Meer cameratoezicht en graffitivrij

9 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Kerkbuurt

leefbaarder

gemaakt

SLIEDRECHT - Begin 2009 is uit een enquête gebleken dat 29 winkeliers die zijn gevestigd aan de winkelpromenade in de Kerkbuurt één of meer keren te maken hebben gehad met ruitschade door vandalisme. Ook vervuiling, lawaai/schreeuwende jongeren en hard rijdende scooters veroorzaken overlast. Gemeente, politie en winkeliers hebben de handen ineengeslagen om de veiligheid, leefbaarheid en met name ook het aanzien van de winkelpromenade te verbeteren. Nadat in november gedragsregelborden zijn geplaatst worden nieuwe maatregelen genomen.

Door Erik de Bruin

De maatregelen zijn heel concreet dat het cameratoezicht in het openbaar gebied wordt uitgebreid met als gevolg dat het overgrote deel van de Kerkbuurt kan worden overzien, in de laatste drie maanden voor de zomervakantie en in de eerste drie maanden na de vakantie wordt geëxperimenteerd met suswachten op donderdagavond, de derde maatregel is dat alle winkeliers in de loop van dit jaar het voorstel krijgen de Kerkbuurt graffitivrij te krijgen en te houden. De gemeente financiert een eenmalige aanpak, de winkeliers dragen zorg voor een structurele aanpak. Ze betalen gezamenlijk voor een onderhoudscontract. Als graffiti is aangebracht op een winkelpand wordt het direct verwijderd. De kosten voor de inzet van suswachten worden gedeeld. Van hen wordt verwacht dat ze de jongeren die op koopavonden voor de winkels op het Merwedeplein hangen in het gareel houden. ,,Ze mogen zich daar best ophouden, maar ze moeten zich wel netjes gedragen”, aldus wijkagent Teus Prins, die eraan toevoegt dat de jongeren wel serieus worden genomen. ,,Het heeft geen zin de boeman te spelen en ze alleen maar te beboeten of vermanend toe te spreken. Als ze daar alleen maar staan en geen overlast veroorzaken of mensen een onveilig gevoel geven omdat ze massaal voor een winkel staan, is het prima. We bieden ze een alternatief door achter de sporthal te gaan staan.” De winkeliers zeggen garen te spinnen bij de collectieve aanpak. ,,Ik heb het gevoel dat we op de goede weg zitten. We hebben vooruitgang geboekt”, aldus Wim Klein van de gelijknamige kledingwinkel. ,,De overlast is zeker niet toegenomen”, voegt Leen van Beuzekom hieraan toe. Hij woont aan de Kerkbuurt. Volgens burgemeester Martin Boevée, die zich de overlast op de winkelpromenade erg heeft aangetrokken en de partijen bij elkaar heeft getrokken, is het pas een eerste aanzet en kan de werkgroep, die vorig jaar na de enquête tot stand is gekomen, ondanks de eerste positieve resultaten niet rustig achterover leunen. ,,Voortdurend moeten nieuwe stapjes worden gezet”, aldus de burgervader.

Alle winkeliers zijn verzocht zo beperkt mogelijk gebruik te maken van ontheffingen om het winkeltracé te berijden met voertuigen. De BOA (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) houdt toezicht op personen die zonder ontheffing het winkeltracé berijden en spreekt eventueel personen aan die zich niet aan de afspraken houden. Een aantal zaken is in onderzoek, te weten: afvalcontainers op de winkelpromenade en het schoonhouden van het winkeltracé in verband met onkruid en vegen. Met suswachten is rond Kerst al een proef gehouden.

advertentie
advertentie