Kamerlid relativeert problemen Derde Merwedehaven

14 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Tweede Kamerlid Esmé Wiegman (CU) was te gast op de verkiezingsavond van de Sliedrechtse SGP/ChristenUnie. Ze gaf haar visie op het plaatselijke gebeuren naar aanleiding van het inkijkje dat ze eerder die dag gekregen had: ze bezocht samen met andere Kamerleden onder meer de Derde Merwedehaven, nieuwbouwprojecten en De Reling. Haar reactie op de asbeststort was even slikken. Tijdens de forumdiscussie onder leiding van voormalig televisiepresentator André Zwartbol werd dan ook vooral op die kwestie ingegaan. Ook bij het publiek riep dat de nodige emoties op. Net als de ontwikkelingen rond het Burgemeester Winklerplein en de rotonde.

Door Margreet Strijker

In een matig gevulde zaal met voornamelijk middelbare tot wat oudere heren en enkele dames heette de Sliedrechtse CU voorzitter Pauline van der Aa de aanwezigen na psalm en gebed van harte welkom. Esmé Wiegman, die onder meer de portefeuille Ruimtelijke Ordening en Milieu beheert, begon haar toespraak ook met een psalm en begon met de boodschap: ,,Wat is de mens? De schepping is zo groots en wij zijn heel nietig. Maar met alleen goed rentmeesterschap redden we het niet. Duurzaamheid en Christelijke politiek hebben alles met elkaar te maken.” Tijdens haar toespraak kwam een paar keer het Nivea probleem (Niet in mijn voor- en achtertuin) langs. Zij relativeerde het gezondheidsrisico van de stort door te stellen dat dit niet te vergelijken was met het gezondheidsgevaar van jarenlang werken met asbest. ,,Ik heb door de gesprekken met zowel Delta (het afvalverwerkingsbedrijf, red.) als met de Sliedrechtse raadsleden een heel diffuus beeld gekregen. Asbest is van ons allemaal. Hoe ga je daarmee om en wie is fout? De gemeente of Delta? Overdrijven de actievoerende burgers het misschien? Van cruciaal belang is dat de overheid duidelijkheid schept, want zelfregulering blijkt niet te werken.”

Tweede spreker Theo den Braanker: ,,Aan mij de eer het verkiezingsprogramma toe te lichten. Al die pagina’s behandelen zou een te lang verhaal worden zodat ik me beperk tot de krenten uit de pap.” De eerste krent: Hoe te bezuinigen? Proberen de burger te ontzien, maar eerst intern kijken en het ambtenarencorps doorlichten. De tweede krent betrof het rijk: ,,Door het woud aan subsidieregelingen zie je door de bomen het bos niet meer: onderzoek als gemeente goed wat er te halen valt op landelijk en Europees niveau.” Als derde werd een ook door hem zelf gevoelig genoemd onderwerp uit de pap gevist: de welzijnsuitgaven.

Tenslotte stelde Den Braanker dat een verkiezingsprogramma geen toezegging of belofte is. Wethouder Hans Tanis gaf vanwege zijn 'duale pet' geen reactie op de bezuinigingsvoorstellen. Wel ging hij in op het Drechtstedenbeleid: ,,Regionale samenwerking is geen bedreiging maar een kans.” Ook voor samenwerking met Hardinxveld houdt hij de deur open. ,,We doen Sliedrecht niet in de uitverkoop maar we durven wel fundamentele keuzes te maken.”

Aan het begin van de forumdiscussie stelde André Zwartbol dat de reactie van Esmé Wiegman wat betreft het asbest misschien 'wel even slikken' was. Arie de Ruiter gaf vanuit het publiek een bondige uitleg over de geschiedenis rond de sluiting van de Derde Merwedehaven en besloot met: ,,Waarom dat afval niet storten op de Maasvlakte in plaats van 250 meter vanaf woongebieden?” Wiegman deed de toezegging het probleem mee te zullen nemen naar Den Haag.

Aan het eind van de avond deelde Zwartbol nog wat speldenprikken uit om reacties te ontlokken. ,,Dus als we op SGP/CU stemmen vliegen er ambtenaren uit.” En: ,,U wilt proberen de burger te ontzien? Nou, dan wens ik u succes.” Of: ,,Misschien kan die toren wat minder hoog.” Ook het publiek had een paar leuke prikjes. Over het Burgemeester Winklerplein: ,,Als het maar geen blunderput wordt”. Over de kosten van 80.00 euro voor het verplaatsen van een beeldje (het Oorlogsmonument, red.) vanwege de rotonde: ,,Kan degene die dat beslist wel nadenken?” Op wat beschaafd gemurmel op de achterste rij na van de voornamelijk middelbare dames en een enkele heer van de gemeenteraadsfracties van de andere politieke partijen, riepen de toch zeker opmerkelijke uitspraken van Den Braanker over de welzijnsuitgaven wonderlijk genoeg echter geen enkele reactie op.

advertentie
advertentie