Wat mij boeit … kermis attracties

5 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Ik ben echt helemaal wild van de kermis. Want ik vind al die attracties zo mooi om te zien. Door de beweging en de geluiden en de knipperlichten.” Aan het woord is de 10-jarige Joury Raaphorst. Van lego maakt hij kermisattracties met spannende namen als X-Factory, Booster en Dead Energy. ,,Ik durf er zelf voor geen goud in. Maar wat ik wel graag doe zijn computersimulaties van kermisattracties. Het leuke is dat je ze dan zelf kan bedienen.” En volgens zijn ouders illustreert dat waar het bij Joury om draait. ,,Het onder controle krijgen van zijn wat angstige fascinatie voor de snelheid en de herrie van de kermis.”

Door Margreet Strijker

Aan de tafel waarop hij zijn lego bouwwerken heeft tentoongesteld vertelt hij enthousiast over de X-Factory: een lange bank waar veel mensen naast elkaar kunnen zitten. Deze gondel zit aan twee armen bevestigd die rond draaien. Tijdens de rit kantelen de inzittenden voorover. Joury kan met zijn lego exemplaar precies laten zien hoe het technisch in elkaar zit. ,,En in het echt is het een beetje gemeen, want dan spuiten ze water omhoog.” Ook ontbreekt de populaire Booster niet op Joury’s kermis. Een Booster is een lange arm met aan het uiteinde een bakje, waarin vier mensen kunnen zitten, dat de lucht in geslingerd wordt en daar rondjes draait. ,,Deze gaat zo snel, dat is heel mooi om te zien en dan al die geluiden erbij.” Over een versie van de Dead Energy die hij zelf bedacht heeft zegt hij: ,,Aan allebei de kanten kunnen vier mensen zitten. Maar in het echt zouden er wel beugels in moeten want anders klettert iedereen naar beneden. Deze bestaat nog niet, maar wie weet wordt het ooit een echte attractie als iemand hem in de krant ziet staan.” Joury heeft aan alles gedacht. Er is een kaartverkoop hokje en een knipperende verlichting. ,,Nou dat is meestal zo hè, op een kermis.”

Tijdens het interview zit Denise (8) achter de computer. Denise vindt een echte kermis ook leuk. ,,Ik durf in de grote mensen zweefbaan en de achtbaan. Maar de lego kermis van mijn broer vind ik niks aan. Ik hou meer van paarden. Bij mijn tante in Zwitserland mocht ik er al echt op rijden.” Overigens is Joury vaker achter de computer te vinden dan zijn zusje. Joury: ,,Ja, eigenlijk is dat niet eerlijk maar ik vraag het gewoon vaak het eerst. Dan ga ik heel de tijd simulaties downloaden totdat de harde schijf bijna vol is. Als u niet weet wat simulaties zijn wil ik het wel even uitleggen hoor.” En hij legt uit hoe het werkt en dat het leuke ervan is dat je zelf die attracties bedienen kan. Vader Remco vertelt geen idee te hebben waar hij ze gevonden heeft. Maar zolang hij geen gekke dingen doet mag hij het af en toe wel doen. Als hij ze ook maar weer regelmatig verwijdert. Ook echte kermissen vindt Joury fascinerend. ,,Weet u dat ik vorig jaar op de allergrootste kermis van Nederland ben geweest? In Tilburg. Daar staan echt alle attracties die er bestaan. Maar ik ga voor geen goud ergens in hoor. Hier in Sliedrecht hebben we daarbij vergeleken een minikermis. Toch vind ik die ook leuk. Jammer dat het helemaal bij het zwembad is. Als het weer op het Winklerplein of bijvoorbeeld op het Bonkelaarplein zou zijn, kon ik er zo naar toe lopen.”

Maar ook de kermis in Dordrecht kan zijn goedkeuring wegdragen. Moeder Jolanda vertelt dat het vooral het angstige is dat Joury, die autistisch is, fascineert. Dat hij er zo mee bezig is en er zoveel over weet is zijn manier om er controle over te krijgen. ,,Maar je bent erover aan het nadenken om volgend jaar misschien in de Poliep te gaan hè?” Aan de vijf hoofdarmen van een Poliep hangen vier gondels die om een gezamenlijke as draaien. Joury weet precies hoe het werkt: ,,Eigenlijk is het enige dat de kruizen gaan draaien en hij gaat omhoog en omlaag. Ze doen net alsof het eng is, maar dat is het eigenlijk niet.”

Twee jaar geleden was het gezin in Disneyland Parijs. Remco: ,,Hij was gefascineerd door de draaiende theekopjes en hij durfde er maar niet in. Toen heeft hij met de man die het apparaat bediende en afspraak gemaakt. Joury: ,,Als ik één hand omhoog deed, dan zou hij de theekopjes stop zetten. En toen durfde ik wel. Ik mocht erin blijven zitten en heb wel 20 keer meegedraaid. Bijna de hele dag.” Joury is al sinds zijn kleutertijd gebiologeerd door kermisattracties, maar vooral de laatste twee jaar voert het echt de boventoon. Dankzij deze interesse heeft de familie Raaphorst al heel wat kermissen en pretparken gezien. ,,Als we ergens zijn en er is een kermis in de buurt gaan we altijd even kijken.” Vorig jaar waren ze in Duinrell. Daar heeft Joury wel een uur gebiologeerd naar de Falcon staan kijken om te zien hoe alles werkt. In de Falcon ga je hoog de lucht in, heel veel keer over de kop en daarna stijl weer naar beneden. Het wekt geen verbazing dat Joury er niet in wilde. Maar ook zijn vader zegt: ,,Nou, als hij of Denise erom gevraagd hadden was ik wel mee gegaan, maar van mij hoefde het ook niet per se hoor…”.

advertentie
advertentie