Hooizolder zoekt natuurouders voor de basisscholen

12 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Vorige week kregen alle ouders van de kinderen op de Sliedrechtse basisscholen een wervingsbrief van De Hooizolder over ‘Natuurouders’. De intentie is het natuur- en milieuonderwijs eens flink te promoten door scholen meer naar buiten te laten gaan. Omdat op stap gaan met een groep in de praktijk niet altijd meevalt worden er ouders gezocht die de leerkrachten willen bijstaan in de organisatie en de uitvoering van het werk. Er wordt overigens niet alleen aan ouders, maar zeker ook aan opa's en oma’s gedacht omdat die dikwijls meer tijd hebben. ,,NME onderwijs (Natuur, Milieu En duurzaamheid) belééf je. Dan zoek je de dingen op, ga je ruiken, voelen, proeven, luisteren...”

Door Margreet Strijker

Carl van Rijn, de NME coördinator van De Hooizolder vertelt dat leerkrachten zo'n belevingsles vaak niet van de grond krijgen, doordat er allerlei obstakels zijn zoals veiligheid, organisatie, mankracht. ‘Natuurouders’ draait al in een aantal andere gemeentes in Nederland, maar is afkomstig uit België. ,,Daar is de natuur toch vaak nog wat dichterbij dan hier. Wij moeten er vaak een eindje voor rijden, maar ook rondom de school is van alles mogelijk.” Alle Sliedrechtse basisscholen doen mee. De ouders en grootouders blijven gekoppeld aan de school van hun (klein)kinderen, maar de opleiding in de vorm van een aantal workshops wordt verzorgd door De Hooizolder. Een natuurouder helpt bij de uitvoering van praktische natuur- en milieulessen en daarvoor krijgen zij handgrepen en tips over hoe je op een leuke manier met kinderen de natuur kunt ontdekken. Volgens Carl is groenbeleving iets wat in de toekomst allen maar belangrijker wordt. ,,Natuurouders kunnen kinderen, maar ook leerkrachten de verwondering van de natuur leren kennen. Dat is hard nodig in een tijd waarin kinderen vaak vluchtig leven.”

Stagiaire sociaal cultureel werk Daphne Lansink, die ook betrokken is bij ‘Natuurouders’ maakt van de gelegenheid gebruikt alvast even ‘haar’ project te promoten. In samenwerking met het buurtcomité waar ze deel van uitmaakt gaat ze binnenkort met behulp van heel veel kinderen het zwerfafval in Sliedrecht te lijf. Te zijner tijd is hierover in Het Kompas meer te lezen. Onderweg naar buiten voor het maken van een foto maakt Carl trots nog snel even melding van het feit dat de Ecokids € 235 bij elkaar gebracht hebben voor Haïti. Dat hebben ze verdiend met het verkopen van hun zelfgemaakte vogelhuisje, de verkoop van vetbollen en het doen van klusjes.

Daphne en Carl poseren in het sneeuwlandschap voor een winterse natuurbeleving bij het nieuwe en ,,dure” hek van de kinderboerderij. ,,Het laatste stukje moet nog omdat het geld op was. Maar de gemeente is al wezen meten, dus het komt goed. ”

Natuurouders en -grootouders kunnen zich nog tot 13 maart opgeven bij de leerkracht van hun kind. Zij krijgen dan een uitnodiging van De Hooizolder voor een eerste informatieronde op woensdagmorgen 21 april. Zie ook: www.feitsmapark.nl/hooizolder.

advertentie
advertentie