PRO Sliedrecht slaat hard terug

3 maart 2010 om 00:00 Nieuws

PvdA moet

het meest

incasseren

SLIEDRECHT - Hanny Visser - Schlieker, de fractievoorzitter en lijsttrekker van PRO Sliedrecht, krijgt iets voor half twaalf een dikke zoen van haar partijgenoot Timo Pauw. Ze verlaat triomfantelijk de raadszaal om met iedereen die zich inzet voor de partij een feestje te vieren in het eigen honk. Nadat ook in het laatste stembureau de stemmen zijn geteld wordt duidelijk dat PRO Sliedrecht de grote winnaar is. De partij stijgt van twee naar vier zetels. De PvdA verliest twee of drie zetels en is hoe dan ook degene die het meest moet incasseren. Ook SGP/ChristenUnie raakt een aantal stemmen kwijt, maar steekt nog altijd met kop en schouders boven de rest uit en komt waarschijnlijk net als vier jaar geleden op zeven zetels uit. De VVD vergaart minder stemmen, maar stabiliseert wel het aantal van twee zetels. Het CDA is gelukkig met 57 stemmen meer dan in 2006 wat, mede door de lagere opkomst, leidt tot winst van één zetel.

Door Erik de Bruin

Het zou best kunnen dat de christendemocraten terugkeren in de coalitie. De wil is er in elk geval. Lijsttrekker Ad de Waard heeft in aanloop naar de verkiezingen niet onder stoelen of banken gestoken dat hij het wethouderschap een mooie uitdaging zou vinden. ,,Met een goede, aansprekende lijst hebben we winst geboekt. Natuurlijk ben ik daar tevreden over. Temeer omdat we bij de laatste twee verkiezingen telkens een zetel moesten inleveren en daardoor onze plek in het college zijn kwijtgeraakt.” Ook PRO Sliedrecht wil de oppositie inruilen. De partij heeft een flinke slag gemaakt door bijna vijfhonderd stemmen meer te bemachtigen dan vier jaar geleden. ,,Toen werden we vermorzeld door de strijd Bos - Balkenende”, liet Visser - Schlieker een aantal weken geleden optekenen in een lijsttrekkerinterview voor Het Kompas. ,,Na de val van het kabinet kreeg ik een déjà vu. Nee hè, het zal toch niet weer ... . We zijn echter van onze eigen kracht uitgegaan en hebben duidelijk ingestoken op onze partijgeschiedenis. We voeren al 35 jaar op een uiterst serieuze manier lokale politiek en kunnen niet meer worden afgeschilderd als een protestpartijtje."

Acht jaar geleden maakte de partij dezelfde sprong van twee naar vier en leek de weg naar het college open te liggen. Echter, de andere fracties gingen met elkaar in zee waardoor PRO Sliedrecht tot een oppositierol werd veroordeeld. ,,Ik ga er dus niet van uit dat ze niet om ons heen kunnen”, aldus Visser - Schlieker. ,,We willen wél onze bestuursverantwoordelijkheid nemen en zodoende de verkiezingsuitslag vertalen naar de burgers. Daarbij zijn we bereid compromissen te sluiten. Het voortouw ligt echter niet bij ons.” De grootste partij zal die taak op zich nemen. Dat is in Sliedrecht al sinds jaar en dag SGP/ChristenUnie. Lijsttrekker Dick van Meeuwen mag voor de vijfde opeenvolgende keer de coalitie formeren. Zijn partij behaalde iets minder stemmen dan in 2006 (3390 om 3695), maar leidt nog altijd de dans en behoudt als het goed is zeven zetels. Van Meeuwen: ,,De enige schaduwkant is dat in zijn algemeenheid minder is gestemd (54,5 procent versus 63,7 procent in 2006, red.). Wat ook geldt voor onze eigen achterban. Verder ben ik een dankbaar en gelukkig mens.” Komt SGP/ChristenUnie via een restzetel op zeven uit - wat nog een dubbeltje op zijn kant is - dan betekent dat een nog zwaarder verlies voor de PvdA, die in 2006 nog de grote winnaar was en nu liefst drie zetels dreigt te verliezen.” ,,Het is duidelijk dat de landelijke trend is gevolgd. Vier jaar geleden profiteerden we van de populariteit van Wouter Bos”, aldus lijsttrekker Johan Lavooi, die er dankzij de goede samenwerking in de afgelopen vier jaar vertrouwen in heeft dat de PvdA in de coalitie blijft waarbij hij dus wethouder blijft. Datzelfde geldt voor VVD-voorman Remco van de Ven, die zijn fractie zoals gewoonlijk op twee zetels zag finishen. ,,We zijn al sinds 1994 een stabiele factor in het college. Ik vertrouw erop dat we dat zullen blijven."

Fotobijschrift: Pro Sliedrecht viert feest. Vier jaar geleden nog van vier naar twee, nu van twee naar vier.

advertentie
advertentie