'Muziek is ontspannend maar ook een uitdaging'

5 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT – Een gitaar, diverse mandolines, een accordeon, een gedeelte van een drumstel, een muziekstandaard, geluidsboxen, versterkers en heel veel cd’s en dvd’s maken deel uit van de huiskamer van Bluegrass muzikant Henk Bronkhorst (56). Bluegrass loopt weliswaar als een rode draad door zijn muzikale leven heen, maar zijn bezigheden en belangstelling is duidelijk breder: ,,Het is naast je werk ontspannend maar ook een uitdaging. Ik wil altijd nieuwe dingen ontdekken en weten hoe stijlen in elkaar zitten, wat de grondslag is en waar het vandaan komt. Dat en het samen spelen daar doe ik het voor. Een initiatief als Sunday Free sluit hier perfect bij aan. Samen met anderen verschillende muziekstijlen combineren."

Door Margreet Strijker

Hij doelt hiermee op de zondagmiddagsessies in Theater de Lockhorst. Op 21 maart is het weer zo ver. Henk levert op mandoline, bandolien, dobro en gitaar zijn bijdrage aan deze ontmoetingsplaats voor een groep enthousiaste muzikanten. ,,We spelen ‘ouwe pop’ uit de jaren 60 en 70. Van ‘No milk Today’ van Herman’s Hermits tot ‘Hotel California’ van de Eagles. Je kunt goed merken dat er op het podium op een spontane manier gespeeld wordt, heel herkenbaar voor het publiek.”

Het begon allemaal in Gorinchem waar Bronkhorst vandaan komt. ,,Toen ik een jaar of 14 was mocht ik soms mee met en zelfs wel eens invallen in de band van Paul Liven van wie ik gitaarles van kreeg.” Begin jaren 70 speelde Henk in zijn eerste eigen bandje: ‘Jo service Station’. ,,We zaten toen aan de rand van de akoestische gitaarmuziek, elektrische Folk en Bluegrass. In het Gorcums Museum is momenteel een tentoonstelling over 50 jaar popmuziek: ‘We want more!’. Daar hangt een hele grote foto van ‘Jo Service Station’ en er staat een oude versterker van me uit de jaren 60. Ook staan we in het gelijknamige boek. En we hebben pas een ‘Bliekse Bluegrass’ reünie gehad. Erg leuk.”

Bluegrass wordt door Henk omschreven als: ,,Akoestische muziek in een standaard bezetting van vier personen op gitaar, bas, mandoline of viool en vijf-snarige banjo.” Voor Henk begon het echt met ‘Bluegrass Bourbon’ zijn tweede bandje. ,,Ik woonde toen in Utrecht en we deden soms radio optredens. We hebben zelfs landelijk een beetje furore gemaakt.”

In 1985 kwam Henk in Sliedrecht terecht, waar hij muziek is gaan maken met onder anderen Tony en Jacky de Bruin, neefjes van zijn (ex)vrouw. Het was het begin van de in Sliedrecht niet onbekende band ‘Hot Stew’, waar ook Piet Kraaijeveld in speelde. ,,Dat was jarenlang heel gezellig met als thuishaven de Brijhapper. We speelden een mengeling van Amerikaanse invloeden. Bluegrass, maar ook country, folk en bluesachtig spul. Tegenwoordig wordt dat ‘Americana’ genoemd.” Een paar jaar geleden overleden zowel Jacky de Bruin en Piet Kraaijeveld waardoor Hot Stew als een kaarsje uitdoofde. Inmiddels is er een soort doorstart gemaakt met Next Please. ,,De familie De Bruin is nog al groot en de broers Johan en Jan zijn er nu bij gekomen. Ook hebben we tegenwoordig twee zangeressen: Annette en Diana. We repeteren tussen de keukens in de zaak van Tony en kortgeleden brachten we onze eerste cd ‘Roll on Buddy’ uit.”

Bronkhorst heeft serieus overwogen van de muziek zijn beroep te maken. ,,Omdat ik geen muziekschoolachtergrond had en nog heel wat moest leren op het gebied van techniek, liep ik als voorbereiding op het conservatorium een jaartje mee met een student. Daarna was de aanvraag voor een studiebeurs al ingediend, toen ik besloot het toch maar niet te doen. Nu heb je popacademies en dergelijke, maar in die tijd was alles puur gericht op klassiek. En een leven als klassiek muzikant zag ik toch niet zo zitten. Nooit geen blues meer…”. Henk ging bestuurskunde doen en is nu hoofd technisch beheer bij Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. ,,Eigenlijk heb ik twee hobby’s, molens en muziek. En soms combineer ik die. Zo treed ik altijd samen met accordeonist Kees Cornelissen op tijdens de jaarlijkse molenmarkt. Ik speel dan behalve mandoline ook accordeon en ook vocaal laten we ons niet onbetuigd. We galmen gezellig mee op nummers als De Klok van Arnemuiden en de Zuiderzee Ballade. Maar ook spelen we samen elk jaar Sinterklaas liedjes bij IHC. ”

Zowel met Hot Stew als Next Please was Henk betroken bij de verschillende edities van Sliedrecht Blues, waar Sunday Free uit voortgekomen is. ,,Hoewel we heel verschillende soorten muziek spelen, kende ik initiatiefnemer Henk van Zeist al uit het bandjes circuit. Dat alles nu samenkomt is heel leuk. Vorige keer liep er ruim 200 man en vrouw publiek rond. Ik hoop dat dit op 21 maart op zijn minst geëvenaard wordt. Het is een enthousiaste club (Henk van Zeist en Theatergroep de Lockhorst, red.) die het verdient om gehoord te worden.”

‘Sunday Free’ op 21 maart in Theater De Lockhorst. Aanvang 15.00 uur. Een kaartje kost €8,00. Zie: www.theaterdelockhorst.nl.

‘We want more!’ is nog tot 14 maart te zien in het Gorcums Museum op de Grote Markt 17 in Gorinchem. Zie: www.gorcumsmuseum.nl.

advertentie
advertentie