De Knegt: ‘Wij trillen bijna ons huis uit’

11 maart 2010 om 00:00 Nieuws

In een eerder kort geding waarin de gemeente werd gesommeerd alle voorbereidende werkzaamheden op te schorten zolang de Europese Commissie deze zaak nog in onderzoek heeft werd de stichting door de rechter in het ongelijk gesteld. Sinds vorige maand zijn die werkzaamheden dan ook volop in gang gezet in opdracht van Gasunie. Zo is inmiddels begonnen met de aanleg van een grote transportleiding vanaf de locatie van het te realiseren station naar het Belgische Zelzate, alsook met het bouwrijp maken van het negen hectare grote terrein. Grote directieketen en loodsen zijn er in korte tijd opgetrokken en er worden 26 meter diepe stalen damwanden de grond in getrild. En dat alles zonder dat de bouwvergunning door de gemeente is verstrekt. Volgens woordvoerders van de gemeente ook niet nodig omdat het hier slechts om voorbereidende werkzaamheden zou gaan.

Weer kort geding tegen gascom-pressorstation WIJNGAARDEN - Opnieuw heeft de Stichting Behoud Polders Graafstroom zich tot de rechter gewend inzake het door Gasunie beoogde compressorstation in Wijngaarden. Voor de tweede keer wordt de gemeente Graafstroom in kort geding gedaagd om de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw van het station ogenblikkelijk te laten stilleggen. Grootste bezwaar is nu het voor omwonenden trillingsschade opleverende heien van damwanden, terwijl er nog niet eens een bouwvergunning is verstrekt.

Door Johan Heijkoop

Carel de Knegt, voorzitter van de Stichting Behoud Polders Graafstroom, welke zich steeds met hand en tand heeft proberen te verzetten tegen de plannen van Gasunie, is echter een heel andere mening toegedaan. ,,Het is toch te dol om los te lopen dat je bijvoorbeeld voor het plaatsen van een partytent al wel een bouwvergunning nodig hebt, terwijl dit voor het inbrengen van zo’n damwand niet zou hoeven”, foetert hij. Jurisprudentie wijst volgens hem ook uit dat het hier wel degelijk om bouwvergunning vereisende bouwwerken gaat. Volgens hem dus een interpretatiefout bij de gemeente.

Waar hij en zijn buurtgenoten, allemaal wonend op circa een halve kilometer afstand van het bouwterrein, zich het meest druk om maken is het de bodem in trillen van de damwanden. ,,Door de slappe ondergrond hier trillen wij bijna ons huis uit en bij enkelen is daardoor al schade aan de gebouwen ontstaan”, zegt hij. Zo toont hij aan en in zijn eigen woonboerderij scheuren in de muur die recentelijk zijn ontstaan dan wel verder geweken. Reden waarom de stichting de gemeente deze week een ultimatum heeft gesteld om per direct een bouwstop af te kondigen. Zo niet dan volgt een kort geding. Dat ultimatum is inmiddels verstreken zonder dat de gemeente de geëiste maatregel heeft getroffen.

,,Men is natuurlijk doodsbenauwd dat Gasunie met een schadeclaim komt wegens het stilleggen van het werk en maakt dan maar de afweging dat die enkele gedupeerde burger minder belangrijk is”, spreekt hij zijn vermoeden uit.

Woensdagmiddag om vier uur dient het kort geding. De Knegt verwacht dat er dan vanwege de urgentie van de zaak ook direct uitspraak van de rechter volgt. Maar helemaal zeker is hij daar niet van.

Als het aan hem en zijn buurtgenoten ligt keert in elk geval op korte termijn voorlopig de rust weer even terug aan de westrand van Wijngaarden, totdat alle zaken netjes geregeld zijn en er een bouwvergunning door de gemeente is afgegeven. Echter, ook zij realiseren zich terdege dat ze komst van het compressorstation uiteindelijk niet meer kunnen tegenhouden. Hoogstens nog enige tijd ophouden. Tenzij de stichting de rechter opnieuw niet aan haar kant vindt deze week. Dan rest er weinig anders dan achteraf aantoonbaar maken dat er schade geleden is door het werk, welke schade dan uiteraard door Gasunie zal moeten worden vergoed. Het lijkt erop dat de gemeente die kant ook op wil door er bij Gasunie op aan te dringen extra aandacht aan nulmetingen te schenken.

Hoe wrang ook voor De Knegt en de zijnen, het lijken allemaal zaken in de marge. Want de komst van het compressorstation is onherroepelijk. Daarvoor zijn de hogere (regionale, nationale en internationale) belangen te groot. De tijd zal uiteindelijk de lokale wonden moeten helen als de groei van een aan te leggen bosrand het zicht op het zo omstreden station zal onttrekken. Alleen de polder hier aan de uiterste zuidrand van het Groene Hart zal dan weer een stukje kleiner geworden zijn.

advertentie
advertentie