Overtuigende zege eerste schaakteam op Terneuzen

7 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Het eerste team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft in de zevende ronde van de landelijke schaakcompetitie een overtuigende 5,5-2,5 zege behaald op het papier sterkere Terneuzen 1. Door de zege heeft het Sliedrechtse vlaggenschip zich definitief veilig gespeeld.

De wedstrijd begon met een 1-0 voorsprong voor het team van teamleider Jerry van Rekom, doordat de Zeeuwen maar met 7 man Sliedrecht bereikten. Hans Klein had zodoende een papieren 1. De voorsprong werd geconsolideerd door remises van Bert van de Donk en Wout Boer. Niels Mijnster speelde een prima partij aan bord 8 en wist zijn Belgische tegenstander volledig van het bord te vegen.

De grootste verrassing vond aan het eerste bord plaats, waar Kees van der Does een keurige remise boekte tegen de veel sterkere tegenstander.

Het leek nog even spannend te worden nadat Kees Wessels had verloren en de stand 3,5-2,5 werd met nog 2 moeilijke partijen te gaan. Invaller Andries Dekker maakte aan alle onzekerheid een einde door in het middenspel zijn tegenstander weg te combineren. De tijdelijk eenarmige Peter vd Bergh speelde met handicap, maar wist uiteindelijk zijn Belgische tegenstander wel mat te zetten.

Het derde team van Schaakvereniging Sliedrecht heeft de laatste strohalm in de strijd tegen degradatie gegrepen. Tegen het op papier favoriete Barendrecht 1 werd een sensationeel gelijkspel behaald. Sensationeel, omdat door een Houdini-act van André van Dieën een 5-3 nederlaag werd afgewend. Met zijn winstpartij werd het alsnog 4-4.

Het derde team begon met twee invallers aan de strijd. Henri Hartog jr. debuteerde aan het eerste bord en speelde verdienstelijk, maar verloor wel. Fer Snikkers deed het aan bord 2 als invaller uitstekend. Hij wist fraai te winnen. Toen ook Joost Stoker won leek een sensatie in de lucht. Echter, Peter Vis, Peter Dekker en Evert Bos verloren, zodat een 4-2 op het bord kwam en het team van de invallende teamleider Wim Hokken een kansloze strijd uit vocht. Henk Prins bracht met een gedegen zege de spanning terug. En de dit seizoen goed spelende André van Dieën won dus na een zenuwslopende tweede tijdnoodfase doordat de tegenstander door de vlag ging, 1 zet voordat hij de Sliedrechter mat zou zetten. Met nog één wedstrijd te gaan zal in de laatste ronde gewonnen moeten worden van CSV 1 om zich definitief veilig te spelen.

In de drieëntwintigste ronde van de interne competitie lijkt Alexei Parakhonyak de juiste vorm te pakken te hebben. De tweede teamspeler speelde een uitstekende partij tegen Peter Dekker, die zijn koning na 30 zetten terecht omlegde. Alexei lijkt zo op tijd in vorm voor de belangrijke twee wedstrijden van het tweede team.

Bovenaan wonnen de titelkandidaten Wim Hokken en Peter vd Bergh. De Sliedrechtse ambtenaar kwam wel goed weg tegen Kees Wessels, die een zeker remise liet glippen. De eenarmige speler uit Bleskensgraaf leek het even lastig te hebben tegen Tobias Dekker, maar werd uiteindelijk geholpen door een blunder van de jeugdspeler.

Opvallend was de fraaie winst van Jan Willem Kraaijeveld op Hans Dubbeldam en de goede winst van Jan Veenis op Floris Verweij. De meest verrassende uitslag was echter de remise van Peter Vis tegen titelkandidaat Wim Pool. Door de remise zag de nummer 3 van het klassement de wel winnende Wout Boer dichterbij komen.

In de vijfde ronde van de voorjaarscompetitie bij de jeugd heeft Jurgen de Haan bewezen weer één van de favorieten voor de titel is. Hij was al enkele keren jeugdkampioen van Sliedrecht, maar zag de concurrentie hem voorbij streven. Nu lijkt hij goed op weg om weer de beste te worden. Dat merkte ook Cynthia vd Linden, die weinig kans kreeg van de koploper in de eerste groep.

In de tweede groep kwamen Praveen Kanakaratnam en Kjell Mijnster beiden van de nul af door tegen elkaar remise te spelen na een zeer spannende partij. Rik Bons liet nieuwkomer Noah de Jongh via pat ontsnappen.

Uitslagen senioren:

Kees Wessels-Wim Hokken 0-1

Tobias Dekker-Peter van den Bergh 0-1

Wim Pool-Peter Vis ½-½

Joost Stoker-Wout Boer 0-1

Robert van Rekom-Jerry van Rekom ½-½

Alexei Parakhonyak-Peter Dekker 1-0

Jan Veenis-Floris Verweij 1-0

Leen Dubbeldam-Henk Hartog 1-0

Hans Snel-Mark van Hulst 1-0

Leo Koppelaar-Henri Hartog 0-1

J.W. Kraaijeveld-Hans Dubbeldam 1-0

Uitslagen jeugdgroep 1:

Roland Kop-Jorik Klein 0,5-0,5

Janus de Vries-Tjerry Hut 1-0

Cynthia vd Linden-Jurgen de Haan 0-1

Uitslagen jeugdgroep 2:

Jasper de Jager-Joran van Eijl 1-0

Praveen Kanakaratnam-Kjell Mijnster 0,5-0,5

Rik Bons - Noah de Jongh 0,5-0,5

advertentie
advertentie