'Sliedrecht Groen geen voorstander rotonde'

20 februari 2010 om 00:00 Nieuws

INGEZONDEN

De commotie rondom de rotonde aan de Stationsweg met de kruising van de Rembrandtlaan heeft de nodige publiciteit gehaald. Wij, Stichting Sliedrecht Groen, betreuren het ten zeerste dat de indruk is ontstaan dat wij voorstander zouden zijn van een rotonde.

We hebben in de opiniërende raadsvergadering een verklaring uitgesproken. In het artikel van Het Kompas is slechts een passage, die werd aangehaald en uit zijn verband getrokken door het raadslid Buchner (SGP/CU), overgenomen. Namelijk dat deel waarin wij onze waardering uitspraken over de groenparagraaf die aan dit project verbonden is. In diezelfde verklaring hebben wij echter duidelijk genoemd tegen de rotonde en voor variant E te zijn. Dus voor het behoud van de kastanjebomen.

Voor alle duidelijkheid volgt hierbij nogmaals de letterlijke tekst.

Stichting Sliedrecht Groen heeft kennis genomen van het voorstel van het college met betrekking tot de reconstructie van de Stationsweg zuid. Wij willen middels een korte verklaring onze zienswijze op dit voorstel met u delen. Dit voorstel komt voor Sliedrechtse begrippen buitengewoon groen over. Bijna Sliedrechts groen. Op dat punt heeft u goed naar onder andere onze kritiek geluisterd. In uw voorstel gaat u over, ter vermindering van fijnstof overlast, tot het plaatsen van beukhagen. Dit verbaast ons omdat u aangeeft de waarde van groen ten opzichte van de luchtkwaliteit gering te vinden en u elders in de gemeentelijke hoofdwegen structuur dit soort groen juist volledig heeft verwijderd. Overigens zien wij deze beukhagen dan ook graag elders verschijnen en denken hierbij in het bijzonder aan de Deltalaan.

Ook zien wij dat u in uw huidige voorstellen uitgaat van het terugplaatsen van kastanjebomen in plaats van zilverlindes. Uiteraard betreuren wij het verlies van elke kastanje maar met dit voorstel geeft u tevens aan dat het college heeft gekozen voor het in stand houden van het beeldbepalende karakter van de Stationsweg als kastanjelaan ook in de verre toekomst. Daar kunnen wij onmogelijk tegen zijn.

De voorkeur van Stichting Sliedrecht Groen gaat echter nog steeds uit naar uw variant E. Wellicht nog te verbeteren met een 'slimmere verkeerslicht regulering'. De kruising in de huidige vorm is al jarenlang veilig gebleken en het beeldbepalende karakter van de Stationsweg wordt op deze wijze volledig behouden. Tevens schrikken wij van het prijskaartje dat aan dit project hangt maar dat is een keuze voor u als raad.

Mocht de uiteindelijke keuze van de raad toch resulteren in het kappen van kastanjebomen dan vraagt Stichting Sliedrecht groen zich af of dit verantwoord is gezien het gevaar van verdere besmetting door de kastanjebloedingsziekte. Sliedrecht Groen blijft zich inzetten voor het behouden van de leefbaarheid in Sliedrecht.

Sliedrecht Groen.

advertentie
advertentie