CDA: ‘Slagroom op de taart’

11 maart 2010 om 00:00 Nieuws

Het is een uitleg waar de flink gegroeide oppositiepartij vermoedelijk weinig voor koopt. ,,We hadden het niet gehoopt, maar wel verwacht”, aldus lijsttrekker Hanny Visser - Schlieker, die het jammer vond dat Van Meeuwen enkel een korte mededeling deed en niet uitlegde waarom zijn partij het meest voelt voor samenwerking met de christen- en sociaaldemocraten. ,,We gaan nu pas doorvragen”, legde de formateur later uit. ,,Dat betekent dus dat nog geen enkele optie is uitgesloten. Gezien het feit dat bezuinigingen onvermijdelijk zijn staan we de komende vier jaar voor een behoorlijk zware opgave. Met het CDA en de PvdA zien we dat op dit moment het meest zitten.”

Pro Sliedrecht houdt bittere nasmaak over SLIEDRECHT - PvdA moest vorige week tijdens de gemeenteraadsverkiezingen het meest incasseren, maar keert ondanks het verlies van drie zetels waarschijnlijk wel terug in het college. ,,Voorlopig worden verdere gesprekken gevoerd met de PvdA en het CDA”, deelde formateur Dick van Meeuwen dinsdagavond mee nadat afscheid was genomen van de oude gemeenteraad. SGP/ChristenUnie streeft een coalitie na die een brede afspiegeling vormt. ,,PRO Sliedrecht is een serieuze kandidaat en straalt dat ook uit, maar de PvdA lijkt toch wat dichter bij ons te liggen.”

Door Erik de Bruin

Als de drie partijen elkaar weten te vinden en een gezamenlijk collegeprogramma tot stand weten te brengen betekent dat voor PvdA-lijsttrekker Johan Lavooi dat hij terugkeert als wethouder. Hij zei blij te zijn dat zijn partij nog in de race is: ,,Op grond van zo’n uitslag moet je natuurlijk afwachten. We hebben wel zowel voor de verkiezingen als er direct na aangegeven dat we ons geen oppositiepartij voelen en dat we graag onze bestuurlijke verantwoordelijkheid willen nemen.” Idem dito voor het CDA, dat weer back in business is nadat het twee verkiezingen achtereen verlies had geleden. ,,Er zijn veel zaken die ons binden. Met de SGP/ChristenUnie verschillen de achtergronden niet zoveel en met de PvdA zagen we al als één van onze opties”, aldus een glunderende Ad de Waard, die, als de christendemocraten binnenboord blijven (wat zeer wel mag worden aangenomen), een wethouderspost zal bekleden. Wat betekent dat Wim Dunsbergen het stokje overneemt van Ad den Besten (zie foto) als fractievoorzitter. ,,We blijven onze zegeningen tellen”, sprak De Waard. ,,Dat we nu ook mogen aanschuiven nadat het verkiezingsresultaat natuurlijk al heel positief was (het CDA behaalde tegen de landelijke stroming in een zetel meer, red.) is fantastisch. Je zou het kunnen zien als de slagroom op de taart. Ik verwacht dat we tot een goede mix kunnen komen. We zijn in elk geval redelijk flexibel. Het is altijd beter erbij te zitten dan erbuiten te vallen.”

‘Afwijkende meningen’

De VVD valt er waarschijnlijk buiten, al koestert Remco van de Ven nog stille hoop. ,,Wie weet worden we nog uitgenodigd als ze er met de PvdA niet uitkomen. Of ik hier een bitter gevoel aan overhoud? Nee. Daar ben ik te veel liberaal voor. Politiek is politiek. Je moet op alles voorbereid zijn en wie weet is het nog geen definitief vaarwel.” Voorlopig moeten de liberalen zich schikken in een rol op het tweede plan en afwachten hoe de verdere coalitiebesprekingen verlopen. Wat ook geldt voor PRO Sliedrecht, de grote winnaar met ruim tweeduizend stemmen en twee zetels winst. Desondanks wéér niet in het college. Hanny Visser - Schlieker zei het eerlijk gezegd wel te verwachten: ,,We hebben toch afwijkende meningen. Over bijvoorbeeld het Burgemeester Winklerplein en het Watertorenterrein. Ze kunnen niet van ons verwachten dat waar je al vijftien jaar tegen ageert dat je daar nu ineens voor bent. We willen besturen, maar niet ten koste van alles. Door de verkiezingsuitslag zijn we de tweede partij van Sliedrecht geworden. Ik vind dat de SGP/ChristenUnie daar vrij gemakkelijk langsheen gaat. Dat betreur ik wel.”

advertentie
advertentie