Aanvoerder van een korfbalgekke familie

18 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Daan Struijk (62) was tien toen hij begon met korfballen. ,,Ik heb met smart gewacht tot ik jarig was, want in die tijd mocht je niet eerder lid worden.” Van zijn 15e tot zijn 35ste korfbalde hij in het eerste van skc Merwede en jarenlang vervulde hij diverse bestuursfuncties. Ook was en is Daan actief als begeleider, coach en trainer. Momenteel doet hij de F’jes en het G-team. Verder verleent hij waar nodig hand- en spandiensten en mailt elke week het wedstrijdschema naar Het Kompas. ,,Eén van de grote pluspunten van de korfbalsport vind ik het gemengd sporten van jongens en meisjes op hetzelfde niveau. Het geeft een heel andere sfeer dan bijvoorbeeld bij voetbal. Het sociale van sport in het algemeen en van korfbal in het bijzonder is mijn drijfveer om er zoveel mee bezig te zijn. En verder is het gewoon een leuk spelletje."

Door Margreet Strijker

Daan komt uit een gezin van zeven kinderen. De ‘Struijken’ staan bekend als een echte korfbalfamilie. Broers Arie, Piet, Martin, Wim en Sjaak en zus Annie waren allemaal wel een periode van hun leven lid van skc Merwede. Zoon en dochter Theo en Linda korfballen net als schoondochter Bernadette. Kleinkinderen Roy (6) en Demi (6), maar ook het jongste neefje Jeroen zitten bij Daan's eigen F’jes. Met de jongste kleinkinderen, Bo en Kirsten (allebei 4 jaar) hoopt hij komende zomer te starten met de eerste ‘Kangoeroe Klup’ een nieuwe doelgroep binnen de Sliedrechtse vereniging. Er zijn nog steeds broers Struijk en wat neven en nichten bij skc Merwede betrokken. ,,Zelfs mijn zwager Hans heeft een poosje mee gebald al zat hij er eerst op af te geven. En als er wat te klussen valt, is hij van de partij. Ik ben eigenlijk wel de enige die echt al die jaren wel actief gebleven is, maar als ik erop terug kijk denk ik wel dat iedereen er veel plezier in had. Wie overigens ook heel lang intensief betrokken is geweest bij skc Merwede is oma Struijk, de moeder van Daan. Ze is een paar jaar geleden overleden maar heeft jarenlang, bijna tot haar 80ste de shirtjes van de selectie gewassen. Daan: ,,Elke zaterdagavond werden die bij haar in de schuur gedropt en op vrijdag stond alles weer netjes in tassen gereed. Ook is ze altijd graag naar korfbal blijven kijken. Ik ging (en ga) naar bijna alle wedstrijden van het eerste en als het maar even kon ging moeder met me mee.”

Toen Daan in 1958 begon werd er gespeeld op het zogenaamde ‘Hobbemaveldje’ tegenover de Simon Stevinstraat. Rond 1960 moesten ze daar weg en kwamen tijdelijk terecht bij de twee voetbalvelden die toen tegenover het station lagen. Van daaruit verhuisden ze een stukje verderop naar het sportpark van Sliedrecht Sport met korfbalvelden en sintelbaan dat ze deelden met de atletiek. Sinds 1988 is Merwede gehuisvest aan de Thorbeckelaan. ,,Ik heb de hele ontwikkeling van de korfbal meegemaakt en die was gigantisch. Dat we al jaren een eigen clubgebouw hebben is een groot pluspunt en we zitten op een ideale locatie, dat kan echt niet beter.” Daan vindt het één van de grootste fouten binnen Nederland, dat sportlocaties steeds meer naar de buitenkanten van de gemeentes verdreven zijn. Hij was betrokken bij de verhuizingen, de nieuwbouw en het realiseren van de kunstgrasvelden. In 1991 werd Daan tot erelid benoemd vanwege zijn jarenlange verdiensten op gebied van besturen, trainen en leiding geven. Iets waar hij nog steeds trots op is, maar wat hij wel relativeert door aan te geven dat er nog veel meer mensen rondlopen bij skc Merwede met een jarenlange staat van verdienste. Ook wil hij graag gezegd hebben dat juist veel jonge mensen initiatieven ontplooien binnen de club. ,,Er wordt vaak negatief gedaan over de jeugd, maar daar herken ik me helemaal niet in. Ze begeleiden de pupillen en doen erg veel voor het sociale leven. Ik hoor zelf bij de oude rotten en een paar jaar geleden ben ik wegens privé omstandigheden gestopt met het bestuurswerk. Het was welletjes. Hoewel ik me er nog weleens mee bemoei hoor. Als ik het ergens niet mee eens ben dan maak ik dat op een nette manier kenbaar aan het bestuur.” De reden dat Daan meedoet aan deze rubriek in Het Kompas is het feit dat hij uitdragen van de sport naar buiten toe erg belangrijk vindt. ,,Ze zijn de laatste jaren mijns inziens een beetje laks wat de pr betreft en met zoiets zet je de club weer eens in het voetlicht.”

Daan begeleidt sinds 2008 het G-team voor spelers met een licht verstandelijke beperking. ,,Al twee keer eerder heb ik vaart genomen een aangepast team op te zetten, maar toen is het niet gelukt. Maar ik vond toch altijd nog dat gezien de woonvormen van zowel ASVZ (Merwebolder) als Gemiva (Hooghe Dijck) binnen de gemeente, er voldoende basis voor zou moeten zijn. Het is twee jaar geleden dankzij anderen wel gelukt en dit seizoen doen we voor het eerst mee aan de officiële G-competitie van het Koninklijk Nederlands Korfbalverbond. Dat gaat goed en het is heel leuk werken. Ik zie zoveel plezier en dat is de belangrijkste reden om me er voor in te zetten.”

Op de foto: Daan Struijk tijdens een training van de F-jes. Ook zijn kleinkinderen Demi en Roy en zijn neefje Jeroen spelen in deze jongste groep.

advertentie
advertentie