Voldoende woningen gebouwd voor eigen behoefte Drechtsteden

18 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In de Eindrapportage 2005 tot en met 2009 rapporteert het Drechtstedenbestuur over het verloop van de woningbouwproductie. Conclusie is dat tussen 2005 en 2010 ruim 800 woningen meer zijn gebouwd dan nodig voor de eigen behoefte. Volgens de prognose waren circa 5.600 woningen nodig in deze periode. Wel lag het aantal van ruim 6.440 woningen onder de met het Rijk afgesproken taakstelling. In een tweede rapportage van de Task Force Woningbouw Drechtsteden (TFWD) komt de voortgang van de geplande woningbouwproductie in de Drechtsteden voor de periode 2010 - 2030 aan de orde. Het is een globale verkenning van de haalbaarheid van de woningbouwproductie in deze periode.

Volgens de prognose was er in de Drechtsteden een woningbehoefte van 5.600 woningen. Door het Rijk is destijds gevraagd de taakstelling te verhogen naar 9.000 woningen omdat de Stadsregio Rotterdam haar taakstelling niet kon halen. De regio heeft daar toen mee ingestemd, omdat ze toch voor circa 12.000 woningen plannen in voorbereiding had. Een resultaat van 75 procent zou dan haalbaar moeten zijn.

Door verschillende oorzaken was enkele jaren geleden al duidelijk dat de Drechtsteden het aantal niet zouden halen. Het uiteindelijk resultaat is 6.440 woningen, ruim 71 procent van de taakstelling van 9.000 woningen. Oorzaken van de lagere productie zijn onder meer de vertraging als gevolg van de Sophia Spoortunnel in De Volgerlanden, te kort ingeplande ontwikkelingsfasen en -bouwtijd, langere procedures op het gebied van de Ruimtelijke Ordening en wijzigingen in de bouwprogramma’s. Met name de invloed van de aanleg van de Sophia Spoortunnel heeft het behalen van de taakstelling sterk beïnvloed (cicra 1.300 woningen minder). In het laatste jaar hebben ook de gevolgen van de recessie er aan bijgedragen.

In een tweede rapportage gaat het Drechtstedenbestuur in op de woningbouwproductie 2010 tot 2030. Volgens een recente prognose wordt er voor de Drechtsteden een huishoudensgroei verwacht van 7.000 tot 2020 en nog eens 5.000 tot 2030. De regio Drechtsteden behoort daarmee voorlopig nog niet tot de krimpregio’s. Naast de nieuwbouw die hier voor nodig is moeten ook nieuwe woningen gebouwd worden als compensatie voor te slopen woningen. Momenteel staan er circa 18.000 woningen in de planning. In grote lijn is dit genoeg om in de woningbehoefte op lange termijn te voorzien. Veel belangrijker nog dan de aantallen is dat in de goede kwaliteit wordt voorzien met aantrekkelijke woonmilieus en luxe, ruime woningen waarin nu onvoldoende wordt voorzien.

Ondanks de economische crisis worden nog steeds tal van bouwprojecten in de Drechtsteden op de markt gebracht en in aanbouw genomen, zoals tweede fase Baanhoek-west in Sliedrecht, de Lanen van Oranje, Callenburghstraat en Leeuwstraat te Dordrecht, Nieuwe Scheldehof en Cortgene te Alblasserdam en een aantal projecten in Volgerlanden-west. Dankzij de stimuleringsregeling van VROM zijn recent projecten met de bouw gestart, zoals park Zuidhof te Dordrecht en de Markmeester in Papendrecht. Rond de jaarwisseling waren er in de Drechtsteden cicra 1000

woningen in aanbouw.

Een tweede reeks projecten in het Gezondheidspark te Dordrecht, de Volgerlanden te H.I. Ambacht en Baanhoek-west te Sliedrecht moet uiterlijk 1 juli 2010 gestart zijn met gebruikmaking van deze subsidieregeling van VROM.

Het Drechtstedenbestuur denkt dat de productie van 5.600 woningen tot en met 2014 haalbaar moet zijn. Onzeker is nog wat de verdere gevolgen van de crisis zijn voor de woningbouwproductie. Door geringere afzet van woningen ontstaat ook vertraging in het starten van nieuwe woningbouwprojecten.

De rapportages worden binnenkort doorgestuurd naar de colleges van Burgemeester en wethouders van de zes Drechtstedengemeenten. Het Drechtstedenbestuur acht het van groot belang in regionaal verband met elkaar te blijven overleggen over de voortgang van projecten.

advertentie
advertentie