Stevige discussie over asbeststort en coffeeshop

24 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Als het gesteggel over de Derde Merwedehaven nog lang duurt, wordt Sliedrecht burgerlijk ongehoorzaam. Dat bleek afgelopen zaterdag tijdens een grote politieke discussie in jongerencentrum Elektra. PRO Sliedrecht liet weten dat hun partij bereid is de handel in de haven stil te leggen door voor de poorten van het bedrijf te gaan liggen. De andere partijen waren wat gematigder in hun opvatting hierover, maar één ding was duidelijk: De burgers én de politiek willen de asbeststort dicht. ,,Er liggen gescheurde big bags waar asbest doorheen steekt. Dit kan zo niet langer.”

Door Peter Stam

Hoewel er weinig Sliedrechtse burgers aanwezig waren tijdens het debat in politiek café Elektra, was de discussie over de haven, het drugsbeleid, de rotonde en de komende bezuinigingen pittig. Vooral het ‘hoofdpijndossier’ Derde Merwedehaven hield de gemoederen flink bezig. Vanuit het publiek kwam de vraag of de politiek tot acties en burgerlijke ongehoorzaamheid bereid is om de asbeststort te stoppen. ,,Want er liggen gescheurde big bags waar de brokken asbest doorheen steken”, aldus de vraagsteller.

Dick van Meeuwen (SGP) zag de acties nog niet echt voor zich: ,,Als u bedoelt of we met spandoeken de straat op gaan, dan is het antwoord waarschijnlijk 'nee'. Maar als van te voren duidelijk is dat bijvoorbeeld een demonstratie nut heeft, dan wel.” Wim Blanken van PRO Sliedrecht gaf daarentegen direct zijn medewerking aan de actiegroepen. ,,Al moeten we voor de poorten van het bedrijf gaan liggen, deze asbeststort móet stoppen. De Sliedrechtse gezondheid is in ernstig gevaar. Wij werken dus mee en willen graag burgerlijk ongehoorzaam zijn.”

Als tweede onderwerp werd het drugsbeleid van Sliedrecht aangesneden. Een buurman van de Sliedrechtse coffeeshop vroeg zich af wat de standpunten waren van de partijen. De ChristenUnie gaf aan de shop te willen sluiten. PvdA wil de zaak juist open om zo nog te kunnen reguleren. ,,Al zitten er wel grote bezwaren aan het gebruik van de drugs. Maar op deze manier willen we voorkomen dat mensen thuis allerlei handeltjes gaan beginnen”, is het standpunt van PvdA-er Johan Lavooi.

Opmerkelijk was het standpunt van de VVD. Zij vinden dat de coffeeshop toch maar moet sluiten. Vorig jaar was de partij nog van mening dat de winkel open moest blijven. Het CDA, die de shop het liefst wil verplaatsen en anders sluiten, merkte hierover op: ,,Beter ten halve gekeerd dan ten hele verdwaald, Remco.” De politieke partij die het voor elkaar krijgt om de winkel te sluiten, kan zich overigens 5000 euro rijker rekenen. De buurman van de coffeeshop gaf te kennen dat hij dit bedrag overmaakt, als de zaak door een politieke partij de deuren moet sluiten. ,,Mijn huis is dan 50.000 euro meer waard, dus dan kunnen zij daarvan mee profiteren,” beloofde de buurman.

Tot slot vroeg de discussieleider tussen neus en lippen door of er de komende jaren op het jongerencentrum bezuinigd moet worden en zo ja hoeveel. Volgens de PvdA moet er na volgend jaar ruim vier miljoen euro per jaar bezuinigd gaan worden in Sliedrecht. ,,Dat wordt een gigantische operatie en bij ons is niets heilig in deze fase. Ook het jongerencentrum nemen we dus onder de loep."

SGP-lijsttrekker Dick van Meeuwen noemt de bezuinigen door de economische crisis ‘niet leuk’, maar wel ‘erg boeiend’. ,,Voor elke keuze die we maken moet goed nagedacht worden en er moet worden overleefd met minder geld”, aldus Van Meeuwen. VVD’er Remco van der Ven was van mening dat vooral het huidige welstandsniveau vastgehouden moet worden en de bezuinigingen zoveel mogelijk intern gedaan moeten worden, zodat de Sliedrechters niet gedupeerd worden.

Na het twee uur durende debat werd het voor de Sliedrechtse kopstukken etenstijd. Op initiatief van de vereniging CJV/YMCA Sliedrecht werd een ontmoeting georganiseerd waarbij burgers in gesprek konden met de Sliedrechtse politiek, in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart. Tijdens dit treffen werden pannenkoeken geserveerd van de Bioderij. Daar waren er ruim 700 van besteld, maar helaas bleven er nog honderden over. Er waren namelijk erg weinig politiek geïnteresseerden op het etentje afgekomen. Door de geringe belangstelling besloten de partijen niet nogmaals in discussie te gaan, maar in vriendschap te genieten van pannenkoeken uit het eigen dorp.

advertentie
advertentie