Wmo-adviesraad heeft nieuwe werkgroep voor betere toegankelijkheid

5 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De Wmo-adviesraad heeft een nieuwe werkgroep voor betere toegankelijkheid. Het betreft een praktische werkgroep met korte lijnen om ervoor te zorgen dat ervaringen van mensen met een fysieke beperking worden ingebracht bij concrete bouw en inrichtingstrajecten. Het gaat om bijvoorbeeld mensen die slecht ter been zijn, rolstoelgebruikers, doven, slechthorenden en slechtzienden. Aanleiding voor het oprichten van de werkgroep is dat deze taak bij opheffing van de Cliëntenraad Integraal Gehandicaptenbeleid was weggevallen. Het college van B&W van Sliedrecht besloot tot het oprichten van deze werkgroep met vergelijkbare taak.

Bij het opheffen van de Cliëntenraad Integraal Gehandicaptenbeleid werd al het signaal afgegeven dat bij plannen voor herinrichting en bouw de advisering door mensen met een handicap vanuit hun ervaringsdeskundigheid in de nieuwe opzet van de Wmo-adviesraad ontbrak. De verantwoordelijke wethouder Johan Lavooi onderzocht hoe deze advisering terug zou kunnen komen. Op voorstel van de Wmo-adviesraad leidde dit tot de werkgroep Fysieke Omgeving zoals die nu vormgegeven wordt.

Deze leden van de werkgroep moeten in een korte tijd een plan beoordelen en advies uitbrengen. Meerwaarde van de inbreng van deze werkgroep is dat belemmeringen voor mensen met een beperking worden weggenomen bij de bouw van publieke gebouwen en voorkomen wordt dat in later stadium van de bouw of na realisering dure aanvullende voorzieningen moeten worden aangebracht.

Voor de werkgroep zijn door de Wmo-adviesraad mensen gevraagd met ervaringen en/of inzicht in de beperkingen. Leden moeten in voldoende mate in staat zijn om bouwtekeningen of plannen te lezen. Er wordt nadrukkelijk geen professionele deskundigheid vereist, het gaat om praktische deskundigheid.

advertentie
advertentie