Delta komt met nieuw ‘asbestplan’

11 maart 2010 om 00:00 Nieuws

SLIEDRECHT - Stichting Werkgroep Derde Merwedehaven heeft afgelopen maandag weer eens de gang naar de Raad van State gemaakt. Ditmaal niet - zoals de afgelopen jaren vaak het geval was - om het handhavingsbeleid van de provincie te veroordelen, maar juist om de provincie te steunen in een zaak die Delta tegen het overheidsorgaan heeft aangespannen. Het milieuverwerkingsbedrijf dat de afvalstortplaats Derde Merwedehaven exploiteert wilde bij de Raad van State de uitspraak afdwingen dat de provincie ten onrechte het tweede werkplan heeft afgekeurd om onverpakt asbest te storten. Tot genoegen van het Sliedrechtse gezelschap, dat met de provincie was meegereisd omdat zij belanghebbend is, sprak de rechter uit dat er geen sprake is van spoedeisend belang omdat de vervuilde grond op het Boelewerfterrein in Ouderkerk aan den IJssel al is gesaneerd.

Door Erik de Bruin

Delta laat het hier niet bij zitten en wil snel een uitspraak van de Raad van State dat het ‘op deze manier’ wel mag omdat ze de asbesthoudende grond van andere saneringslocaties wil aannemen. ,,Ongelooflijk dat Delta zo vasthoudend is”, reageert de Sliedrechtse dominee Tanghé. Hij woont aan de overkant van de afvalstort en heeft - wat weinig Sliedrechters zal zijn ontgaan - afgelopen najaar een grootschalig burgerinitiatief ontketend om de provincie wakker te schudden. De actie heeft deels vruchten afgeworpen. De provincie heeft TNO geraadpleegd en stemde niet in met zowel werkplan I als II. Echter, Delta geeft niet op. Tot ontsteltenis van Tanghé, die, omdat het burgerinitiatief nog geen formele status heeft, als omwonende zitting nam en net als Leo van Andel van de werkgroep en burgemeester Martin Boevée steun betuigde aan de provincie. ,,Voor Delta is het puur een economisch belang. Ze gaan voorbij aan de gezondheid van mensen. Asbest is veel gevaarlijker dan altijd werd gedacht en de wet- en regelgeving is gebaseerd op kennis uit de jaren tachtig. Dat verzin ik niet zelf, het staat in een rapport dat de Nationale Gezondheidsraad eind deze maand overhandigt aan de regering en waarover Trouw in januari al heeft gepubliceerd. Wij zullen er absoluut voor blijven liggen als Delta met een nieuw werkplan komt en weer de publieke opinie bespelen.”

Volgens een woordvoerder van Delta heeft het bedrijf van de Raad van State meegekregen een nieuw werkplan te maken. ,,Als dat weer wordt afgekeurd vindt 26 april een nieuwe zitting plaats.” Plan III wijkt waarschijnlijk niet veel af van het laatste plan, zo kan worden opgemerkt uit zijn commentaar. Volgens de voorlichter voldoet de Derde Merwedehaven aan alle regels en wordt al jaren asbest gestort. Dat gebeurt echter in big bags. ,,Maar het mag ook onverpakt zoals wij hebben voorgesteld. In een vrachtwagen, met een pulplaag erover waarna het meteen wordt besproeid als het wordt gestort om verwaaiing van losse deeltjes te voorkomen. Het is een beproefde manier die in het hele land gebeurt.”

advertentie
advertentie