‘Ik geloof in de kracht van samenwerking’

14 februari 2010 om 00:00 Nieuws

Naam: Dick van Meeuwen.

Geboren: 22-05-1954.

Gezin: Getrouwd, zes kinderen en drie kleinkinderen.

Beroep: Directeur van het Wartburg College in Dordrecht (voorheen geschiedenisleraar).

Hobby’s: Kerkorgel spelen, lezen en reizen.

Politiek actief sinds: 1989.

In de gemeenteraad sinds: 1989.

SLIEDRECHT - Dick van Meeuwen (55) is de nestor van de Sliedrechtse gemeenteraad. Hij is voor de vijfde achtereenvolgende keer verkozen tot lijsttrekker en hoopt eveneens voor de vijfde maal in successie de coalitie te mogen formeren. Dat zou immers betekenen dat SGP/ChristenUnie weer de meeste zetels binnenhaalt.

Door Erik de Bruin

Dat de partij al jaren een toonaangevende rol speelt dankt het in grote mate aan de trouw van haar eigen achterban. Van Meeuwen wenst wel te benadrukken dat SGP/ChristenUnie niet alleen haar eigen kiezers vertegenwoordigt, maar heel Sliedrecht. Hij wijst naar de verkiezingsfolder. ,,Onze slogan is: Sliedrecht voor elkaar. Niet voor niets prijken veel mensen op de folder. Je doet het voor elkaar en mét elkaar. We hebben altijd een duidelijke koers gevaren waarin aandacht voor de mens centraal staat. Daarbij gaan we uit van christelijke normen en waarden. De Bijbel is geen politiek handboek, maar het bepaalt wel je gedachten en daar laten we ons graag door leiden.”

‘Evenwichtige verdeling’

Aandacht voor de mens impliceert een goed sociaal beleid en een prettige leefomgeving. Volgens Van Meeuwen moet sprake zijn van een evenwichtige verdeling tussen bouwen en groen: ,,Je moet Sliedrecht niet helemaal volbouwen. Open plekken zijn ook belangrijk. De renovatie van de Oude Uitbreiding West is een goed voorbeeld van hoe het zou moeten. Het heeft meer geld gekost, maar dat moet je over hebben voor het creëren van een fijne leefomgeving.” Bouwprojecten moeten wat hem betreft daadkrachtig en met vaart ter hand worden genomen. Dat begin december geen besluit is genomen over de grootschalige revitalisatie van het Burgemeester Winklerplein betreurt hij. ,,We hadden een belangrijke stap kunnen zetten. Laten we hopen op creatieve oplossingen zodat de onvrede over het hoogteaspect wordt weggenomen.” Bouwen ten noorden van de spoorlijn, wat ook bij de vorige lijsttrekkerinterviews telkens naar voren kwam, noemt de directeur van een middelbare school in Dordrecht op dit moment niet realistisch. ,,Misschien komen we na 2020 wel tot nieuwe inzichten, maar dan praat je dus echt over lange termijn-politiek. Gezien de houding van de provincie heeft het geen zin daar nu over te discussiëren.”

‘Bijzondere uitdaging’

Naast een sociaal beleid streeft SGP/ChristenUnie ook een goed financieel beleid na. ,,We hebben niet voor niets altijd de wethouder Financiën geleverd omdat we een gedegen en voorzichtig financieel beleid voorstaan. Nu we voor een forse bezuinigstaak staan zal je keuzes moeten maken. Wij vinden dat je niet zomaar de OZB kan verhogen. Als het niet anders kan moet je maar je ambities bijstellen.” Van Meeuwen, die ook vicevoorzitter is van de Drechtraad, is tevreden over de manier waarop Sliedrecht zich in de Drechtsteden manifesteert. ,,We stellen ons kritisch doch constructief op. Soms trappen we wel eens op de rem, maar dat leidt wel tot betere besluitvorming. Regionale samenwerking moet leiden tot een hogere kwaliteit, het mag echter nooit één Drechtstad worden. We zijn blij zoals het nu is. Samenwerken is goed. We zouden bijvoorbeeld ook toenadering willen zoeken tot Hardinxveld-Giessendam omdat beide gemeenten veel op elkaar lijken.” Als voorbeeld noemt hij de Derde Merwedehaven. ,,Als we willen dat het in 2012 definitief sluit moet je het een drechtstedelijk probleem laten worden. Samen met Dordrecht en onze inwoners, die een geslaagd burgerinitiatief hebben opgezet, kan je serieus een vuist maken. Ik geloof in de kracht van samenwerking. Bij het formeren van de verschillende coalities in de afgelopen twee decennia heb ik dat altijd een bijzondere uitdaging gevonden. Ik zou het heel graag weer willen doen. Verschillende stromingen laat je samenvloeien waarbij ze één geheel vormen. Als je elkaar de tent uitvecht bereik je niet zoveel. Ik ben het met wethouder Lavooi eens dat we de afgelopen vier jaar best veel hebben bereikt.”

Fotobijschrift: ,,We varen een duidelijke koers waarin aandacht voor de mens centraal staat.”

advertentie
advertentie