'Ik moet een gids zijn voor de moslims'

27 februari 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,Het leven, het bloed, het bezit, de eer en waardigheid van een mens zijn heilig. Gebruiken uit de periode van de onwetendheid (de periode voor de invoering van de Islam) zoals woekerrente en bloedvetes zijn afgeschaft en verboden. Vrouwen en mannen hebben wederzijdse rechten en plichten tegenover elkaar. Op deze manier zullen wij als individu, als gezin en als samenleving bijdragen aan vrede voor ons allen”. Zomaar een paar regels uit de dienst van Imam Harun Durak voorafgaand aan het vrijdaggebed in de Ulu Moskee. Het Kompas was uitgenodigd om nader kennis te maken met de Imam van de Sliedrechtse moskee.

Door Margreet Strijker

Sinds enige tijd wordt een gedeelte van de preek ook in de Nederlandse taal gehouden. Aslihan Kara, bestuurslid van de Sliedrechtse afdeling van Hollanda Diyanet Vakfi (Islamitische Stichting Nederland) zorgt elke week voor de vertaling. Selma Kara vertelt dat hiervoor gekozen is zodat ook moslims uit bijvoorbeeld Somalië, Sudan of Marokko de preek kunnen volgen. Sociologe Aslihan (32), juriste Selma (30) en student Rasim (21) maken deel uit van het bestuur. Rasim houdt zich voornamelijk bezig met boekhoudkundige en administratieve taken. En roept met zijn indrukwekkende stem de gelovigen op voor het gebed. Het bestuur organiseert allerlei culturele en educatieve activiteiten. Ook vormt het contact met andere organisaties binnen Sliedrecht een onderdeel van hun bezigheden. Zo namen Aslihan en Selma kort geleden deel aan het huiskamergesprek met Arie Slob toen hij en andere Tweede Kamerleden van de Christen Unie op bezoek waren in Sliedrecht. Selma: ,,Het ging onder andere over de veiligheid in Sliedrecht en de Derde Merwedehaven. Wijzelf hebben de dubbele nationaliteit aan de orde gesteld omdat we in de veronderstelling waren dat de CU daar tegen was. Maar volgens Arie Slob is dat niet meer zo.” Ook met de Sliedrechtse fractie van de PvdA is veel contact. Er wordt gesproken over taal- en inburgeringcursussen in Sliedrecht. ,,Momenteel moeten de mensen daarvoor naar Papendrecht. De PvdA is bezig om te kijken wat zij op dat gebied voor ons kan betekenen en dat stellen wij erg op prijs.” Na afloop van de vrijdagpreek wijst de Imam de gelovigen op de informatieve bijeenkomst over dit onderwerp die de zondag erop in de moskee gehouden zal worden. Voorafgaand aan de dienst vertelt Selma dat mannen min of meer verplicht zijn het vrijdaggebed bij te wonen. Maar omdat velen vrijdagmiddag werken of op school zitten is het meestal niet zo druk. Rasim voegt eraan toe dat vrouwen die plicht dus niet hebben. Waarop Selma lachend reageert met: ,,Nee, dat moest er nog eens bijkomen.” Overigens merkt zij op dat van zowel vrouwen als mannen verwacht wordt dat zij vijf keer per dag bidden.

Het gesprek vindt plaats in een rommelig kantoor waar behalve computers en veel papier ook pakjes drinken en snoep rondslingeren. De resten van een bijeenkomst van de vorige avond aldus Selma. Aan de muur topografische kaarten van zowel Nederland als Turkije. Een staatsieportret van Koningin Beatrix hangt naast het ingelijste Turkse volkslied. Bij binnenkomst werd er gelijk een kopje Turkse thee aangeboden door een meneer die in de keuken achter de bar staat. En niemand kijkt ervan op dat Het Kompas samen met Selma plaatsneemt op de galerij in de sahn (gebedsruimte). Aan het begin van de dienst zit de Imam net als iedereen op de grond. Hij heeft een bijzonder vriendelijke en jeugdige uitstraling en vertelt met veel handgebaren een verhaal uit de tijd van Mohammed. Langzamerhand komen er steeds meer mannen bij. Een ondeugend kijkend klein meisje in een roze jasje komt een paar keer binnenlopen en lijkt iemand te zoeken. Als Rasim begint met het zingend oproepen voor het gebed, voegen ook de heren die buiten stonden te roken zich bij de anderen. Selma vertelt dat het drukker is dan gewoonlijk omdat het voorjaarsvakantie is. Tijdens de preek staat de Imam bovenin de mimber (preekstoel). Voor de Nederlandse vertaling maakt hij dankbaar gebruik van zijn ‘spiekbriefje’.

Harum Durak (44) woont sinds drie en half jaar samen met zijn echtgenote en zoontje Mohammed (7) in Sliedrecht. Fatma hun 14-jarige dochter is in verband met school bij opa en oma in Turkije. Een Imam, die overigens in Turkije meestal ambtenaar genoemd wordt, kan op eigen verzoek voor maximaal vier jaar door de overheid uitgezonden worden naar een moskee in het buitenland. Harun Durak vertelt aan het begin van het interview in het Nederlands dat hij elke donderdag Het Kompas leest. Toch wordt hij tijdens het gesprek soms bijgestaan door Selma als tolk. Hij laat weten dat een Imam twee hoofdtaken heeft. Eén op religieus vlak en één op maatschappelijk gebied. ,,Ik moet een gids zijn voor de moslims in dit land en hen alle waarden van de Islam meegeven. Daarnaast breng ik bezoekjes aan ouderen of zieken om te kijken of het goed met hen gaat en indien nodig hulp te bieden.” Durak benadrukt dat de Sliedrechtse Moskee onderdeel is van de landelijke Islamitische stichting. Een organisatie die haar best doet om op de Turkse moslims in Nederland over te brengen dat je een goed mens moet zijn en je moet aanpassen aan de cultuur van het land waar je woont.

Op de vraag of hij en zijn vrouw geen heimwee hebben, beaamt hij dat dit soms zeker het geval is. Vooral omdat Fatma niet bij hen kan wonen. ,,Maar in Turkije is de zomervakantie lang en dan is ze bij ons. Toen onze kerstvakantie naar Turkije niet door kon gaan was vooral Mohammed erg verdrietig. Hij had van tevoren elke dag afgeteld op de kalender.” Maar het positieve overheerst: ,,We vinden het fijn dat het hier zo rustig is. En dat iedereen elkaar probeert gedag te zeggen.” Ook waardeert hij het bestuur. Hij geeft aan het bijzonder te vinden dat er in vergelijking met andere moskeeën zoveel jongeren actief zijn. Selma vertelt dat ook zij blij zijn met deze Imam omdat hij heel intelligent en serieus is en open staat voor waar het bestuur mee bezig is. ,,Het is iedere vier jaar weer afwachten wat voor een persoon de volgende Imam zal zijn.”

Op de tweede foto v.l.n.r. Rasim, Selma en Imam Harun Durak.

advertentie
advertentie