PvdA: veiligheid fietsers voorop

15 februari 2010 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

Namens de fractie van de Partij van de Arbeid wil ik reageren op het – overigens uitstekende - artikel dat vorige week in Het Kompas stond over de besluitvorming rond de aanleg van een rotonde op het kruispunt Stationsweg/Rembrandtlaan.

Wij hebben vanaf het begin de veiligheid van voetgangers en fietsers, maar ook het behoud van bomen en groen, voorop gesteld. Daarom vonden wij variant C, met verkeerslichten, een extra opstelstrook voor auto’s en waarbij het fietsverkeer door de aanleg van fietspaden van de kruising werd weggeleid, de meest veilige.

Maar de meningen bleken in de raad zo verdeeld dat voor geen enkele van de vijf voorgestelde varianten een raadsmeerderheid was te vinden. Dat wij uiteindelijk hebben gekozen voor de aanleg van een rotonde was gebaseerd op het idee dat helemaal niets doen onverantwoord is. En omdat het een hele slechte oplossing is het om voor veel geld (8,7 ton!) alleen onderhoud te plegen en uiteindelijk niets te verbeteren. Daarnaast hebben wij geen principiële bezwaren tegen de aanleg van een rotonde, zolang dit de veiligheid ten goede komt.

Wel vinden wij nog steeds dat fietsers op rotondes binnen de bebouwde kom voorrang horen te hebben, net als in alle andere Drechtsteden en zoals door de Fietsersbond wordt geadviseerd. Mensen, in dit geval fietsers, bescherm je door ze rechten te geven en niet door plichten op te leggen. Daarom hebben wij er bij de behandeling van het Verkeersbeleidsplan en het Fietsbeleidsplan voor gestreden om deze discussie open te houden. En dat is gelukt.

Namens de fractie van de Partij van de Arbeid, Ben van der Plas.

advertentie
advertentie