Veel belangstelling voor seminar ‘Anders Melken’

4 maart 2010 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - Ruim 300 agrarische ondernemers waren donderdagavond 18 februari in De Til in Giessenburg bij elkaar om te luisteren en mee te praten over de ontwikkelingen in de melkveehouderij. Op uitnodiging van het Rabobank Agrarisch team en LTO Noord gaven Albert Jan Maat van LTO Nederland en Hans de Bie van Rabobank Nederland hun visie op de toekomst in de agrarische sector.

Arie Bassa van LTO Noord afdeling Alblasserwaard-Vijfheerenlanden opende de avond namens de gezamenlijke Rabobanken Alblasserwaard Noord en Oost, Merwestroom, Vijfheerenlanden, Krimpenerwaard en LTO Noord. Voor de pauze was het woord aan de algemeen voorzitter van LTO Nederland, Albert Jan Maat.

Belangenbehartiger en politiek netwerker Maat gaf een interessante presentatie waarin tal van onderwerpen aan de orde kwamen. Zoals het nieuwe begrotingsbeleid, Natura 2000 en het zogenoemde mededingingsbeleid. Over dit laatste zei hij: ,,Er moeten faire spelregels komen. Niet de één op klapschaatsen en de ander op Friese doorlopers. Zo werkt het dus niet.” LTO werkt aan concrete voorstellen voor een passend evenwicht.

Wat betreft Nederland gaf Maat aan dat we het onder andere moeten hebben van onze concurrentiekracht en innovatie. “Daar moeten we ons scherp op inzetten”, aldus Maat.

Als laatste ging de LTO voorzitter in op de Q-koorts. Ook in deze regio hebben we te maken gehad met ruiming. Sinds het ruimen zijn er meer mensen ziek geworden. ,,Wat zijn we er mee opgeschoten? Wij zijn voor vaccinatie van alle geiten”. Maat gaf aan dat ook Minister Verburg open staat voor deze nieuwe denkwijze. ,,Er moet zo snel mogelijk gevaccineerd worden, zodat ondernemers weer licht in de tunnel zien”, was zijn opinie.

Sectormanager veehouderij bij Rabobank Nederland Food & Agri, Hans de Bie gaf zijn visie op de melkveehouderij richting 2020. ,,Het jaar 2015 blijft er tussen zitten. Met die discussie wel of niet kopen en wel of niet afschaffen van het melkquotum, moeten we stoppen. Ons uitgangspunt is dat het quotum wordt afgeschaft.” Vervolgens ging De Bie in op de wereldwijde vraaggroei van zuivel. Hierover zei hij: ,,De verwachting is dat de vraag naar zuivel rond de 2% gaat stijgen en de productie met 0,5% stijgt in 2010. De vooruitzichten zijn dus goed. Dit betekent voor de melkprijs dat er fluctuaties zullen blijven, maar we blijven boven de gemiddelde Europese melkprijs zitten”, aldus De Bie.

Over de ontwikkelingen zei de Bie ook dat het consumentengedrag steeds wispelturiger wordt. De sector moet hier goed op inspelen om consumenten snel te blijven bedienen.

Nederland heeft de hoogste vaste kostprijs. Een aandachtspunt naar de toekomst toe is dat we flexibeler worden in het aandeel van de vaste kostprijs.

2009 was het jaar van de liquiditeitsspanningen. ,,Wij als bank hebben 25 tot 30% van de boeren moeten helpen. Ook in 2010 verwachten we hier en daar nog wel wat liquiditeitsspanningen. Wie van u houdt een liquiditeitsplanning bij? Stel je steeds de vraag; kan ik aan mijn verplichten blijven voldoen?” Ga hier mee werken, was de tip van de Bie. Je krijgt op deze manier veel meer inzicht in de integrale kostprijs.

Als we kijken naar de kansen voor de Nederlandse melkveehouderij richting 2020 zien we dat er nog absoluut ruimte is voor gezinsbedrijven. Daarnaast zal het aantal grote bedrijven met 2 miljoen liter en meer ook fors toenemen.

,,Zorg voor goede stalsystemen en een goed fokprogramma. Hierbij zijn vakmanschap en organisatie erg belangrijk. Zoek de juiste middelen om het te kunnen blijven monitoren”, aldus de Bie. Afsluitend gaf de sectormanager aan om te blijven investeren in ondernemerschap en te focussen op keuzes.

De presentaties boden voldoende stof tot discussie. De afsluitende forumdiscussie was, onder de uitstekende leiding van dagvoorzitter Jan Heykoop, dan ook zeer levendig. Het seminar werd afgesloten door Koos Timmer, algemeen directeur van Rabobank Vijfheerenlanden.

Onder het genot van een hapje en een drankje werd na afloop van het seminar nog lang nagepraat. De reacties waren positief. Het was goed om te zien dat er veel jonge agrariërs aanwezig waren. ,,Ik heb niet veel nieuws gehoord, maar het was een goede avond omdat veel dingen waar ik mee bezig ben bevestigd werden”, aldus een deelnemer. ,,Ik vind het ontzettend belangrijk dat zulke avonden worden georganiseerd, vooral om collega’s te ontmoeten”, zei een melkveehouder uit Streefkerk.

advertentie
advertentie