Eerste schaakteam stuntelend onderuit

7 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - De verre uitwedstrijd voor het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht is niet goed uitgepakt. Tegen HWP Sas van Gent 3 werd in het verre en mistige Zeeland een 4,5-3,5 nederlaag geleden. Daarmee kreeg het Zeeuwse team misschien iets teveel en het team van teamleider Kees vd Does iets te weinig.

Het begon al met een snelle nederlaag van Kees Wessels, die tegen zijn gewoonte in een Leeuw speelde. Daarvoor heeft Kees te weinig geduld en dat bleek snel. De stand werd gelijk getrokken door kopman Peter vd Bergh, die zijn tegenstander van het bord kegelde. Vervolgens zag invaller Andries Dekker zijn goede stelling in remise verzanden. Hans Klein zette Sliedrecht op voorsprong en Wout Boer hield deze in stand door te remiseren. Niels Mijnster kon het in het eindspel tegen de op papier sterkste tegenstander niet bolwerken, zodat de stand weer gelijk was: 3-3. Vervolgens schwindelde Bert van de Donk naar eeuwig schaak, maar kon Jerry van Rekom zijn mindere stelling uiteindelijk niet meer houden.

Door de nipte nederlaag blijft Sliedrecht 1 op 6 punten staan en is daarmee nog lang niet veilig. In de komende drie wedstrijden zal er nog minstens één keer gewonnen moeten worden om definitief veilig te zijn.

Het tweede team van Schaakvereniging Sliedrecht is nog steeds ongeslagen in de eerste klasse. Na de promotie van vorig seizoen is het team van teamleider Jerry van Rekom met een uitstekende reeks bezig. Tegen degradatiekandidaat Onésimus 1 werd een degelijke 5,5-2,5 zege geboekt.

Robert van Rekom gaf al snel het goede voorbeeld door in aanvallende stijl zijn tegenstander omver te lopen. Daarna leek het even moeilijk te gaan, maar nadat Pieter Pons pardoes een stuk cadeau kreeg en nadat invaller Henk Prins liet zien dat hij eigenlijk in het tweede thuis hoort was de ban gebroken. Kopman Wim Hokken zorgde voor de 4-0 en toen leek een grote zege tot de mogelijkheden. De Rotterdamse club vocht echter voor de laatste kans op lijfsbehoud en deden op de borden vijf en zes wat terug. Willem Kuiper en Tobias Dekker leden zo ongebruikelijke nederlagen. Wim Pool leek ook zijn koning om te moeten leggen, maar zag dat zijn tegenstander terwijl hij door de vlag ging hem pat zette. Remise was dus een meevaller. Het slotakkoord kwam van Naomi Snikkers, die langzaam maar zeker de overhand kreeg en dat omzette in de volle winst.

In de negentiende ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Sliedrecht rekende Peter Vis af met het verleden. Eindelijk wist hij een keer te winnen van 'angstgegner' Evert Bos. Na een meer spannende dan goede partij sloeg de gediplomeerde jeugdleider toe. Hij bewees daarmee zijn goede vorm. Tegenstander Evert Bos kent een mindere reeks, maar zal zich terug gaan knokken naar de top-10.

Opvallend waren de vredelievende remises van Mark van Hulst tegen Leo Koppelaar en van Hans Dubbeldam tegen Henri Hartog jr. Bovenaan maakte Peter vd Bergh gehakt van Niels Mijnster, terwijl Kees Wessels van Leen Dubbeldam wist te winnen. Onderaan was de remise tussen Michiel vd Berg en Jan Willem Kraaijeveld een boeiende. Hans Snel verraste Pieter Blokland met uitstekend spel. En de uiteindelijke remise was een terechte uitslag.

Uitslagen:

Niels Mijnster-Peter van den Bergh 0-1

Leen Dubbeldam-Kees Wessels 0-1

Peter Dekker-Joost Stoker 0-1

Peter Vis-Evert Bos 1-0

Martin Prins-André van Dieën 1-0

Pieter Blokland-Hans Snel 0,5-0,5

Mark van Hulst-Leo Koppelaar 0,5-0,5

Hans Dubbeldam-Henri Hartog 0,5-0,5

Michiel van den Berg-J.W. Kraaijeveld 0,5-0,5

Uitslagen jeugdgroep 1:

Jorik Klein-Christiaan Verheij 1-0

Janus de Vries-Jurgen de Haan 0,5-0,5

Roland Kop-Adrian Mensing 1-0

Uitslagen jeugdgroep 2:

Rick Smits-Rick Stuij 1-0

Koos vd Berg-Daan Stuij 1-0

Joran van Eijl-Kjell Mijnster 1-0

Rik Bons-Andrew Mensing 0-1

advertentie
advertentie