Tekort aan fietsparkeerplaatsen groot

9 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Terwijl het fietsgebruik groeit, blijven gemeenten in heel Nederland matig tot ernstig in gebreke wat betreft het bieden van genoeg en goede fietsparkeerplaatsen. Dit blijkt uit een groot onderzoek van de Fietsersbond. De bond onderzocht in 43 gemeenten de aanwezigheid en kwaliteit van fietsparkeervoorzieningen bij zes categorieën fietsaantrekkende bestemmingen. Op ruim een derde van deze locaties bleek een groot tekort aan fietsenrekken. In stadscentra, bij basisscholen en bij sportvelden was de nood het hoogst. De Fietsersbond, afdeling Sliedrecht, vraagt daarom in deze week na de gemeenteraadsverkiezingen, aandacht voor een ambitieus fietsparkeerplan in het coalitieakkoord.

De Fietsersbond onderzocht de tekorten op 1600 locaties bij winkelgebieden, openbaar vervoerknooppunten, onderwijsinstellingen, sportcomplexen, uitgaansgelegenheden en overige voorzieningen. Op 80% van de locaties in en rond centrale winkelgebieden zijn op piektijden onvoldoende rekken. Ook bij uitgaansgelegenheden, bibliotheken, postkantoren en gemeentelijke publieksdiensten zijn vaak onvoldoende rekken. Op driekwart van de locaties ontbreken bij de rekken nog goede aanbindmogelijkheden. Het goede nieuws is dat steeds meer gemeenten gratis bewaakte stallingen in de centrumgebieden aanbieden.

De grootste problemen doen zich voor op onderwijslocaties en bij sportvoorzieningen. Bij ongeveer de helft van de onderzochte sportvoorzieningen zijn voldoende rekken. Middelbaar en hoger onderwijs doen het relatief goed. Bij basisscholen is het beeld anders. Bij 42% zijn er grote tekorten en slechts bij 30% staan voldoende rekken. Bij 18 basisscholen waren in het geheel geen fietsparkeervoorzieningen aanwezig.

Sliedrecht wijkt niet af van de boven genoemde landelijke trend. Met name bij de winkelcentra Burg. Winklerplein en Kerkbuurt, haltes van (water)bus en sportcomplexen zijn grote tekorten aan goede fietsenstallingen. Verder dringt de afdeling Sliedrecht aan op aanleg en goed onderhoud van vrijliggende fietspaden en doorgaande fietsroutes, en ook op het 'hete hangijzer': voorrang voor fietsers op rotondes binnen de bebouwde kom. ,,Wij sluiten daarmee aan bij de landelijke praktijk en bij de manier waarop ook onze buurgemeenten het geregeld hebben", aldus Ad Rienks namens de Fietsersbond afdeling Sliedrecht.

advertentie
advertentie