B & W herkent zich niet in kritiek rekenkamer

3 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ‘College voerde eigen aanbevelingen niet uit en weigert informatieverstrekking.’ Bovenstaande kop staat boven een persbericht dat de rekenkamercommissie afgelopen dinsdag heeft verzonden. De gemeente Sliedrecht laat bij monde van burgemeester Martin Boevée weten onaangenaam verrast te zijn. ,,We zijn weldegelijk bereid mee te werken aan dit onderzoek. Dat hierover bij de rekenkamer twijfel is ontstaan wijten we aan een misverstand.”

Omdat volgens Rik Hindriks, de voorzitter van de rekenkamercommissie, B & W in gebreke is gebleven alsmede om verdere vertraging te voorkomen heeft de rekenkamer besloten haar bevindingen via een brief aan de gemeenteraad te publiceren. Hierin worden harde noten gekraakt. De rekenkamer merkt op dat niet professioneel wordt onderhandeld, aanbestedingen onzeker zijn, er geen toetsingscriteria zijn en dat het integriteitbeleid onvoldoende is ontwikkeld. ,,Samengevat: het college blijkt op grond van de beschikbare informatie de afspraken met de raad niet te zijn nagekomen. Herhaling van eerder gemaakte fouten wordt zo niet voorkomen”, aldus Hindriks volgens wie 27 van de 30 aanbevelingen niet of niet geheel zijn uitgevoerd.

In september 2009 heeft de rekenkamercommissie besloten een onderzoek naar de uitvoering van aanbevelingen rond de projecten Kerkbuurt en Kunstgrasvelden te starten. Die projecten leidden in 2003 en 2004 tot politieke consternatie en een indringend debat in de raad. Het college heeft daarbij beloofd dertig aanbevelingen uit te voeren. Dat moest leiden tot verbetering van het projectmanagement en het voorkomen van in het verleden gemaakte fouten. De leden van de gemeenteraad willen nu graag weten of die aanbevelingen ook echt zijn uitgevoerd. Het college beloofde in september om dat zelf te evalueren waarna de rekenkamercommissie de betrouwbaarheid daarvan zou toetsen. Hindriks: ,,Na bestudering van een eerste versie van het rapport bleek het niet relevant en niet betrouwbaar te zijn. Om het onderzoek goed te kunnen afronden hebben we daarom gevraagd om informatie over drie lopende projecten, te weten: Baanhoek West, LOC De Grienden en de vervanging van de riolering. Het college weigerde, in strijd met de gemeentewet, begin februari die gevraagde informatie te verstrekken. Overleg met de gemeentesecretaris leidde op 23 februari tot een nieuwe afspraak waarbij 2 maart 2010 een verbeterde rapportage zou worden geleverd. Vandaag blijkt dat het college deze afspraak niet nakomt. We nemen het bovendien zeer hoog op dat de gevraagde informatie niet wordt verstrekt. Het collegebesluit is in strijd met de verordening en de gemeentewet en daarom onrechtmatig.”

Volgens Boevée vergen de door de rekenkamercommissie gestelde procedure en voorwaarden een gedegen werkwijze. ,,De informatie die van het college wordt verwacht moet ons inziens goed onderbouwd zijn. Dat we hiervoor enige tijd nodig hebben wil niet zeggen dat we niet meewerken”, stelt de burgemeester, die het onbegrijpelijk vindt dat de rekenkamer een nog lopend onderzoek voortijdig openbaar heeft gemaakt. ,,De informatie is te smal om conclusies te trekken”, geeft Hindriks toe. ,,De raad maakt zich wel terecht zorgen. Bij de betreffende projecten (Kerkbuurt en Kunstgrasvelden, red.) is niet goed aanbesteed waardoor fikse financiële overschrijdingen zijn ontstaan. Uit wat we nu hebben onderzocht blijkt niet dat een verbeterslag is gemaakt.”

advertentie
advertentie