Alle partijen hebben troeven in handen

7 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - ,,De eerste stappen zijn gezet." Krachtige woorden van Dick van Meeuwen - voor de vijfde opeenvolgende keer informateur van het nog te vormen Sliedrechtse college van Burgemeester en Wethouders - vrijdagavond aan het eind van een korte bijeenkomst waarin de vijf verschillende partijen hun drie belangrijkste speerpunten benoemden. SGP-ChristenUnie geeft dinsdagavond aan het slot van de raadsvergadering - waarin afscheid wordt genomen van de oude raad - aan met welke partijen verder wordt gesproken.

Door Erik de Bruin

Wie met wie in het huwelijksbootje stapt is altijd een spannend proces. SGP-ChristenUnie leidt in elk geval de dans en voert zoals gewoonlijk de coalitieonderhandelingen aan. Hun plekje in het college is al gereserveerd. Afgelopen zaterdag werd met elke partij om de tafel gezeten om te kijken wie binnen afzienbare tijd ook zijn handtekening zet onder het collegeprogramma. Alle fracties willen maar al te graag en hebben redelijke troeven in handen. Zo is de VVD weliswaar nog altijd de kleinste partij en heeft het tegen de landelijke tendens in minder stemmen behaald dan vier jaar geleden (wat overigens niet tot zetelverlies heeft geleid), de liberalen noemden wel twee speerpunten die ook door de SGP-ChristenUnie naar voren werden gebracht. Beide partijen vinden dat de gemeente haar taken zo efficiënt mogelijk moet uitvoeren waardoor eventueel kan worden bezuinigd en dat snel een besluit moet worden genomen over het Burgemeester Winklerplein.

PRO Sliedrecht maakt kans omdat het als grote winnaar uit de bus kwam met twee zetels meer. Hun wethouderskandidaat is Paul Koot, die ze het liefst op een portefeuille zien die met Wonen te maken heeft. Ook het CDA vergaarde - tegen de landelijke tendens in - meer stemmen dan vier jaar geleden en behaalde zelfs zetelwinst (van twee naar drie). De twee oppositiepartijen van de afgelopen vier jaar lijken op dezelfde lijn te zitten. Zo vinden ze beide dat niet mag worden bezuinigd op sport- en jeugdvoorzieningen en dat sluiting van de Derde Merwedehaven in 2012 onderdeel moet zijn van het collegeprogramma. Dat bij de noodzakelijke bezuinigingen de zwakste personen in de samenleving moeten worden ontzien, zoals CDA-lijsttrekker Ad de Waard opperde ('de Voedselbank moet als allerlaatste vangnet voldoende worden gefaciliteerd'), zal PRO Sliedrecht als muziek in de oren hebben geklonken. Het CDA wil ook strikte begrotingsbewaking. PRO Sliedrecht bracht als eerste speerpunt naar voren dat inwoners eerder moet worden geïnformeerd over en moeten worden betrokken bij bouwplannen.

Wat betreft de zelfstandigheid van Sliedrecht merkte Hanny Visser - Schlieker op dat wat lokaal kán ook lokaal móet. Een mening die wordt gedeeld door de PvdA. Johan Lavooi: ,,Je moet gemeentelijke taken pas overhevelen aan de Drechtsteden als daar goed over is nagedacht en het mag niet ten koste gaan van de dienstverlening aan onze eigen inwoners. Bovendien moet het aantoonbaar besparingen opleveren." Bij bezuinigingen moeten volgens de huidige wethouder Ruimtelijke Ordening en Welzijn de minima worden ontzien. Ook de Wmo en het verenigingsleven zouden volgens hem de dans moeten ontspringen. Of Lavooi terugkeert als wethouder is moeilijk te zeggen. De val van zes naar drie zetels laat zich hard voelen. De PvdA zou ondanks een weinig bekritiseerd sociaal beleid in de afgelopen vier jaar wel eens het kind van de rekening kunnen worden, al is het nog te vroeg die conclusie te trekken.

Dinsdagavond neemt tijdens de openbare raadsvergadering het gezelschap dat hier op de vier jaar oude foto staat officieel afscheid. Dan zullen we ook meer horen over de lopende onderhandelingen. U leest het zo snel mogelijk op deze site en aankomende donderdag in de papieren editie van Het Kompas.

advertentie
advertentie