'Leunen op Henk Helmantel'

5 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In Sliedrecht is op dit moment een bijzondere gecombineerde expositie te zien met beroemde stillevens van kunstschilder Helmantel en de amateur schilderes Janneke van der Leun. Bij de Fa de Vries & Zn aan de Kerkbuurt 25 zijn de schilderwerken tot eind maart te bewonderen.

Helmantel was in 2008 Nederlands kunstschilder van het jaar. Hij is een tuinmanszoon, die als kind bij zijn eerste museumbezoek ademloos naar de indrukwekkende werken van Rembrandt keek, en het toen al zeker wist: 'hij zou kunstschilder worden'. Met veel vlijt en passie, schilderde hij, bouwde zijn eigen museum en creëerde een geheel eigen zeer verfijnde stijl.

Ook Janneke van der Leun, geboren Sliedrechtse, ontwikkelde een verfijnde eigen stijl met de gedrevenheid van een talentvol amateur. De nu in Apeldoorn woonachtige schildersdochter, volgde opleidingen bij Art Partout en de Hongaarse kunstschilder Tomas Nagy. Hij stimuleerde en stuurde haar tot haar huidige niveau. Leunend op haar grote voorbeeld Henk Helmantel ontstaan voortdurend nieuwe en eigen stillevens. Haar stijl heeft zich inmiddels van “overvol naar steeds leger” geëvolueerd.

De giclées van Henk en de originelen van Janneke zijn vrijblijvend te bewonderen bij De Vries.

advertentie
advertentie