helemaal niet aan de orde. We moeten juist trots zijn op het Groene Hart.”

Op de vraag 'Stel dat je met voorkeursstemmen gekozen wordt in de gemeenteraad, wat dan?', antwoordt Pauw: ,,Doordat ik buiten Sliedrecht werk krijg ik lang niet alles mee wat hier speelt. Een groot deel van het jaar ga je in het donker de deur uit en kom je in het donker weer thuis. Ik ben bijvoorbeeld zeker al tien jaar niet op de markt geweest. Dus alleen dat zou het al moeilijk maken. En daarnaast lijkt het me niet gewenst samen met mijn broer deel uit te maken van een fractie. Dus mocht ik een paar stemmetjes meer hebben dan de anderen, dan eis ik niks op. Maar als het er 1000 zouden zijn, dan moet ik het serieus overwegen.”

advertentie
advertentie