'Matthäus Passion' in Grote Kerk Sliedrecht

26 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - In de 'opmaat' naar een bijzondere uitvoering van Johann Sebastian Bach's 'Matthäus Passion' wordt door Oratoriumkoor SDG Sliedrecht al enkele maanden intensief gerepeteerd, samen met het Oratoriumkoor ‘Con Amore’ uit Zwijndrecht en het meisjeskoor ‘Ars Musica’ uit Ridderkerk. Dit jaar zal het omvangrijke werk door zo'n 150 zangers op zaterdag 20 maart in de Grote Kerk van Sliedrecht ten gehore worden gebracht.

Bach componeerde dit muziekstuk (oratorium) voor drie koren. De grootse componist geeft in de oorspronkelijke notatie duidelijk aan hoe hij de rolverdeling ziet: drie koren, welke in de verschillende delen soms afzonderlijk en dan weer eens een gezamenlijk invullingen hebben gekregen. Dit geldt eveneens voor het orkest. Soms begeleidt het - deels uit twee delen bestaande - professionele Philharmonische orkest Contunio uit Rotterdam ‘koor één’, of afwisselend ‘koor twee’, ook weer zoals Bach het heeft voorgeschreven.

Pim Overduin, dirigent van beide Oratoriumkoren, werkt er met de beide koren hard aan. Hij wil een onderscheidende uitvoering neerzetten en volgt Bach zo trouw mogelijk. Twee koren staan opgesteld tegen de voorwand van de kerk. Daarvóór nemen de orkesten plaats, en dan in het hart van de kerk de solisten. Zij staan als het ware tussen het publiek. Bezoekers nemen plaats in een u-vorm rondom solisten en orkest. Hierdoor worden op indringende wijze als het ware toeschouwers meegenomen door de lijdensgeschiedenis heen. Het meisjeskoor neemt plaats aan de rechterzijde van het balkon. Heel indringend komen de jonge dames met hun zuivere heldere stemmen in het eerste deel voor.

Voor deze uitvoering heeft het Oratoriumkoor vakbekwame topsolisten kunnen arrangeren zoals Marten Smeding (evangelist). Hij zal zoals gebruikelijk naast het door Margriet den Hartog bespeelde kistorgel plaats nemen en vanaf die plaats het verhaal een bijzondere invulling geven. De overige solisten zijn: Pierre Mak (Christus partij), Ruzanna Nahapetjan (sopraan), Ellen van Beek (alt), Erik Slik (tenor) en Willem de Vries (bas). Takeshi Sudo bespeelt de viola da gamba. Het Philharmonische orkest Continuo mag zich zondermeer specialist noemen in het begeleiden van Bach-muziek.

Vanwege de omvang van koren, orkest en solisten is het aantal zitplaatsen in de kerk beperkt. Het verdient daarom aanbeveling om zo spoedig mogelijk een toegangskaart te bemachtigen. Belangstellenden kunnen hiervoor terecht bij de koorleden van de drie genoemde koren; bij Boekhandel de Waard, Kerkbuurt 48-50 in Sliedrecht; Spiering Muziek, Voorstraat West 330 in Dordrecht; Boekhandel Slaloom, Veerpromenade 18 in Papendrecht; Rinnah Chr. Boeksjop, Peulenstraat 197 in Hardinxveld-Giessendam; Boekhandels Ritmeester, Rembrandtstraat 29 in Boven-Hardinxveld, Tolstraat 34 in Meerkerk en Plompstraat 31 inGorinchem. Dank zij de ondersteuning van de Provincie Zuid-Holland, de Gemeente Sliedrecht, de Stichting Sliedrecht en Cultuur, en De Sponsoren van S.D.G. is het mogelijk om de prijs voor de kaarten, inclusief een kopje koffie, thee of frisdrank, op € 22,50 te houden. Toegang beneden 16 jaar is gratis. Prijs aan de Kerk €25,00. Zaterdag 20 maart, aanvang 19.30 uur, toegang vanaf 19.00 uur.

advertentie
advertentie